terug

Differentiatiestage

Profilering Kind & Jeugd

Duur
12 maanden
18 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Je gaat bij ons de opleiding volgen tot psychiater. De kinder- en jeugdpsychiatrie binnen Mondriaan heeft diverse basis- en verdiepingsstages in huis van elk 6 of 12 maanden. Wij bieden iedere AIOS een verplichte stage van tenminste 6 maanden in de levensfasecontext kinder- en jeugdpsychiatrie. Alle AIOS bedienen momenteel regulier de klinieken kind- en jeugd Heerlen en Maastricht binnen hun 24-uursdienst. Dit gebeurt onder supervisie van een ervaren (kinder- en jeugd) psychiater.

Daarnaast kent de divisie vele mogelijkheden voor een AIOS om zich verder te verdiepen, specialiseren en profileren in de kinder- en jeugdpsychiatrie. De AIOS maakt daartoe in overleg met de hoofdopleider en de profielopleider kinder- en jeugd een combinatie van de verschillende stages binnen de leeftijdsgroepen 0-25 jaar in de diverse settings (zie verder). Een AIOS kan zich desgewenst academisch profileren door de stage te combineren met het doen van wetenschappelijk onderzoek binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook maatschappelijke stages kunnen worden ingevuld binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie Mondriaan, waaronder de reeds georganiseerde @Ease-stage, die al standaard is gekoppeld aan de werkplek transitiepsychiatrie. De jeugdzorg leent zich bij uitstek voor het ontwikkelen van meer maatschappelijke stages binnen de thema’s netwerkgeneeskunde, voorlichting/onderwijs en medisch leiderschap. 

We bieden standaard 3 stages levensfasecontext kinder- en jeugdpsychiatrie, namelijk FACT Jeugd, klinische orthopsychiatrie en de poli transitiepsychiatrie i.c.m. dagbehandeling kind.

1. Stage FACT Jeugd Heerlen
Het multidisciplinaire FACT Jeugd Mondriaan Heerlen bestaat sinds 2013 en beschikt over het keurmerk Jeugd Flexible ACT van het CCAF. Het team is gespecialiseerd in het integraal en herstelgericht behandelen van jeugdigen tussen de 12 en 22 jaar met ernstige psychiatrische problematiek in combinatie met vaak complexe gezinsproblematiek en vastlopen op vrijwel alle ontwikkelingsgebieden. Bij FACT wordt intensief samengewerkt tussen de kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdzorg, gemeentelijk domein, verslavingszorg, volwassenenpsychiatrie, huizen voor beschermd wonen (BW) en andere zorgaanbieders. Het behandelaanbod strekt zich uit van pedagogiek tot psychotherapie (CGT, traumatherapie/EMDR, SFT), farmacotherapie, trajectbegeleiding, inzet ervaringsdeskundigheid, systemische interventies en zorg voor somatische comorbiditeit. 

2. Stage polikliniek transitiepsychiatrie (TRANSITIETEAM) Heerlen & Maastricht
Transitiepsychiatrie overbrugt de kloof tussen kinder- en jeugdpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie. Het Transitieteam Mondriaan, dat in 2023 de erkenning kreeg voor Topklinische GGZ, houdt zich bezig met psychiatrische diagnostiek en behandeling voor jongeren in de leeftijd van 16-25 jaar. Er is vaak sprake van complexe psychiatrische problematiek met een hoge mate van comorbiditeit. Multidisciplinaire behandelingen betreffen bijv. CGT, ACT, EMDR, IE, MBT, SFT, IPT, systeemtherapie, VERS, psychofarmaca), waar nodig aangepast gezien de complexiteit van de doelgroep (denk o.a. aan LVB, autisme).   

3. Stage klinische orthopsychiatrie (afdeling MIKX) Maastricht
De afdeling biedt psychiatrische zorg aan kinderen en jeugdigen van 4-18 jaar met ernstige externaliserende gedragsproblemen in het kader van bijv. disruptieve stoornissen, ontwikkelingsstoornissen (ASS/ADHD), reactieve hechtingsstoornissen en/of persoonlijkheidsproblematiek (in ontwikkeling), die buiten de kliniek onvoldoende behandelbaar zijn gebleken. Het multidisciplinaire behandelaanbod strekt zich uit van sociotherapie/pedagogiek tot psychotherapie, farmacotherapie, vaktherapie en systeembehandeling. De werkzaamheden zijn goed te combineren met de dagbehandeling kinderen (Kameleon, Maastricht), die als doelgroep 4-12 jarigen met ernstige psychologische/psychiatrische ontwikkelingsproblematiek kent, veelal in complexe interactie met omgevingsfactoren.   

Alle 3 bovenstaande stages worden gecombineerd met werkzaamheden binnen de ambulante dag/crisisdienst kind en jeugd, het IHT (Intensive Home Treatment) en het onder supervisie van de kinder- en jeugdpsychiater transmuraal opvolgen van patiënten die worden opgenomen in onze kliniek of switchen tussen teams/settings.

Er zijn verder diverse uitstekende mogelijkheden voor profileringsstages. Deze worden op maat gesneden in overleg tussen opleiders en AIOS.

Show-and-tell

Wat bieden wij jou als AIOS psychiatrie?
Mondriaan is een erkend opleidingsinstituut voor diverse specialistische opleidingen waar een professioneel opleidingsklimaat heerst. Binnen Mondriaan krijgen opleidelingen ruimte voor persoonlijke ambities om uiteindelijk te groeien naar een allround zorgprofessional. AIOS met wetenschappelijke ambities of wens zich te profileren in een specifiek deelgebied worden eveneens van een brede waaier aan opleidingsmogelijkheden voorzien. Er is een grote betrokkenheid van de opleidingsstaf, hetgeen zorgt voor een veilig en stimulerend opleidingsklimaat met een persoonlijke noot en een vleugje humor.
Mondriaan heeft alle disciplines in huis waardoor je de mogelijkheid hebt om in contact te komen met een ruime diversiteit in problematiek en behandelvormen. Als AIOS werk je in een multidisciplinair team. Je levert patiëntenzorg op een integere, oprechte en betrokken wijze.
Wij bieden jou een kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele psychiater. Daarnaast bieden wij jou een leer-arbeidsovereenkomst (maximaal 38 uur per week) voor vijf jaar conform de AIOS schaal van de CAO GGZ. Daarnaast bieden wij opname in het pensioenfonds Zorg en Welzijn en een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, bruto-netto uitruilmogelijkheden, een ruime verlofregeling en collectiviteitskorting op zorgverzekeringen, balans- en vitaliteitsbudget.
De specialistische opleidingen en de commissie wetenschappelijk onderzoek van Mondriaan organiseren geregeld themabijeenkomsten en refereeravonden die bezocht kunnen worden. Ook kun je gebruik maken van de bibliotheek met digitale databanken van tijdschriften en naslagwerken.

Wat wij van jou vragen?
Je beschikt over een afgeronde WO-studie Geneeskunde. Verder heb je een passie voor de psychiatrie. Samenwerken is voor jou vanzelfsprekend. Als je stevig in je schoenen staat, initiatiefrijk bent en houdt van afwisseling, dan heten wij je graag welkom.

Mondriaan
De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samenleven met elkaar. Wij vinden dat de vraag, wensen en verwachtingen van patiënten, familieleden/naasten, verwijzers, ketenpartners en financiers richtinggevend zijn. Samen werken wij aan herstel, voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg. Lees hier ons verhaal. Meer informatie over Mondriaan vind je op onze website.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling