Differentiatiestage Musculoskeletaal Differentiatiestage Musculoskeletale radiologie

Duur: 
12 maanden

Wat gaat de aios leren?

In deze differentiatie raakt u uitgebreid bekend met alle facetten van de musculoskeletale radiologie op locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest)  Het is mogelijk om de gehele differentiatie in het Noordwest te lopen of een deel van de differentiatie.

Binnen de vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde van het Noordwest werken 19 radiologen, 5 nucleair geneeskundigen en afwisselend fellows op de diverse differentiatie onderdelen. Hierdoor is er een optimale leeromgeving waarbij kennis voortdurend wordt uitgewisseld. De opleiding Radiologie wordt gevolgd op de afdeling radiologie en op de afdeling nucleaire geneeskunde op locatie Alkmaar. In totaal beschikken de afdelingen over diverse moderne  onderzoekstechnieken zoals vijf MRI’s, zeven CT’s (waaronder twee 128 dual source CT’s, twee 16 slice CT’s, een analoog en een digitale PET/CT en een SPECT-CT), een Cyclotron een gammacamera met SPECT, twee Mammografen met Tomosynthese, tien echo apparaten en tot slot een state of the art interventiekamer.  De opleiding Radiologie is een erkende A-opleiding binnen de Onderwijs en Opleidings Regio Amsterdam. Alle differentiaties, inclusief de volledige Nucleaire geneeskunde differentiatie, kunnen gevolgd worden in het Noordwest met uitzondering van de Kinder- radiologie differentiatie.

De afdeling radiologie werkt nauw samen met diverse afdelingen waaronder o.a. traumatologie, orthopedie, plastische chirurgie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde, geriatrie en neurologie. Tijdens deze differentiatie fase is er een verdieping van het reguliere pakket aan verrichtingen zoals conventioneel bucky werk, CT en MRI van het bewegingsapparaat alsmede DEXA-scans. Er zijn wekelijks aparte echoprogramma’s met betrekking tot diagnostische musculoskeletale echografie alsmede (medicatie) injecties in en rond gewrichten/peesstructuren, artrografie en barbotage. Hiernaast een apart echo of  CT-geleide biopsie programma met betrekking tot bot- en weke delen- biopten.  Met een ruim dagelijks aanbod van veel voorkomende pathologie uit de huisartsen praktijk, complexe orthopedische vraagstellingen en (top)sportblessures raakt u volledig vertrouwd met het hele spectrum van de musculoskeletale radiologie. De MSK sectie van het Noordwest verzorgt de diagnostiek van voetbalclub AZ. Het Noordwest heeft een volwaardig gefuseerde opleiding radiologie en nucleaire geneeskunde. Deze werken sinds 2008 nauw met elkaar samen. De differentiant zal derhalve worden betrokken bij musculoskeletaal gerelateerde nucleaire geneeskundige onderzoeken zoals botscans en SPECT onderzoeken.  Een actieve participatie in wetenschappelijk onderzoek en profilering op nationale en internationale congressen wordt gestimuleerd. Artificiële Intelligentie wordt steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Binnen het vakgebied van de radiologie zijn er al diverse voorbeelden waarbij algoritmen de radioloog ondersteunen. Het Noordwest ziekenhuis loopt landelijk voorop in het (mede-) ontwikkelen van Artificiële Intelligentie.

Speerpunten Noordwest Ziekenhuisgroep musculoskeletale radiologie

  • Grote verscheidenheid in onderzoek mogelijkheden (gewricht en weke delen echo & interventie / botbiopten / barbotage / MRI Arthro / MRI / CT & Dual-CT), grote diversiteit aan pathologie en hiernaast grote aantallen
  • Topsport- / sportdiagnostiek (waaronder AZ)
  • Primaire wekedelen tumor diagnostiek (o.a. ~40 sarcomen/GISTEN per jaar)
  • Volledig geoutilleerde nucleaire afdeling met cyclotron (met behandelingen o.a. radiosynoviorthese van gewrichten en radiumbehandeling van skeletmetastasen)
  • Samenwerking met groot Orthopedie kennis centrum (o.a. spine-unit, revisie prothesiologie, primaire- en secondaire- opinion voor hand & pols, schouder, knie en voet & enkel)
  • Regulier MDO overleg Reuma- / Revalidatie- / Nucleaire- / Orthopedie- / Trauma- / Weke delen en bot tumoren bespreking

Sollicitatie en contact

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Opleider en differentiatie opleider: dr. C.F. van Dijke,  cf.van.dijke@nwz.nl

Opleidingscoördinator: E.Wartenhorst, o.radiologie@nwz.nl     
088-0855239

Secretariaat radiologie:   
088-0855514

Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar

Noordwest Ziekenhuisgroep is er trots op een topklinisch ziekenhuis te zijn. Dit betekent dat er meer dan de gebruikelijke medisch-specialistische zorg wordt geleverd en dat er veel aandacht is voor opleiding en ontwikkeling. Met 700 bedden, ruim 4000 medewerkers en zo'n 325 medisch specialisten is Noordwest Ziekenhuisgroep een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland. Noordwest richt zich primair op de regio Noord-Holland Noord, een gebied met ruim 600.000 inwoners. Onze ambitie is een toonaangevende ziekenhuisgroep te zijn, met een hoge medische standaard én mensgerichte zorg. Bij Noordwest draait het om meer dan medisch handelen. Ambitieus, samen en betrokken staan als kernwaarden centraal in ons handelen. Onlangs zijn we verkozen tot beste leerbedrijf van Nederland. We zijn trots op het feit dat we zowel hoogwaardig verpleegkundig onderwijs als kwalitatief goed medisch onderwijs aanbieden. Samen beter, samen de beste! 

Opleiden in Noordwest

 

 

 

 

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC, OOR Amsterdam VUMC.

Contact

Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar
Wilhelminalaan 12
1815 JD Alkmaar

tel.: 072 548 4444
website: https://www.nwz.nl/Werk-en-opleiding.aspx