terug

Differentiatiestage Oncologie

Differentiatie oncologie (als combiprofiel; deel U en NU)

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Stagebegeleiders: dr. Astrid Baalbergen en dr. Banut Verbruggen

Duur differentiatie: (minimaal) 6 maanden

Algemeen:

De stage zal voor de differentiant, in goed overleg, zo veel als mogelijk op maat gemaakt worden. Stages kunnen ingepast worden afhankelijk van de persoonlijke wensen en het kennisniveau.

Wij werken samen met de afdeling gynaecologische oncologie van het LUMC en het HAGA ziekenhuis. Er wordt in de oncologie multidisciplinair gewerkt, tijdens de stage wordt dan ook deelgenomen aan deze samenwerkingsverbanden. Het betreft een differentiatie van ca. 6 maanden in het LUMC en ca. 6 maanden in het RdGG.

Stages op aan de oncologie gerelateerde afdelingen (radiotherapie, oncologie, pathologie, radiologie) behoren tot de mogelijkheden.

Samenwerken, teamspeler en praktisch handelen zijn centrale begrippen. U zult regelmatig op de OK ingedeeld zijn, ook buiten de oncologie, bv. door andere AIOS te superviseren bij bv een sectio. Daarnaast zult u ook zelf lastige benigne gynaecologie en oncologie opereren altijd onder directe supervisie. U kunt participeren in het gehele proces van diagnose, behandeling, bespreking en nabehandelen. Slechtnieuws gesprekken worden onder supervisie gevoerd. Tijdens het differentiatiejaar neemt u deel aan gynaecologisch oncologische bijeenkomsten en heeft u daarin actieve inbreng.

In het RdGG wordt vooral kennisgemaakt met organisatie van de 2e en 2,5e lijns gynaecologische oncologie, samenwerking in de regio met name ook met het 3e lijns centrum. Op locatie wordt micro-invasief vulva- en cervixcarcinoom behandeld, stageringslaparotomieën en debulking van ovariumcarcinoom uitgevoerd en zowel laparoscopische als laparotomische behandeling van het endometriumcarcinoom verricht.

Inhoud:

- Nieuwe patiënten met een bewezen gynaecologische maligniteit, kolposcopie / vulvoscopie / kleine verrichtingen poli, oncologische follow-up / nacontrole poli, polikliniek erfelijke tumoren.

- Ziektebeelden: cervixcarcinoom, vulvacarcinoom en ovariumcarcinoom, endometriumcarcinoom. Patiënten met erfelijke belasting borst/ovariumcarcinoom of Lynch syndroom.

- Operatieve aandacht: laparoscopische hysterectomie (TLH) voor endometriumcarcinomen, diagnostische laparoscopie hoog stadium ovariumcarcinoom, stageringslaparotomie en debulking voor het ovariumcarcinoom.

- MDO: oncologie bespreking, vulvabespreking

- Beoordeling en toetsing m.b.t. differentiatie oncologie: Chirurgische vaardigheden: d.m.v. OSATS, Communicatie: d.m.v. KPB's indien van toepassing.

- Tijdens de differentiatie wordt van de AIOS verwacht een presentatie (CAT) te houden over een oncologisch artikel, richtlijn en/of protocol.

Voorbeeld weekindeling:

- Maandag: OK, multidisciplinaire oncologiebespreking (incl. de voorbereiding)

- Dinsdag: poli / POK CIN

- Woensdag: OK / poli

- Donderdag poli DHV / vulvapoli

- Vrijdag poli

Meelopen:

- oncoloog, chemotherapie

- radioloog (CT)

- radiotherapie

- palliatieve verpleegkundige

- pijnpoli

- hospice

Samenwerkende instellingen
Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Erasmus Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling