terug

Differentiatiestage Arm- en handrevalidatie

Arm- en handrevalidatie inclusief prothesiologie armen

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

De differentatiestage is een samenwerking van de Hoogstraat revalidatie Utrecht en de revalidatiegeneeskunde UMCG. De duur op de verschillende locaties is op maat in te vullen. Evenals betrokkenheid van andere instellingen zoals een ZBC Hand-polsrevalidatie.
In Utrecht verdiep je je in amputaties en prothesiologie van de bovenste extremiteit, complexe hand/polsproblematiek, perifere zenuwletsels (plexus brachialisletsel/ Neuralgische amyotrofie).

In Groningen participeer je in de multispecialistische handenspreekuren, de handartrosegroep en de polsscholing en leer je injectietherapie. Verder doe je mee met de spreekuren voor neurologische handproblemen.

Het programma is goed vorm te geven afgaande op je eigen leerdoelen en voorkennis (afhankelijk vanuit welke regio je komt). Er is voldoende patiëntenaanbod voor een extra aios, naast de reguliere aiossen. Het definitieve programma vullen we ongeveer 3 maanden voor het begin van je stage verder in. We gebruiken daarvoor jouw aandachtsgebieden en jouw leerdoelen. In het programma zijn evaluatiemomenten opgenomen.

De stage duurt normaliter in totaal 3 maanden, 2 maanden Utrecht en 1 in Groningen. De stage kan desgewenst uitgebreid worden tot 4 maanden. De stage kan in deeltijd worden gedaan. Je bent minimaal 3-4 dagen per week in Groningen en in de Hoogstraat aan de slag.

Het programma voorziet in een kort introductieprogramma om de weg te leren kennen in de Hoogstraat en in het UMCG, in Beatrixoord (Haren).

Hoe ga ik leren?

In Utrecht werk je binnen het arm-hand team gericht op zorg voor amputatie van de arm en complexe arm-hand letsel. Je doet de intake en neemt actief deel in de besluitvorming; is er een indicatie voor medische specialistische revalidatie. Je ziet hoe de prothesevoorlichting wordt vormgegeven. Afhankelijk van het aanbod van (multi)-trauma’s kun je patienten goed vervolgen in de semi-acute fase. Je neemt actief deel aan de teambesprekingen. Communicatie, klinisch handelen, maatschappelijk handelen en samenwerking zijn de competenties waar aandacht aan wordt besteed.

In Groningen doe je als aios veel mee met multispecialistische spreekuren. Hierbij werk je samen met plastisch chirurgen, traumachirurgen, orthopeden, reumatologen, radiologen, klinisch genetici en nog vele anderen. Het meedoen met deze spreekuren geeft je veel inzicht in de werkwijze, kennis en behandelmogelijkheden van de andere specialisten en je rol als revalidatiearts hierin. Klinisch handelen, professionaliteit, samenwerking en organisatie zijn competenties waar je aan kunt werken.
 

Show-and-tell

“De etalagestage in Groningen en Utrecht heeft voor mij naast een erg leuke tijd een grote meerwaarde opgeleverd vakinhoudelijk. Ik had als doel om in een toekomstige baan aandoeningen van de bovenste extremiteit als aandachtsgebied te ontwikkelen. Ik heb uitgebreid de kans gekregen om mij op dit gebied inhoudelijk flink te verbeteren over de volledige breedte van het aandachtsgebied. Bovendien heb ik ook mijn professionele competenties kunnen verbeteren.

Het programma was bijzonder gevarieerd. Het bestond uit onderwijs en zelfstandig bestuderen van anatomie na een snijzaalcursus. Maar ik heb vooral heel veel meegewerkt. Bijvoorbeeld op de poliklinieken van andere specialismen (orthopeden, plastisch chirurgen en traumachirurgen in verschillende klinieken) en op de afdeling en poli van een brandwondencentrum. Ik heb meegewerkt aan vele operaties en eigen spreekuren gedraaid. Ik heb, onder supervisie, zelfstandig multidisciplinaire teams aangestuurd en (onder begeleiding) andere aios begeleid en teambesprekingen geleid. Samen met paramedici heb ik patiënten beoordeeld en van deze paramedici geleerd wat zij aan behandelingsmogelijkheden in huis hebben. En ten slotte heb ik deelgenomen aan technische spreekuren, in de instrumentmakerij meegeholpen bij het vervaardigen van een prothese en het gehele traject van prothetisering gevolgd.

Het werken met zoveel verschillende mensen en zienswijzen in meerdere centra was intensief maar helemaal de moeite waard! Voor iedere aios een enorme aanrader!”

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling