terug

Keuzestage Allergologie/klinische immunologie

Klinische immunologie & allergologie

Duur
4 maanden
8 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie heeft nationale bekendheid voor zijn multidisciplinaire zorg voor patiënten met systemische auto-immuunziekten. Er worden grote cohorten van patiënten met systemische lupus erythematosus (SLE), het antifosfolipiden syndroom (APS), sclerodermie en het primair syndroom van Sjögren begeleid. Het translationele onderzoek van de afdeling is rondom bovengenoemde cohorten geformeerd.

Al meer dan 25 jaar is de poliklinische zorg voor patiënten met systeemaandoeningen geconcentreerd in een multidisciplinaire polikliniek waarin naast internist-klinisch immunologen en reumatologen, ook dermatologen, een nefroloog en een neuroloog participeren. Samen met kinderarts-immunologen van het WKZ en de internisten van de afdeling infectieziekten DIGD wordt de zorg geleverd aan adolescente en volwassen patiënten met immuundeficiënties. De afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie verricht dagelijks consulten op klinische afdelingen bij patiënten met (verdenking op) immunologische problematiek en houdt meerdere malen per week patiëntenbesprekingen.

De stage klinische immunologie is zo ingericht dat de aios na een periode van 8 maanden op grond van het "kernpakket":

  • In staat is het functioneren van het normale immuunsysteem te beschrijven en de grote lijnen van de pathofysiologie van systeemziekten en allergologische aandoeningen te benoemen.
  • Kennis gemaakt heeft met de klinische presentaties, verloop en behandeling van een scala aan systeemziekten en allergologische aandoeningen.
  • Een differentiaal diagnose op kan stellen van veel voorkomende klinische verschijnselen die bij immuun-gemedieerde ziekten voorkomen.
  • De achtergronden en valkuilen van de in de patiëntenzorg meest gebruikte immunologische/allergologische laboratoriumtechnieken kent en de uitslagen van deze onderzoeken in een klinische context kan interpreteren.
  • De toepassing van biologicals en andere nieuwe therapieën bij patiënten met een systeemziekte begrijpt en kan toelichten en ervaring opdoet met immuuntherapie bij allergische aandoeningen.
Hoe ga ik leren?

De klinische immunologie vormt samen met de reumatologie één afdeling binnen de divisie. Veel van de activiteiten en onderwijsmomenten van de stagist klinische immunologie lopen synchroon met die van de aios reumatologie.

Je participeert vooral in poliklinische patiënten zorg. Je hebt tenminste wekelijks een spreekuur klinische immunologie en je participeert in de wekelijkse "carrousel"-polikliniek, waar nieuwe patiënten met reumatologische aandoeningen worden gezien. Als gevolg van het zien van nieuw verwezen patiënten bouw je een eigen populatie controle patiënten op. Je wordt voor, tijdens en na je spreekuur begeleid door een staflid.

Het kan zijn dat je (in overleg met je stagebegeleider) een periode zal worden ingezet voor de klinische werkzaamheden op de afdeling (inclusief dagbehandeling).

Je zal ook een periode van meerdere weken participeren in de consultendienst van de afdeling reumatologie & klinische immunologie.

Optioneel kan een stage immuundeficiëntie gevolgd worden. De tijdsbesteding bedraagt gedurende enkele maanden circa 2 dagdelen per week. Deze activiteit valt binnen een multidisciplinaire samenwerking rondom immuundeficienties tussen de kinderarts-immunologen van het WKZ, en infectiologen en internist-klinisch immunologen van het AZU.

Onder supervisie van alle stafleden van de reumatologie en klinische immunologie zal je worden getraind in het klinisch denken binnen het vakgebied.

Je participeert actief in de verschillende besprekingen en onderwijsmomenten van de afdeling. Alle patiëntenbesprekingen hebben, naast het bespreken van het te voeren beleid, een educatief karakter.

Van jou wordt gevraagd tenminste eenmalig een wetenschappelijk artikel te refereren tijdens de refereerbijeenkomsten van de afdeling.

Aanbevolen wordt te participeren in fundamenteel en/of klinisch wetenschappelijk onderzoek binnen de kaders die de afdeling hiervoor heeft gesteld. Gestimuleerd wordt om te proberen een artikel te schrijven in een peer-reviewed tijdschrift.

Show-and-tell

De allergologie en klinische immunologie vormt samen met de reumatologie één afdeling binnen de DIGD. Veel van de activiteiten en onderwijsmomenten van de AIOS-stagist allergologie en klinische immunologie lopen synchroon met die van de AIOS reumatologie. Je participeert vooral in poliklinische patiëntenzorg. Je hebt wekelijks een aantal spreekuren allergologie en klinische immunologie inclusief nieuwe patiënten met allergologische/immunologische aandoeningen. Als gevolg van het zien van nieuw-verwezen patiënten bouw je een eigen populatie controle patiënten op.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling