terug

Differentiatiestage

“medisch leiderschap” in combinatie met “kwaliteit en veiligheid”

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

De vakgroep kindergeneeskunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis participeert in de opleiding kindergeneeskunde van de OOR’s Leiden en Zuid-West Nederland. Er zijn 3 – 4 AIOS en 6 ANIOS werkzaam. Supervisie vindt bij toerbeurt plaats door 14 kinderartsen, waaronder één fellow (kinderarts in opleiding tot allergoloog).

Tijdens de opleiding tot kinderarts volgens TOP2020 wordt van de AIOS verwacht dat niet-klinische kerntaken ontwikkeld worden op basis-niveau. Individuele AIOS kunnen een niet-klinische kerntaak verder ontwikkelen tot “ontplooing-niveau” of “specialisatie-niveau”.

Samen met gynaecologie en verloskunde vormt de vakgroep kindergeneeskunde het centrum Vrouw en Kind. De vakgroep kindergeneeskunde wordt hierin vertegenwoordigd door de medisch manager (dr. J.O. Wishaupt). Daarnaast is één van de kinderartsen (mevr. L.H. van der Meer, neonatoloog) 2 dagen per week werkzaam als medisch specialist kwaliteit en veiligheid. Dit biedt de mogelijkheid voor AIOS om de niet-klinische kerntaken “medisch leiderschap” en “patiëntveiligheid” verder te ontwikkelen.

Hoe ga ik leren?

De AIOS zal 1-2 dagen per week besteden aan “management”. Hierbij leert de AIOS de managementstructuur van een algemeen ziekenhuis kennen. Hoe worden beslissingen genomen, hoe liggen samenwerkingsverbanden binnen en buiten het ziekenhuis, wat staat in een jaarplan en in een jaarverslag. Ook wordt een korte praktijkopdracht samen met de medisch manager uitgewerkt.

Daarnaast zal 2 dagen per week aan “kwaliteit en veiligheid” worden besteed. Enkele voorbeelden die hierbij aan bod kunnen komen zijn medicatieveiligheid, interne kwaliteitscontroles, IGJ-eisen, incidenten en calamiteiten en hoe te komen tot zinnige verbetering van de zorg.

Het is ook mogelijk om een van de niet-klinische kerntaken te combineren met een klinische of poliklinische supervisietaak.

Aanbevolen literatuur:

Patientveiligheid. Handboek voor medisch specialistische zorg. Dillmann et al.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling