terug

Differentiatiestage Kinderallergologie

Kinderallergologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Reinier de Graaf heeft een STZ erkend expertisecentrum voor kinderallergologie waar de kinderallergologie in de breedste zin wordt uitgeoefend. Tevens is het Reinier de Graaf een erkende opleidingsinstelling voor de subspecialisatie kinderallergologie, in een cluster met het ErasmusMC.

Tijdens de stage komen de volgende aandoeningen aan bod:
- voedselallergie IgE gemedieerd en niet- IgE gemedieerd; inclusief preventie en voedselprovocaties.
- eczeembehandeling.
- astma en behandeling van inhalatie-allergie inclusief immunotherapie inhalatie.
- medicatie-allergie.
- chronische urticaria.
 

Invulling van de stage
Tijdens de verdiepings- of profileringsstage kinderallergologie wordt er gedurende 3 of 6 maanden stage gedaan op de polikliniek (preventie spreekuur en kinderallergologie spreekuur) waar bovengenoemde onderwerpen voorbij zullen komen. Er worden meestal 3-5 dagdelen spreekuur per week door de AIOS verricht. Elk spreekuur bevat 2-4 eerste consulten en mogelijk een aantal controlepatienten en wordt altijd direct gesuperviseerd door een (kinderarts-)allergoloog. Daarnaast wordt er door de AIOS 1-2 dagen per week provocaties verricht voor voeding (met name pinda, noten, koemelk en kippenei) en incidenteel voor medicatie. Dit kunnen provocaties zijn voor een IgE gemedieerde allergie of Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES). Door deze provocaties zal de AIOS ervaring krijgen in de behandeling van (gecontroleerde) acute allergische reacties.

Keuzemodules
Bij een profileringsstage van 6 maanden kan er verdere verdieping in samenwerking met de dermatoloog of KNO arts plaatsvinden, of kan er een verdieping medicatie-allergie plaatsvinden in samenwerking met de internist-allergologen van het Reinier de Graaf.
Daarnaast kan er gekozen worden om een (kort) wetenschappelijk artikel of review te schrijven. Ook is er de mogelijkheid om nieuwe kennis te vertalen in een protocol of een patientenfolder.
 

Hoe ga ik leren?

Polikliniek 

- 1 - Preventieve consulten op de preventiepoli (preventie van voedselallergie bij zuigelingen met eczeem)
Diagnose van voedselallergie, behandeling van eczeem, uitleg pathofysiologie van eczeem/voedselallergie en geven van preventieve adviezen om de kans op een voedselallergie zo klein mogelijk te maken, inclusief het vermijden van onnodige dieten.

- 2 - Consulten op de poli kinderallergologie
Diagnose van voedselallergie met huidtesten, serologie (inclusief componenten diagnostiek) en provocaties, geven dieetadvies, voorschrijven van noodmedicatie en maken van noodplan bij anafylaxie.
Diagnose van astma en inhalatie-allergie en medicamenteuze behandeling hiervan inclusief indicatiestelling immunotherapie
Diagnose eczeem en maken behandelplan eczeem met een emolliens, passend topicaal steroid en een smeerschema.
Diagnostiek inzetten bij chronische urticaria en een behandeladvies geven hiervoor.
Diagnose medicatie-allergie (met name antibiotica en NSAIDs).
 

Voedselprovocaties

- behandeling van acute reacties op voeding
- diagnostiek van voedselallergie

Samenwerkende instellingen
Erasmus Medisch Centrum Sophia Kinderziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling