terug

Differentiatiestage Sociale pediatrie

Sociale pediatrie/ psychiatrische zwangeren

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Multidisciplinaire samenwerking op de POP-poli tussen Psychiater-Obstetricus-Pediater. Spreekuur in een ronde tafelsetting voor zwangeren met een psychiatrische aandoening die vaak al medicatie hebben; het gaat om antenatale counseling. Het unieke van de stage is het gelijktijdige interdisciplinaire consult voor de patiënt (en haar eventuele partner) waarbij vanuit drie disciplines één eensluidend advies gegeven wordt over de medicatie, de zwangerschap en de postpartum periode, inclusief de consequenties en risico’s voor de pasgeborene.
Tevens vindt op geleide van geïdentificeerde risicofactoren een inschatting plaats van succesvol moederschap. Indien het moederschap als te riskant voor de baby beoordeeld wordt volgt contact met het AMK al vanaf AD 24 weken en wordt in overleg de weg bereid voor (V)OTS en eventueel uithuisplaatsing. Idealiter vinden consulten plaats pre-conceptioneel, in het 1e trimester en in het 3e trimester van de zwangerschap.
Postpartum volgt een klinisch kraambed van ongeveer 3 dagen ter observatie/coaching van moeder en kind. Nacontrole van de pasgeborene volgt 3 weken later op de kinderpoli POP-nazorg.

Leerdoelen

  • De arts-assistent wordt in de gelegenheid gesteld om de plaats van pediater in te nemen in het POP-consult direct gecoached door POP-kinderarts/assistent.
  • Verdieping in de zorg voor kinderen van ouder(s) met een psychiatrische aandoening.
  • Het leren inschatten of succesvol ouderschap haalbaar is.
  • Aan de hand van de meest recente informatie de afweging leren maken tussen zwangerschap onder medicatie versus toegenomen risico op postpartum depressie/psychose bij de moeder en hechtingsstoornis en gedragsproblemen bij kind (antenatale counseling).
  • Intensieve contacten met BJAA en AMK.
  • Participeren in de lopende onderzoekslijnen.

Specifieke patiëntenpopulatie:
Psychiatrische zwangeren, inclusief tieners, zwakbegaafden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling