terug

Differentiatiestage Mammaradiologie

Differentiatiestage Mamma radiologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

In deze differentiatie raakt u uitgebreid bekend met alle facetten van de Mamma radiologie op locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest). Het is mogelijk om de gehele differentiatie in het Noordwest te lopen of een deel van de differentiatie.

Binnen de vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde van het NWZ werken 19 radiologen, 5 nucleair geneeskundigen en afwisselend fellows op de diverse differentiatie onderdelen. Hierdoor is er een optimale leeromgeving waarbij kennis voortdurend wordt uitgewisseld. De opleiding Radiologie wordt gevolgd op de afdeling radiologie en op de afdeling nucleaire geneeskunde op locatie Alkmaar. In totaal beschikken de afdelingen over diverse moderne onderzoekstechnieken zoals vijf MRI’s, zeven CT’s (waaronder twee 128 dual source CT’s, twee 16 slice CT’s, een analoog en een digitale PET/CT en een SPECT-CT), een Cyclotron een gammacamera met SPECT, twee Mammografen met Tomosynthese, tien echo apparaten en tot slot een state of the art interventiekamer.

U verricht alle onderzoeken die gerelateerd zijn aan de mammadiagnostiek en neemt deel aan de mammapoli. De mammapoli werkt dagelijks met sneldiagnostiek, waarbij beeldvorming en interventies gecombineerd worden en de PA uitslag dezelfde dag beschikbaar is. Hiernaast worden er stereotactische biopten verricht en draad-lokalisaties. Er is dagelijks een groot MDO. U zult veel ervaring opdoen met een veelvoud aan (tomografische) mammografieën, echogeleide en stereotactische biopsieën, Jodium lokalisaties en beoordelen van dynamische MRI onderzoeken. Een actieve participatie in wetenschappelijk onderzoek en profilering op nationale en internationale congressen wordt gestimuleerd. Artificiële Intelligentie wordt steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Binnen het vakgebied van de radiologie zijn er al diverse voorbeelden waarbij algoritmen de radioloog ondersteunen. Het Noordwest loopt landelijk voorop in het (mede-) ontwikkelen van Artificiële Intelligentie.

Speerpunten Noordwest Ziekenhuisgroep Mamma radiologie

  • 1e en 2e lijns diagnostiek
  • Ruim aanbod vanuit de 1e lijn waaronder doorverwijzingen bevolkingsonderzoek en vanuit de 2e lijn met o.a. hoog risico patiënten (gen draagsters)
  • Echogeleide en meer dan 250 stereotactische biopten per jaar met gebruikmaken van de allernieuwste technieken op dit vlak
  • Groot aantal nieuwe mammacarcinomen
  • Dagelijks een MDO met vertegenwoordiging van alle belendende disciplines
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling