terug

Differentiatiestage Abdominale radiologie

Abdominale radiologie in OLVG

Duur
18 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

De differentiatie Abdominale Radiologie wordt aangeboden in samenwerking met het AUMC in Amsterdam, het AvL, het Spaarne Gasthuis en de NWZ in Alkmaar. In samenspraak met de aios en afhankelijk van het beheersingsniveau wordt een geïndividualiseerd opleidingsplan gemaakt. De aios heeft hierbij inspraak hoe hij/zij de differentiatie zou willen invullen.

Er is verspreid over de 3 ziekenhuizen een breed palet aan abdominale ziektebeelden. De aios zal kennis op doen van de diagnostiek en behandeling van deze ziektebeelden en participeren in de multidisciplinaire overleggen. Het OLVG participeert daarnaast in het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (met AMC), waardoor er relatief veel aanbod is van HPB-problematiek (PPPD en Leverchirurgie) en is een verwijscentrum voor bekkenbodem, proctologie en IBD. In de oncologische zorg komt de nucleaire en moleculaire geneeskunde ruim aan bod. De radioloog in opleiding is een klinische dokter, die goed op de hoogte is van de diagnostiek en behandeling van abdominale ziekten. Op die manier kan hij/zij een waardevolle gesprekspartner zijn van klinische specialisten als MDL-artsen, chirurgen en oncologen. Er is dan ook een goede samenwerking met de MDL en chirurgie en tijdens de differentiatie wordt de mogelijkheid geboden om een korte klinische stage te volgen in deze vakgebieden (denk daarbij bijvoorbeeld aan scopie programma, OK programma etc).

Show-and-tell

OLVG is gelegen in het hart van Amsterdam met locaties in Oost en West. In 2015 is het ziekenhuis gefuseerd (OLVG en SLAZ) met het doel om ook in de toekomst het volledige zorgpakket aan onze patiënten te blijven bieden. De afdelingen radiologie van beide locaties zijn gefuseerd en beschikken over een gezamenlijk PACS, EPD (EPIC) en telefoonsysteem. Er werken 24 radiologen en 4 nucleair geneeskundigen. De afdelingen beschikken over de meest up-to-date apparatuur (waaronder 4 CT scanners, 4 MRI’s, 2 interventie kamers, 2 doorlichtingskamers, 2 mammo-kamers inclusief tomosynthese en 8 echo kamers). Aanbestedingstraject voor een PET-CT loopt.

De opleiding is gelieerd aan het AUMC-OOR. Er is een nauwe en goede samenwerking met het AUMC-medisch centrum, het AvL en de Noordwest ziekenhuisgroep (voorheen MCA) met uitwisseling van aios tussen de verschillende ziekenhuizen. De differentiaties worden dan ook aangeboden in een gecombineerde stage (academisch en perifeer) om op die manier zo veel mogelijk kennis en ervaring aan te bieden van een zo breed mogelijk palet aan ziektebeelden .

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC
Antoni van Leeuwenhoek
Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar
Spaarne Gasthuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling