terug

Keuzestage Oncologie

Keuzestage MDL oncologie

Duur
4 maanden
8 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wij bieden AIOS die interesse hebben in de MDL-oncologie de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in de diagnostiek, het ziekteverloop en behandeling van patiënten met gastro-intestinale tumoren zoals deze gezien worden in een topklinische setting.

 

Het doel van deze stage is dat je in staat bent om zelfstandig een behandelplan op te stellen voor patiënten met verschillende gastro-enterologische maligniteiten (o.a. CRC, oesofagus-, maag- en pancreascarcinomen). De nadruk van deze stage ligt hierbij op poliklinische vaardigheden en deelname aan verschillende multidisciplinaire overleggen.

De volgende vaardigheden komen tijdens deze stage aan bod:

- opstellen van een behandelplan voor patiënten met een MDL-maligniteit

- uitvoeren van een slechtnieuwsgesprek en palliatieve begeleiding

- presenteren van patiënten met MDL-maligniteit op het MDO

- leidinggeven en actief bijdragen aan het MDO

- bieden van palliatieve zorg bij patiënten met MDL-problematiek.

 

 

Image

 

 

 

Hoe ga ik leren?

Vanuit de afdeling Maag-, darm-, en leverziekten van het Noordwest leveren wij oncologische zorg voor de ruim 600.000 inwoners van Noord-Holland Noord. Jaarlijks behandelen wij in totaal ruim 500 nieuw gediagnosticeerde CRC en upper GI (pancreas, maag, slokdarm, galwegen, lever) patiënten. Wij werken samen in een enthousiast team met oncologen, chirurgen, radiotherapeuten, pathologen en radiologen om zo hoogwaardig mogelijke zorg voor de patiënten te bieden. Dit heeft onder andere geleid tot de erkenning van Noordwest in het STZ topklinisch register wat betreft de diagnostiek en behandeling van CRC én als derdelijns centrum voor innovatieve diagnostiek en behandeling van CRC en pancreascarcinomen door de MDL. Daarnaast wordt vanuit Noordwest actief deelgenomen aan diverse trials en nieuwe behandelingen zoals wait and see bij rectumcarcinoom, EFTR en immunotherapie.

Het team MDL binnen Noordwest met aandachtsgebied oncologie bestaat uit 6 MDL artsen. Er wordt wisselend supervisie gegeven. Je bent actief aanwezig in het MDO CRC en upper GI. Aansluitend volgen poliklinische consulten van deze patiëntengroep waar jij de resultaten van het MDO bespreekt. Zo nodig overleg je met de huisarts, verpleegkundig specialist of palliatief/COP team.

De indeling per week van deze stage is als volgt;
- Minimaal 2 keer oncologie poli’s
- Minimaal 2 keer MDO
- Minimaal 1 keer ERCP/EUS /EFTR/Stent plaatsing/dilateren/complexe EMR programma
- Minimaal 2 keer zelfstandig scopieprogramma
- Minimaal 1 keer administratie dagdeel

Daarnaast per stage:
- Minimaal 1 keer deelname locale werkgroep oncologie
- Minimaal 1 keer deelname regionale werkgroep oncologie
- Minimaal 1 keer protocol
- Minimaal 1 keer referaat


Optioneel:
- Meelopen oncoloog: beoordelen fitheid keuze chemotherapie/ bijwerkingen
- Meelopen patholoog: beoordeling coupes
- Meelopen radiotherapeut: beoordelen fitheid / toxiciteit (chemo)radiotherapie bij oesophaguscarcinoom en rectumcarcinoom
- Meelopen chirurgie: Hemicolectomie, LAR, APR, TEM
- Meelopen pijnspecialist (coeliakus blokkades, optimaliseren pijnstilling)
- Scholing over gesprekstechnieken, bijvoorbeeld slechtnieuwsgesprek, via de Noordwest Academie.

De stage heeft een start- en eindgesprek met de coördinator stage MDL oncologie en (waarnemend) opleider.
Toetsing vindt plaats door middel van KPB's waaronder slechtnieuwsgesprek, voorbereiding MDO en leiding MDO. Na 6 weken volgt een tussentijdse evaluatie.

 

Show-and-tell

Gem Kramer ( AIOS MDL) volgde de keuzestage MDL oncologie binnen Noordwest:
"Ik kan iedere AIOS die zich verder wil verdiepen binnen de MDL oncologie deze stage aanraden! Je werkt in een leuk en enthousiast multidisciplinair team en komt in aanraking met het volledige pallet van oncologische MDL pathologie. De stage geeft je een goed beeld van de klinische werkzaamheden als MDL-arts binnen de oncologie in een groot STZ-ziekenhuis."

 

Image

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling