terug

Differentiatiestage EUS/EBUS

Endo- & echografie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De aios leert zelfstandig EBUS en EUS uit te voeren. Doel is om de ingreep zelfstandig en zonder supervisie uit te voeren. Het zelfstandig uitvoeren van endo-echo's is een vaardigheid die in het kader van oncologie wordt aanbevolen.

De stage is goed te combineren met andere stages, zoals een keuzestage palliatieve zorg of oncologie.

Van belang is dat de aios voldoende kennis heeft van de anatomie van het mediastinum en, gezien de relevantie, affiniteit met de longoncologie. Bij voorkeur vindt de stage plaats aan het einde van de opleiding zodat er voldoende kennis is van longoncologie.

Hoe ga ik leren?

In de voorbereiding van de uitvoering van de endo-echografie vergaart de aios afdoende kennis over anatomische landmarks. Deze kunnen gebruikt worden bij het uitvoeren van de endo-echografie.

Tijdens de uitvoering vindt instructie plaats door de specialist. De ingreep zal eerst initieel onder supervisie uitgevoerd worden; de monitoring vindt direct plaats tijdens de ingreep. Er wordt toe gewerkt naar volledig zelfstandige uitvoering zonder direct toezicht van een supervisor. Per week kan de aios drie dagdelen ervaring op doen met EBUS en EUS, per dagdeel staan er 3 tot 4 endo-echo's op het programma. Daarnaast geeft de aios onderwijs aan endoscopieverpleegkundigen over endo-echo.

Feedback wordt direct na de uitvoering gegeven. Verdere toetsing vindt plaats aan de hand van BSTATs.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling