terug

Differentiatiestage Overig

Een praktisch gerichte, verdiepende stage gericht op gangbeeldanalyse en spasticiteit in De Hoogstraat, UMCU en WKZ.

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

In deze zeer praktisch-gerichte stage met veel patiëntencontact ga je de diepte in op het gebied van gangbeeldanalyse en spasticiteit bij volwassenen en kinderen. Je leert de anatomie van de onderste extremiteit grondig kennen, en het systematisch doen van lichamelijk onderzoek. Je gaat leren hoe een gangbeeld te analyseren en middels klinisch redeneren de mogelijke interventies te bedenken. Je gaat zelf leren een gangbeeld verslag te schrijven. Je gaat leren hoe spasticiteit te onderzoeken en te indiceren voor o.a. botox interventies. Je kan, in overleg, ook zelf leren botox prikken.

Verder leer je in de praktijk wat indicaties zijn voor chirurgie om de loopvaardigheid te verbeteren bij patiënten met o.a. NAH en kinderen met o.a. CP.

Duur: 6 maanden, minimaal 4 dagen per week (in principe dinsdag vrije dag).

Hoe ga ik leren?
  • Je gaat assisteren bij een 3D-gangbeeldanalyses, leren systematisch lichamelijk onderzoek doen en analyseren/uitwerken van de gangbeeldanalyse
  • Je gaat meedoen met spasticiteitspreekuur van de PA en revalidatieartsen
  • Je gaat meedoen met het technisch gangbeeldspreekuur van kinderen en volwassenen
  • Je gaat mee naar multidisciplinaire spreekuren met de (kinder)orthopeed
  • Je gaat een verdieping/zelfstudie doen, eventueel literatuuronderzoek (CAT), uitgewerkt in kort stageverslag

Leerdoelen:

  • Anatomische kennis: AIOS kent de functie en anatomie van de belangrijkste spieren in de onderste extremiteit
  • Nevendoel: functie en anatomie bovenste extremiteit.
  • Lichamelijk onderzoek (bij spasticiteit) kunnen uitvoeren en interpreteren: AIOS doet gericht onderzoek voor een GBA of BTX behandeling en weet de bevindingen juist te interpreteren
  • Aanvragen gangbeeld: AIOS kan een zelfstandig een aanvraag voor een gangbeeldanalyse doen (inclusief, DD, EMG wel/niet, welke spieren)
  • Beoordeling gangbeeld: AIOS kan de basale analyse doen van een geïnstrumenteerde gangbeeldanalyse als het gaat om kinematica (EMG, momenten, grondreactiekracht) en kinetica (3D)
  • Behandeling afwijkend gangbeeld: AIOS kan juiste indicatie stellen bij een patiënt met een afwijkend looppatroon (door spasticiteit). Denk hierbij aan fysiotherapie, orthesen, loophulpmiddelen, BTX, shockwave, Baclofen (incl. ITB), operatieve interventies
  • BTX behandeling: AIOS kan onder directe proactieve supervisie (als specifiek leerdoel) botoxbehandelingen uitvoeren
Show-and-tell

Reactie van aios: “de stage gangbeeld en spasticiteit in de Hoogstraat was een leerzame, leuke stage. Voorafgaand aan de stage werd er goed geluisterd naar mijn leerdoelen, en hebben we een programma op maat gemaakt. Omdat ik voornamelijk geïnteresseerd was in gangbeeld en spasticiteitsbehandeling bij volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel, hebben we verschillende leeractiviteiten kunnen plannen die pasten bij mijn interesses. Zo heb ik uitgebreid meegelopen met het gangbeeldlab. Hier heb ik veelvuldig uitgebreid lichamelijk onderzoek kunnen doen, heb ik geleerd van de bewegingswetenschappers hoe ik de beelden moest interpreteren, welke differentiaaldiagnose bij welke afwijkingen passen, en welke behandelopties er zijn. Daarnaast heb ik zowel in het UMC Utrecht als in de Hoogstraat meermaals per week mee kunnen doen op het spasticiteitsspreekuur, waarbij ik ook zelf onder supervisie echogeleid botulinetoxine heb leren prikken. Ook de Looppoli (diagnostiek in 1 dagdeel), wat om de week in de Hoogstraat plaatsvindt, heeft mij veel gebracht. Door de patiënt tijdens dit spreekuur helemaal te kunnen volgen van anamnese en lichamelijk onderzoek tot gangbeeldanalyse en advies, heb ik beter leren kijken naar complexe vragen rondom het lopen. Hiernaast waren de spreekuren met de orthopeed erg leerzaam, evenals de technische spreekuren met de instrumentmakers. 

De begeleiding van de revalidatieartsen en physician assistent, de bewegingswetenschappers en al het ondersteunend personeel was heel prettig en laagdrempelig. Ik kan iedereen die geïnteresseerd is in spasticiteit en gangbeeldanalyses deze stage van harte aanbevelen.” 

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling