terug

Differentiatiestage MDL

keuzestage motiliteit (jaar 5-6): onderste tractus digestivus/bekkenbodem

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het doel van deze stage is om meer inzicht en kennis te verkrijgen in de motiliteit problematiek van de onderste tractus digestivus. Wij bieden AIOS MDL met interesse in de neurogastro-motiliteit de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in de verschillende ziekten en bijbehorende (complexe) problematiek, diagnostiek en behandeling van deze patiëntengroep. Een multidisciplinaire aanpak en samenwerking is hier dan ook cruciaal. Ook is er de mogelijkheid om je kennis t.a.v. de anorectale problematiek te verdiepen.

Leerdoelen/Vaardigheden:

  • Verrichten en interpreteren van een goed rectaal toucher
  • Het herkennen van de meest voorkomende anorectale problematiek en het opzetten van een bijbehorend behandelplan
  • Het herkennen en diagnosticeren van de meest voorkomende motiliteitsproblematiek van de onderste tractus digestivus en het opzetten van een doelmatig behandelplan
  • Kennis nemen van de verschillende soorten beschikbare onderzoek modaliteiten t.a.v. motiliteit onderste tractus digestivus en het adequaat aanvragen en interpreteren van deze onderzoeken (MRI defecografie, anale drukmetingen, colon transit tijd, proctologie, anale endo-echo)
  • Kennis nemen van verschillende therapeutische mogelijkheden t.a.v incontinentie/obstipatie zoals rectale spoelingen, anale tampons, Barron ligatie
  • Presenteren van een patiënt op het multidisciplinaire overleg en de uitkomsten terugkoppelen aan de patiënt
  • Meekijken bij het proctologie spreekuur van de chirurgie en je leert een proctoscopie uitvoeren
  • Je hebt je eigen scopie programma (gastroscopie/colonoscopie) op de polikliniek MDL met indirecte supervisie van de MDL-arts

 

Hoe ga ik leren?

De stage zal gedurende 3 maanden, elke dinsdag plaatsvinden op de polikliniek MDL van het Noordwest ziekenhuis locatie Alkmaar.

Op dinsdag ochtend loop je afwisselend mee met een bekkenbodem fysiotherapeut en continentie verpleegkundige, in de middag heb je je eigen motiliteit spreekuur met directe supervisie van dr. Meurs. Ook is er de mogelijkheid om op dinsdagen of woensdagen het proctologie spreekuur van de chirurgie bij te wonen en een eigen scopie programma te hebben op de polikliniek MDL.
Elke derde dinsdag van de maand om 17:00 neem je actief deel aan het MDO bekkenbodem.

Het doel van deze stage is de vaardigheden van domein 8 van het opleidingsportfolio te leren, te weten;

Uit domein 8 – neurogastroenterologie en motiliteit (NGM) en bekkenbodem problematiek:
8a. Opstellen van een doelmatig onderzoek en behandelplan voor een patiënt met een functionele aandoening van het maag-darm kanaal. Opstellen van een doelmatig onderzoek en behandelplan voor een patiënt met een motiliteitsafwijking van het maag-darm kanaal

8b. Herkennen, benoemen en bespreken van psychische co-morbiditeit bij patiënten met NGM aandoeningen
8c. Presenteren van NGM patiënt op multidisciplinaire bespreking

Uitstroomprofiel NGM:
8d. Uitvoeren van diagnostiek (motiliteit, transport en visceroperceptie onderzoek, EUS bekkenbodem, secretie en digestie), interpreteren van de uitslagen en uitvoeren therapie op NGM gebied
8e. Leidinggeven aan een multidisciplinaire NGM-bespreking

Verplichte onderdelen:
- Start en eindgesprek door coördinator van de stage
- Tussentijdse evaluatie na 4 weken
- 2 KPB’s: voorbereiding MDO, bespreking poli patiënt

Show-and-tell

Als afdeling Maag-, darm- en leverziekten van het Noordwest zien wij jaarlijks veel patiënten met motiliteit problematiek van onderste tractus digestivus (zoals chronische diarree/obstipatie, fecale incontinentie en bekkenbodem dyssynergie). Deze problematiek betreft niet alleen het grootste deel van de poliklinische patiënten maar heeft ook een belangrijk aandeel in onze zorgkosten.
Als MDL arts zul je tijdens de rest van je carrière dan ook regelmatig patiënten treffen met deze klachten. Helaas is het zo dat er vaak weinig aandacht en kennis is t.a.v. diagnostiek en beleid. Het werkgebied overlapt dan ook tussen de MDL, chirurgie en paramedici en behoeft een multidisciplinaire aanpak.

Wij hebben in het Noordwest al jaren een actief bekkenbodem team met alles wat er nodig is voor het defecatie expertise centrum en werken samen in een enthousiast team met chirurgen, gynaecologen, radiologen, psychologen, bekkenbodem fysiotherapeuten en continentie verpleegkundigen, waarmee wij regelmatig overleggen om de best mogelijke zorg voor de patiënten te kunnen bieden.

Kanar Mesri (AIOS MDL) volgde de keuzestage MDL motiliteit onderste tractus digestivus/bekkenbodem binnen Noordwest:
"Het is heel leerzame stage, waar je veel praktische kennis kan opdoen. Deze kennis komt weinig aan bod tijdens de opleiding. Ik kan iedere AIOS die meer van neuro-motiliteit wil leren deze stage aanraden! Je werkt hier in een leuk en enthousiast multidisciplinair team.”

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling