Keuzestage Gastrointestinale endoscopie Algemene MDL endoscopie in jaar 4-5-6

Aanvang: 
22-12-2016
Duur: 
4 maanden
8 maanden
12 maanden

Wat gaat de aios leren?

Binnen de afdeling maag-darm-leverziekten in Noordwest Ziekenhuisgroep worden op jaarbasis ongeveer 15.000 endoscopiën verricht. Het merendeel betreffen diagnostische gastro- en coloscopieën. In totaal werken er 12 MDL-artsen, 2-3 aios MDL en 3 verpleegkundig endoscopisten op de polikliniek endoscopie. Als aios met reeds gevorderde endoscopische kennis en vaardigheden is de endoscopie MDL  van NWZ het ziekenhuis om uitgebreide, aanvullende "endoscopische kilometers" te maken. Daarmee is het een uitstekende plek om een belangrijke grote stap te maken in het uitvoeren van de noodzakelijk coloscopiën voor het behalen van het BVO-certificaat. Tevens bestaat de mogelijkheid om oriënterende stappen te maken binnen de geavanceerde endoscopie, zoals poliepectomie/EMR, dilataties, en pull- en push-PEG plaatsing.

Als eerste perifere MDL-kliniek beschikt de afdeling over een 24/7 voorwacht-dienstrooster. Dat biedt de aios de mogelijkheid om in aanraking te komen met ongefilterde spoedeisende MDL-zorg met de daarbij behorende endoscopische interventies. 

Noordwest Ziekenhuisgroep beschikt over high-end endoscopie-apparatuur (Olympus 190-serie). Daarnaast is de supervisie op verschillende niveau's geborgd. De afdeling heeft de beschikking over supervisie op afstand middels een audiovisuale videoverbinding. De superviserende MDL-arts bevindt zich in de directe nabijheid, zodat ook directe hands-on supervisie uiteraard tot de mogelijkheden behoort. 

Hoe ga ik leren?

De aios heeft bij ons de gelegenheid om, bij een voltijds betrekking, acht dagdelen endoscopie te verrichten, onder supervisie van één van de MDL-artsen. De mogelijkheid bestaat te kiezen voor een dagdeel polikliniek in plaats van endoscopie. Ambitie voor wetenschappelijk onderzoek of de ontplooiing van niet-medische competenties  op projectmatige basis (b.v. e-health) worden nadrukkelijk ondersteund. De stage is te volgen in blokken van 4 maanden met een maximum van 12 maanden.

Show-and-tell

Thijs Grasman, momenteel staflid binnen de MDL-vakgroep, volgde het perifere opleidingsdeel van de opleiding tot MDL-arts in Alkmaar. Hij verrichte in deze periode tegen de 1000 endoscopiën. 

Dirk van Asseldonk, die vanaf april 2017 eveneens zal toetreden tot de MDL-vakgroep, werkte ook als aios MDL in het toenmalige MCA. In die periode verrichtte hij dusdanig veel coloscopiën, dat hij eenvoudig het BVO-certificaat aan het eind van zijn opleiding kon behalen.

"MDL binnen NWZ, endoscopie van A tot Z"

Video

MDL 10Mbps

Sollicitatie en contact

Voor meer informatie en sollicitatie kunt u een brief of e-mail sturen naar:

Noordwest Ziekenhuisgroep

T.a.v. dr. M. Klemt-Kropp, MDL-arts en opleider of mevrouw. M. Mackaij, maatschapsmanager

afdeling MDL, huisnummer 130
Postbus 501
1800 AM Alkmaar

m.klemt-kropp@nwz.nl
m.mackaij@nwz.nl
tel.: 072-5484444

www.nwz.nl

 

Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar

Noordwest Ziekenhuisgroep is er trots op een topklinisch ziekenhuis te zijn. Dit betekent dat er meer dan de gebruikelijke medisch-specialistische zorg wordt geleverd en dat er veel aandacht is voor opleiding en ontwikkeling. Met 700 bedden, ruim 4000 medewerkers en zo'n 325 medisch specialisten is Noordwest Ziekenhuisgroep een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland. Noordwest richt zich primair op de regio Noord-Holland Noord, een gebied met ruim 600.000 inwoners. Onze ambitie is een toonaangevende ziekenhuisgroep te zijn, met een hoge medische standaard én mensgerichte zorg. Bij Noordwest draait het om meer dan medisch handelen. Ambitieus, samen en betrokken staan als kernwaarden centraal in ons handelen. Onlangs zijn we verkozen tot beste leerbedrijf van Nederland. We zijn trots op het feit dat we zowel hoogwaardig verpleegkundig onderwijs als kwalitatief goed medisch onderwijs aanbieden. Samen beter, samen de beste! 

https://www.youtube.com/watch?v=tpgAoXaTTmQ

 

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC, OOR Amsterdam VUMC.

Contact

Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar
Wilhelminalaan 12
1815 JD Alkmaar

tel.: 072 548 4444
website: https://www.nwz.nl/Werk-en-opleiding.aspx