terug

Differentiatiestage Supervisie

Supervisie algemene kindergeneeskunde

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het doel van de profileringstage supervisie algemene kindergeneeskunde is het zelfstandig werken in de rol van de superviserend 'kinderarts' op een afdeling algemene kindergeneeskunde en spoedpoli kindergeneeskunde van een grote opleidingskliniek.

De taken van de superviserende aios:

  • Een superviserende rol voor de aios binnen de Kinder- en Tienerafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Met een van de kinderartsen vormt de aios een vast duo in de supervisie van a(n)ios en coassistenten.

  • Supervisor van de spoedpoli/SEH presentaties kindergeneeskunde.

  • Zelfstandige supervisie van de afdelingsartsen gedurende 3 -5 dagen per week.

  • Binnen de superviserende taak van de spoedpoli/SEH beheert de aios het spoedsein en stuurt andere a(n)ios kindergeneeskunde aan en superviseert deze gedurende 1-2 dagen per week.

  • Onderwijs aan a(n)ios en coassistenten tijdens de dagelijkse visites en op vaste momenten.

  • Meedraaien in het dienstrooster arts-assistenten kindergeneeskunde.

Vooraf aan de stage formuleert de aios zelf schriftelijk de doelen van de stage. Ruim voorafgaand aan de stage wordt dit besproken met de opleider/ vaste stagebegeleider. Tevens wordt het POP van het 5e jaar in dit kader besproken. Naast de zelf geformuleerde persoonlijke leerdoelen rondom supervisie werkt de aios aan:

  • 1 PICO/CAT opstellen over een algemeen kindergeneeskundig onderwerp.
  • 1 logistiek item op de kinderafdeling verbeteren of klinisch protocol schrijven.
Hoe ga ik leren?

De differentiatiestage (profileringsonderdeel) is een verdieping in het 5e jaar van de opleiding tot algemeen kinderarts. De stage duurt 3 tot 6 maanden en vindt plaats buiten de zomermaanden (juni, juli en augustus).

Image

De superviserende aios doet in deze stage zelfstandige supervisie van de afdelingsartsen gedurende 3 -5 dagen per week waarbij de stagebegeleidende kinderarts 1 dagdeel aanwezig is. De resterende dagen is de kinderarts bereikbaar voor de superviserende aios. Deze verschuiving van supervisie krijgen naar supervisie geven is het instrument waarmee de zelfstandigheid van de arts-assistent kindergeneeskunde wordt gestimuleerd.

Alle patiënten van 3 mnd -18 jaar die op de Kinder- en Tienerafdeling opgenomen vallen onder verantwoordelijkheid van de superviserend aios, samen met de afdelings a(n)ios, oudste-coassistent en coassistent. Alle specialismen nemen hun klinische patiënten tot 18 jaar op deze afdelingen op. Intensieve samenwerking tussen de kindergeneeskunde en de overige specialismen is hierbij de regel. De opgenomen kinderen voor de kindergeneeskunde hebben bijna allen een acute opname-indicatie, veelal infectieus van aard. De afdeling heeft 20 bedden, daarnaast 8-10 kinderdagbehandelingsbedden.

Beoordeling

Wekelijks vindt een afsluitend weekgesprek met de kinderarts plaats. Dagelijks alleen op indicatie.
Door middel van KPB’s (1 per week) over medisch handelen, supervisie van de arts-assistent, supervisie tijdens de visite en het zelf geven van een KPB worden de taken beoordeeld en vervolgd.
Een stageverslag met leerpunten en aanbevelingen wordt geschreven.

Show-and-tell

"De stage superviserend kinderarts heb ik als zeer waardevol ervaren. Het is een zinvolle overgang tussen de aios-tijd en het werken als zelfstandig kinderarts. Waar ik veel van geleerd heb, is het geven van supervisie aan de afdelingsartsen. Met name telefonische supervisie vraagt om specifieke competenties. Het doet een beroep op de vaardigheid om de juiste vragen te stellen, zodat je de situatie aan de andere kant van de lijn goed in beeld krijgt. Bovendien vraagt supervisie geven niet om het direct aandragen van oplossingen; de arts in opleiding, die supervisie krijgt, moet gestimuleerd worden zelf tot antwoorden te komen."

Nynke Buter, kinderarts Noordwest Ziekenhuisgroep

Image
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling