terug

Differentiatiestage Traumatologie

Traumachirurgie Orthopedie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Algemene informatie stage
Locatie: Trauma Unit OLVG, locatie Oost en West, samenwerking traumachirurgen en trauma-orthopeden t.a.v. opvang en zorg traumapatiënten.
Er wordt gewerkt conform de opzet van een multidisciplinaire Trauma Unit (naar model NVT/NOV) waarin traumachirurgen en orthopedisch chirurgen geïntegreerde en uniforme traumazorg leveren, ongeacht de dag van de week. Tevens Boven IJ voor Chirurgie AIOS.
Setting: SEH, OK, polikliniek en afdeling
Supervisie: Trauma chirurgen en Trauma orthopedisch chirurgen

Toegang Trauma stage OLVG
Opleiding in traumachirurgie in het OLVG kan worden verkregen via twee verschillende ingangen: Orthopedie danwel Chirurgie. AIOS Orthopedie hebben in vooropleiding ervaring opgedaan in algemene Heelkunde en basale traumachirurgie. Er zijn op die manier verschillende nivo’s van opleidings assistenten te herkennen (zie hieronder). In elk van de opleidingsfasen kan een Trauma stage gelopen worden met daarbij behorende werkzaamheden en leerdoelen.

Orthopedie

Chirurgie

Basis trauma

vooropleiding

Initiële fase (jaar 1 en 2)

Verdieping

aios orthopedie jr 2-4

Algemene chirurgie (jaar 3 en 4)

Specialisatie/Differentiatie

aios orthopedie jr 5-6

Differentiatie (jaar 5 en 6

Hoe ga ik leren?

Opleiding AIOS Orthopedie en Chirurgie:
Conform de opleidingsplannen wordt gewerkt met EPA’s (entrustable professional activities) zoals opgesteld in het opleidingsplan van de Nederlandse Orthopedische Vereniging. Deze zijn te vergelijken met TH (Toevertrouwde handelingen) zoals opgesteld in plan Scherp 2.0 (Nederlandse Vereniging voor Heelkunde).
In de opleiding tot orthopedisch chirurg wordt de EPA Trauma op tenminste het Verdiepingsnivo afgerond.
Er is overlap met de andere EPA’s zodat een gedeelte van de EPA Trauma leerdoelen ook buiten de Trauma stage kan worden behaald.

Basis Trauma
Het beoordelen van patiënten op SEH. Het opstellen en initiëren van een behandelplan. Onbloedig reponeren van gewrichtsluxaties. Zelfstandig zorg voor verpleegafdeling. Functioneren in avond / weekend dienst rooster. Uitvoeren van laag complexe operatieve behandelingen.

Verdieping
Het opvangen van de traumapatiënt en het initiëren en uitvoeren van een behandeling. Het diagnosticeren en het initiëren van de behandeling van de meest frequent voorkomende letsels van het steun- en bewegingsapparaat. Het superviseren van de zorg voor patiënten op de SEH en de verpleegafdeling. Het zelfstandig leren uitvoeren van laag complexe operatieve behandelingen en opbouwen van ervaring met hoog complexe operatieve behandelingen.

Specialisatie/differentiatie
Het opvangen van de traumapatiënt van alle leeftijdsgroepen op de SEH en het behandelen van deze traumapatiënt met mono of meerdere letsels aan extremiteiten en wervelkolom. Kent de diagnostiek en kan de conservatieve en operatieve behandeling uitvoeren van complexe fracturen. Leiding geven bij de opvang en behandeling van multi trauma patiënten. Lidmaatschap NVT / NVOT. Bezoek Traumadagen.
Specifieke aandacht voor samenwerking en organisatie van zorg (management, ondernemerschap en organisatie/kwaliteit) en aandacht voor kwetsbare ouderen (samenwerking klinisch geriater).

Samenwerkende instellingen
OLVG
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling