terug

Volwassenpsychiatrie Forensische psychiatrie

Forensische psychiatrie in TBS-kliniek “De Pompekliniek”

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage combineert klinische diagnostiek en forensisch-psychiatrische behandeling met de mogelijkheid voor kortdurende psychotherapie.

Je komt een breed spectrum aan psychiatrische stoornissen tegen, waarvan de psychotische stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen de meest voorkomende zijn. Daarnaast verblijven er TBS-patiënten in de kliniek met een stoornis in het autistische spectrum. Veelal is er daarnaast sprake van seksuele en verslavingsproblematiek.

Er zijn 13 afdelingen, waarvan 2 opname-afdelingen, 7 behandelafdelingen en 4 resocialisatieafdelingen. Je komt in principe te werken op de opname-afdelingen, waar de (delict)diagnostiek en het motiveren voor de behandeling centraal staan.

Je hebt de mogelijkheid om te participeren in wetenschappelijk onderzoek.

Je wordt gevraagd om bij te dragen aan voorlichtingsactiviteiten en deskundigheidsbevordering voor professionals.

Vanuit de opname-afdelingen kun je deelnemen aan intakegesprekken van TBS-gestelden die nog in een penitentiaire inrichting verblijven.

Je hebt de mogelijkheid om als toehoorder TBS-verlengingszittingen in de rechtbanken bij de wonen. Indien gewenst kun je een interne cursus van één dag volgen voor getuige deskundige “Presenteren voor de rechtbank”.

Je neemt deel aan de bereikbaarheidsdiensten. Met een aanrijtijd van maximaal een uur.

De Pompekliniek valt onder de Pompestichting, wat een particuliere stichting is voor forensische psychiatrie. Wij behandelen patiënten die met justitie te maken hebben of (kunnen) krijgen. De behandeling, zorg en beveiliging zijn gericht op delictpreventie en op veilig functioneren in de maatschappij. Wij zoeken naar de juiste balans tussen veiligheid voor de maatschappij en een nieuwe kans voor patiënten. Hierin staan centraal: risicotaxatie en – management, forensische keten, herstelondersteunende zorg en veiligheid.

De Pompestichting is weer een onderdeel van Pro Persona en bestaat uit drie clusters: de Pompekliniek in Nijmegen, Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg in Zeeland (Brabant) en Kairos voor poliklinische behandeling en ForFact.

Ons doel is om met een breed aanbod van behandelingen patiënten te helpen beter te worden of zich beter te voelen. Hierbij helpen we hen om zelf keuzes te maken die de kwaliteit van hun leven verbeteren. In de forensische zorg geldt de extra doelstelling een bijdrage te leveren aan een veilige(r) samenleving.

De cultuur binnen de Pompestichting wordt als open en collegiaal ervaren en is gericht op een multidisciplinaire samenwerking. Er werkt een relatief kleine vakgroep van psychiaters voor de Pompekliniek. De lijnen met hen zijn kort, waardoor ze voor vragen snel toegankelijk zijn.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO- GGZ.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling