terug

Differentiatiestage Dwarslaesie

Differentiatiestage specialistische dwarslaesie revalidatie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Onze opleidingsetalages brengen zowel verbreding als verdieping aan in jouw opleiding. Samen met jou geven we de etalagestage vorm, zodat de inhoud van de stage zo volledig mogelijk aansluit bij jouw individuele opleidingsdoelen.

Achtergrondinformatie

Reade Amsterdam is één van de 8 revalidatiecentra in Nederland die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met een dwarslaesie, waaronder hoge dwarslaesie. Het team bestaat o.a. uit, ergo- en fysiotherapeuten, maatschappelijk werker, psycholoog, sportagogen en diëtist. We werken met behandelprogramma’s in zowel de acute als chronische dwarslaesie revalidatie. Er is een nauwe samenwerking met specialisten in het Amsterdams UMC (AMC en VUmc) m.b.t. urologie, fertiliteit, plastische chirurgie, revalidatiegeneeskunde. Tevens is er intensieve samenwerking met Onderzoekslaboratorium Reade (Reade research centrum) en de faculteit bewegingswetenschappen VU, waardoor er een unieke integratie van wetenschappelijk onderzoek en revalidatiebehandeling plaats vindt. Op het gebied van elektrostimulatie is Reade het expertisecentrum, het dwarslaesieteam ontvangt hiervoor verwijzingen uit het hele land.

Als AIOS stuur je een team met gespecialiseerde behandelaren aan en zie je veel nieuwe revalidanten. Je werkt als AIOS samen met de 2 revalidatieartsen van de afdeling, één physician assistant en 2 verpleegkundig specialisten. Er zijn veel expertisegebieden binnen de dwarslaesie revalidatie waar jij je in kan verdiepen en werkzaamheden (al dan niet onder supervisie) kan uitvoeren. In overleg wordt een programma op maat gemaakt. Denk hierbij aan meedraaien in de nazorgpoli waar we onze klinische patiënten 1 jaar na ontslag multidisciplinair terug zien, het elektrostimulatie adviesteam, het respiteam, het zitadviesteam of het spasticiteitsspreekuur. Tevens is het mogelijk betrokken te zijn bij trajecten van intrathecale baclofenbehandeling. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid tot het volgen van een deel van de stage binnen de plastische chirurgie en/of urologie Amsterdam UMC. Je voert regie over acute problemen en chronische complicaties.

De dwarslaesie stage houdt ongeveer 4 dagen per week in, waarbij er in overleg veel mogelijk is. De stage betreft zowel klinisch als poliklinische vaardigheden. Daarnaast zijn oppakken van projecten om je organisatorische vaardigheden verder te ontwikkelen (bijvoorbeeld verder uitbreiden van elektrostimulatie binnen het behandelaanbod) tevens mogelijk.

Reade Amsterdam is één van de 8 revalidatiecentra in Nederland die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met een dwarslaesie, waaronder hoge dwarslaesie.

Supervisoren
Wendy Achterberg, revalidatiearts
Jacinthe Adriaansen, revalidatiearts
Ludwine van Orsouw, physician assistant

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen

  • Aansturen zelfstandig team gespecialiseerd in dwarslaesie

  • Aansturen van klinische dwarslaesieafdeling

  • Voorzitten respiteam; analyseren respiratoire problemen en bepalen beleid

  • Poliklinische revalidatiebehandeling bij dwarslaesie: analyse, behandeling indiceren, prognostisch denken, preventie secundaire complicaties

  • Uitvoeren van (delen) van expertise poli’s, denk hierbij aan: nazorgpoli, elektrostimulatie poli, zitadviesteam

  • Verdieping en samenwerking met specialisten urologie en plastische chirurgie binnen UMCU; bijwonen UDO en urologische operaties, decubitus-operaties, voorzitten van gezamenlijke spreekuren

  • Overkoepelend: opzetten van protocol naar gelang persoonlijke interesse, bijvoorbeeld elektrostimulatie na klinische revalidatie, respiratoir beleid na ontslag

  • Coachende rol kunnen aannemen in verwerkingsproces en bijkomende psychosociale problematiek

  • Indiceren behandeling bij spasticiteit: samenwerken met Care4homecare

EPA’s

Er kunnen verschillende EPA’s van toepassing zijn in deze verdiepingsstage, bijvoorbeeld:

  • Leveren van zorg op een klinische revalidatieafdeling

  • Acute zorg leveren inclusief avond-, nacht- en weekend dienst doen op klinische revalidatieafdeling

  • Voeren van complexe gesprekken met de patiënt en diens systeem

  • Opstellen decubitusbeleid inclusief preventie en behandeling

  • Opstellen blaas-/darmbeleid inclusief preventie en behandeling

  • Adviseren en stimuleren tot actieve en gezonde leefstijl en “Healthy aging”

  • Diagnosticeren, prognosticeren en behandelen van arm-handvaardigheden

  • Diagnosticeren, prognosticeren en behandelen van problemen met zitten en transfers

  • Diagnosticeren, indiceren en evalueren behandeling van spasticiteit

  • Leiding geven en organiseren

  • Actief bijdragen aan de wetenschap

  • Onderwijs & supervisie verzorgen

  • Het leveren van zorg in de chronische fase

Show-and-tell

We werken met behandelprogramma’s in zowel de acute als chronische dwarslaesie revalidatie. Er is een nauwe samenwerking met specialisten in het Amsterdams UMC (AMC en VUmc) m.b.t. urologie, fertiliteit, plastische chirurgie, revalidatiegeneeskunde. Tevens is er intensieve samenwerking met Onderzoekslaboratorium Reade (Reade research centrum) en de faculteit bewegingswetenschappen VU, waardoor er een unieke integratie van wetenschappelijk onderzoek en revalidatiebehandeling plaats vindt. Op gebied van elektrostimulatie is Reade het expertisecentrum, het dwarslaesieteam ontvangt hiervoor verwijzingen uit het hele land.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling