terug

Kinderlongziekten

kinderlongziekten, allergologie en eczeem (profileringsstage)

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze profileringstage biedt een uitstekende mogelijkheid om extra kennis en ervaring op te doen in de diagnostiek en behandeling van kinderen met longaandoeningen, allergische rhinoconjunctivitis, voedselallergie en/of eczeem. Kinderen met longziekten en allergologische aandoeningen worden frequent gezien in de algemene kindergeneeskundige praktijk. Met name allergologische aandoeningen komen in veel opleidingen tot kinderarts onvoldoende aan bod. Verdieping in de kinderlongziekten en –allergologie is dan ook zeer zinvol, zowel voor de arts-assistenten die in een algemeen ziekenhuis willen gaan werken als voor hen die in een van deze deelgebieden verder wil gaan.

Hoe ga ik leren?

Voorbereiding

Vooraf aan de stage formuleert de AIOS zelf schriftelijk de doelen van de stage. Ruim voorafgaand aan de stage wordt dit besproken met de opleider/vaste stagebegeleider. Tevens wordt het POP van het 5e jaar in dit kader besproken

Setting

In de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar is een speciaal kinderlong- en allergieteam aanwezig, bestaande uit drie kinderartsen, twee verpleegkundig specialisten, twee diëtistes, vijf voedselprovocatieverpleegkundigen, twee kinderfysiotherapeuten en een medisch immunoloog. De kinderallergologie is een van de speerpunten binnen de kindergeneeskunde in de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar.

Taken van de AIOS

  • Poliklinisch nieuwe en controle patiënten zien met longproblematiek, allergische aandoeningen en/of eczeem, waarbij onder supervisie een behandelplan wordt opgesteld.

  • Supervisie van de voedselprovocatie unit

  • Betrokken zijn bij de behandeling met immunotherapie

  • Beoordelen van longfunctie onderzoek en vast aanspreekpunt hiervoor

  • Beoordelen van radiologisch pulmonaal onderzoek en vast aanspreekpunt hiervoor

  • Actieve deelname aan wekelijks kinderlong- en allergieoverleg

  • Actieve deelname aan maandelijks kinderallergieteam overleg en MDO-allergologie

  • Meedraaien in het dienstrooster arts-assistenten kindergeneeskunde

  • 1 PICO/CAT presenteren

  • Onderwijs geven aan AIOS/ANIOS over onderwerp betreffende kinderlongziekten, kinderallergologie en eczeem bij kinderen.

Beoordeling

Door middel van KPB’s (1 per week), waarvan minimaal 1 KBS binnen kinderlongziekten, 1 binnen kinderallergologie en 1 binnen kindereczeem.

Een stageverslag met leerpunten en aanbevelingen wordt geschreven.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling