terug

Differentiatiestage Supervisie

Supervisie stage: Transitie van AIOS naar kinderarts

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?
  • De setting: Het OLVG is het enige Amsterdamse binnenstadsziekenhuis en beschikt over de grootste Spoedeisende Hulp afdeling van Nederland. De verloskunde/kraam- en neonatologie afdeling zijn op beide locaties aanwezig.
  • Specifieke patiëntenpopulatie: De kinderen die het OLVG bezoeken zijn een weerspiegeling van de multiculturele samenleving van Amsterdam. De presentatie van klachten, ziektebeleving en omgang met het zorgaanbod varieert tussen verschillende etnische groeperingen. Dit maakt elk patiëntencontact een uitdaging.
  • De verantwoordelijkheden: Tijdens deze stage kun je de transitie van arts-assistent naar kinderarts maken. Binnen een veilig leerklimaat leer je eindverantwoordelijk te zijn met een groep van ervaren kinderartsen als achterwacht. Naast het verbreden en verdiepen van je kennis van de algemene kindergeneeskunde ben je in de gelegenheid om te wennen aan de rol van supervisor, zowel in de patiëntenzorg met afdelingsmanagement als in het onderwijs en de wetenschap. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om dieper in te gaan op organisatie en management. Er kan gekozen worden voor een supervisie op de Kinderafdeling, Neonatologie of spoed patienten op de Polikliniek danwel SEH. Tevens kunnen er diensten gedaan worden waarbij dan altijd nog een ervaren kinderarts ook achterwacht heeft.
  • De EPA supervisie welke in het opleidingsplan Top 2020 is beschreven kan behaald worden.

Op de afdeling Kindergeneeskunde in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis neemt de opleiding van arts-assistenten en co-assistenten een centrale plaats in. Er heerst een uitstekend opleidingsklimaat.
Binnen de opleiding wordt gerbuik gemaakt van de Korte Praktijk Beoordeling (KPB), het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP), de 360 graden Feedback, de drie-maandelijkse voortgangsgesprekken Dit wordt vastgelegd in Reconcept. Tevens kan op de polikliniek gebruik gemaakt van video-registratie.
Ten aanzien van de docentprofessionalisering kan worden vermeld dat de kinderartsen minimaal de basiscursus Teach the Teacher hebben gevolgd.
Opleidingsvisitatie heeft plaatsgevonden in december 2021 en erkenning is verleend voor onbeperkte duur.
Signalering en hantering van kindermishandeling is een speerpunt in het OLVG. De GZ-psychologen van de vakgroep kindergeneeskunde spelen hierin een centrale rol. Alle poortspecialismen betrokken bij de zorg voor kinderen worden hier regelmatig in geschoold. De multidisciplinaire werkgroep Kindermishandeling vergadert maandelijks o.a. over alle casuistiek van de voorafgaande maand.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie AMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling