terug

Differentiatiestage Medisch Leiderschap

De afdeling cardiologie van Noordwest Ziekenhuisgroep biedt een differentiatiestage Medisch Leiderschap. Het programma is specifiek ontwikkeld voor de aios die zich in het laatste jaar van de opleiding wil verdiepen in medisch leiderschap.

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Uitgangspunt van de differentiatiestage Medisch Leiderschap is de medische bestuurskunde met de onderdelen: verbeteren van zorg, richting geven en aansturing van zorgverlening. Deze onderdelen komen terug in twee modules met elk als thema besturen in de zorg en kwaliteit van zorg. Vooralsnog sluit de stage aan bij het differentiatiejaar klinische cardiologie of imaging. De twee zwaartepunten zijn: klinisch handelen als medisch expert en leiderschaps-en bestuursontwikkeling. Medisch Leiderschap in de vervolgopleiding vraagt een aantal competenties gekoppeld aan de drie -Canbetter-thema’s: Ik, de Ander en de Maatschappij. Voor de Aios geldt dat in overleg een tweetal competenties per thema worden gekozen waar gedurende de stage aan gewerkt gaat wordt. De competenties sluiten tevens aan bij de thema’s van de vakgroep cardiologie.

Image

Hoe ga ik leren?

Werken met een casus vanuit de praktijk
De werkwijze is dat er met en voor de aios een passend praktijkproject wordt bedacht en omschreven. Door het werken met een praktijkproject kan de aios gedurende de stage een concreet plan uitwerken. Het plan kan betrekking hebben op een nieuwe investering dat resulteert in het schrijven van een businessplan tot het uitwerken van ketenzorginitiatieven om te komen tot nieuwe toekomstbestendige (zinnige) zorgmodellen.

De Noordwest Ziekenhuisgroep is één van de koplopers op het terrein van zinnige zorg. Daarbij staan patiënten centraal: samen met artsen werken aan betere zorg voor patiënten, tegen lagere kosten. Cardioloog Jan Hein Cornel van Noordwest geeft een voorbeeld: 'Het succesvolle regionale programma op het gebied van cardiovasculaire risicomanagement is zo’n voorbeeld van een ketenzorginitiatief. Samen met de huisartsen uit de regio hebben we de zorg rondom hart-vaatziekten opnieuw ingericht. Deze patiënten worden nu bij hun eigen huisarts preventief gecontroleerd. Vanuit het ziekenhuis coördineren en monitoren we deze zorg, zodat we de kans op een hartinfarct of beroerte aanzienlijk verminderen.'

Management Class
Een vast onderdeel van de verdiepingsstage is de Management Class. In deze setting zorgt de Raad van Bestuur, het Stafbestuur, Personeelszaken, het verkoopteam en andere afdelingen bij toerbeurt voor input die te maken heeft met management in de zorg. Zodoende staat in de Management Class elke keer een ander thema centraal.

Show-and-tell

De stage is het resultaat van nauwe samenwerking tussen een cardioloog en een aios cardiologie.

Noordwest ziekenhuisgroep (Noordwest) is een fusie van een STZ-ziekenhuis (locatie Alkmaar) en een niet-STZ-ziekenhuis (locatie Den Helder) wat de inhoud van de stage in het kader van bestuur en management zeer interessant maakt. De aios Medisch Leiderschap wordt projectmatig ingezet om verbinding te maken tussen de vakgroep cardiologie, kwaliteit/veiligheid en beleidsorganisatie van Noordwest.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling