terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Algemene beschrijving differentiatie:
Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie is een nieuw centrum, van waaruit topklinische zorg voor alle kinderen met kanker in Nederland gecoördineerd wordt. Het centrum is geopend in 2018 en kenmerkt zich door een ambitieuze omgeving, waarin zorg en research intensief samenwerken om de missie van het centrum te realiseren: ieder kind met kanker genezen met optimale kwaliteit van leven. Vanuit de academy worden onderwijs en opleidingen aangeboden op gebied van kinderoncologie.
Het Prinses Máxima heeft een zelfstandige apotheek waar ongeveer 100 apotheekmedewerkers dagelijks specialistische farmaceutische zorg aan de kinderen leveren. De farmaceutische zorg omvat volledig geïntegreerde klinische en poliklinische zorg door één apotheekteam en state-of-the art- cleanrooms ten behoeve van VTGM cytostatica en overige parenteralia. De apotheek heeft twee IV robots in gebruik voor VTGM handelingen. Tevens ondersteunt de apotheek het klinisch geneesmiddelenonderzoek vanuit de trialapotheek.
Effectieve en veilige toepassing van geneesmiddelen is een cruciaal onderdeel van de kinderoncologische behandeling. Naast de reguliere behandelingsschema’s voor de verschillende tumorsoorten binnen de kinderoncologie, wordt veel onderzoek gedaan naar innovatieve nieuwe therapieën. Ook is aandacht voor optimale supportive care, om de intensieve behandelingen mogelijk te maken. De apotheek is betrokken bij alle vier thema’s van het Máxima: hemato-oncologie incl. stamceltransplantatie, solide oncologie, neuro-oncologie en kwaliteit van leven, en heeft een team van zeven gespecialiseerde stafapothekers/klinisch farmacologen.
Tijdens de stage leert de AIOS alle relevante aspecten van de kinderoncologie. Hij/zij maakt kennis met het invullen van behandelaarschap door de apothekers en het functioneren van een gespecialiseerde apotheek. Ook maakt hij/zij kennis met grootschalig VTGM op maat, met de nieuwste technologieën.

Werkzaamheden differentiatie:
De AIOS participeert in de consulentfunctie van de apotheek Maxima en in de dagelijkse medicatiebewaking en farmaceutische kuurcontrole, onder begeleiding van een van de stafapothekers. De AIOS participeert in de procesmatige- en kwaliteitstaken van de apotheek en voert QP taken uit op gebied van VTGM. Hij/zij neemt actief deel aan patiëntbesprekingen, onderwijs- en onderzoeksbesprekingen en voert (verbeter) projecten uit. Een verdieping middels een onderzoeksproject op gebied van kinderoncologie behoort tot de mogelijkheden. Gezien de complexiteit, is de minimum duur van de stage 4 maanden. Het programma wordt afgestemd op de beoogde leerdoelen van de AIOS.

Gevraagde competenties:

  • Initiatiefrijk, enthousiast, leergierig

  • Patiëntgericht en affiniteit met pediatrische farmacie/oncologie

  • Gevoel voor continue kwaliteitsverbetering

  • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid

  • Goed in staat tot samenwerken.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling