terug

Differentiatiestage Endoscopie/minimaal invasieve chirurgie

Minimaal invasieve gynaecologie/ endoscopie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage endoscopie en minimaal invasieve gynaecologie binnen Noordwest, Topklinisch opleidingsziekenhuis, biedt je de mogelijkheid om het aandachtsgebied in de volle breedte uit te voeren. Naast voldoende exposure aan hysteroscopische en laparoscopische ingrepen (ongeveer 70 totaal laparoscopische Hysterectomieën), is er ook de mogelijkheid om binnen onze organisatie het aandachtsgebied te helpen verbeteren en innoveren.

De endoscopie ontwikkelt zich snel. Voortdurend zijn er innovaties en verbeteringen of vernieuwingen op de markt verkrijgbaar. Je leert in onze organisatie om te gaan met implementaties van deze nieuwe technieken.

Hoe ga ik leren?

Er heerst een veilig opleidingsklimaat met laagdrempelig toegankelijke gynaecologen met ieder een eigen aandachtsgebied, die in een goede sfeer samenwerken. Het is de bedoeling dat je in deze stage je bekwaam maakt in zowel de poliklinische (therapeutische) hysteroscopie als ook hysteroscopische resectie op de operatiekamer. Daarnaast is er voldoende ruimte om de laparoscopische chirurgie tot en met level 3 (ESGE) te leren. Je hebt voor extra oefening de mogelijkheid om je vaardigheden te verbeteren middels boxtrainers en de simendo computersimulatietrainer.

Ook als aios word je breed ingezet binnen de afdeling. Praktisch gezien houdt dat per maand in:

  • 5 tot 6 dagdelen OK
  • 3 dagdelen behandelkamer
  • max. 4 dienstblokken per jaar

Als oudste assistent zal de AIOs ook supervisietaken verrichten.

De afdeling heeft 11 stafleden waarvan drie stafleden werkzaam binnen het aandachtsgebied endoscopie. Doorgaans zijn er 5 aios en 4 anios werkzaam in de kliniek.

We bieden naast de verdieping op een specifiek aandachtsgebied de mogelijkheid om je stage op maat aan te vullen met door jou gewenste onderdelen. Het ziekenhuis biedt de mogelijkheid om het vakgebied breed te ervaren en biedt veel afwisseling en voldoende exposure.

Voorafgaand aan de stage heb je een kennismakingsgesprek met de opleider om te inventariseren wat de leerdoelen zijn en vervolgens wordt in overleg met de gynaecologen betrokken bij de endoscopie een programma opgesteld.

De te behalen EPA's worden gevuld met KPB's en OSATs waarbij alle competenties worden getoetst.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling