terug

Differentiatiestage

Profilering Ouderen

Duur
12 maanden
18 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Je gaat bij ons de opleiding volgen tot psychiater. Het aandachtsgebied ouderenpsychiatrie bestaat uit een opleiding van 5 stageplekken exclusief wetenschapsstage. De AIOS kan kiezen uit een klinische stage van 6 maanden binnen Mondriaan (acute psychiatrie afd. C3, neuropsychiatrie afd. C1, EPA-ouderen afd. A3/C2 of Open opname afdeling psychiatrie en psychotherapie afd. C4). Daarnaast is er een ambulante ouderenstage van 6 maanden in Heerlen of Maastricht (zorgpad neuropsychiatrie, affectieve stoornissen & verslaving, of persoonlijkheidsstoornissen en autisme).

Binnen de ouderenpsychiatrie heeft het lokale onderwijs samen met andere deelopleidingen plaats: klinische geriatrie, huisartsgeneeskunde, specialist ouderen geneeskunde en opleiding tot verpleegkundig specialist. Zo ontstaat er een multidisciplinair leermoment dat juist in de ouderenpsychiatrie zo belangrijk is. Het lokale onderwijs is verplicht voor de AIOS en is eens in de 6 weken als thema van het Mondriaanbrede lokale onderwijs. Bij deze themabijeenkomsten zijn er gastsprekers die het onderwijs geven. Er zijn verschillende thema's uit de ouderenpsychiatrie, bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen, psychotrauma, gedragsproblemen bij dementie etc. Alle bijeenkomsten worden bezocht door de AIOS maar ook door de supervisors van bovengenoemde disciplines. Het is een interactieve bijeenkomst waarbij vanuit het luisterend publiek vragen kunnen worden gesteld. Voor de AIOS die de verdieping ouderen doet is daarnaast ook regionaal onlineonderwijs beschikbaar. Hierin werken wij samen met GGzE, MUMC, MET ggz, Zuyderland. Wanneer de AIOS ervoor kiest om zich te profileren in de ouderenpsychiatrie, wordt in bovengenoemde stages o.a. extra aandacht besteed aan wetenschap en leiderschap.

 

Binnen de ouderenpsychiatrie wordt er veel geïnvesteerd in extramurale diensten. In 2021 zijn we gestart met deze werkzaamheden te formaliseren middels Mondriaan Ouderen Extramurale Diensten (MOED), gekoppeld aan de zorgprogramma’s ouderen. Vanuit MOED worden er consultaties en second opinions verricht (o.a. naar verpleeghuizen, andere GGZ-instellingen, CCE, huisartsen).  De AIOS die het aandachtsgebied ouderen kiest, zal betrokken worden in MOED om zich op 3 manieren te profileren: inhoudelijk betreft het vaak complexe zorgvragen die de AIOS in toenemende zelfstandigheid kan uitvoeren (second opinions en consultaties).  Het MOED visiedocument is een ‘living document’ dat steeds afgestemd wordt op de behoeften in de keten.  De AIOS kan zich hierin als medisch leider verder ontwikkelen door zich ook actief in te zetten ten behoeve van het MOED beleid. Als derde is vanuit MOED een onderzoekslijn ontstaan op het gebied van deze zogenaamde ‘dubbelzorgvragers’ binnen het zorgpad neuropsychiatrie (waarvan het TRAuma and DEmentia-TRADE het speerpunt is momenteel). Indien de AIOS kiest voor een profilering binnen ouderen kan hij zich hierin ook academisch profileren door wetenschap te combineren. De AIOS kan ook ervoor kiezen om zich te profileren binnen ons Top-GGZ erkende afdelingen ‘ouderen met persoonlijkheidsstoornissen’ dat ook sterk academisch actief is.

 

Daarnaast zijn er uitgebreide mogelijkheden tot het doen van psychotherapie bij ouderen.

 

Show-and-tell

Wat bieden wij jou als AIOS psychiatrie?
Mondriaan is een erkend opleidingsinstituut voor diverse specialistische opleidingen waar een professioneel opleidingsklimaat heerst. Binnen Mondriaan krijgen opleidelingen ruimte voor persoonlijke ambities om uiteindelijk te groeien naar een allround zorgprofessional. AIOS met wetenschappelijke ambities of wens zich te profileren in een specifiek deelgebied worden eveneens van een brede waaier aan opleidingsmogelijkheden voorzien. Er is een grote betrokkenheid van de opleidingsstaf, hetgeen zorgt voor een veilig en stimulerend opleidingsklimaat met een persoonlijke noot en een vleugje humor.
Mondriaan heeft alle disciplines in huis waardoor je de mogelijkheid hebt om in contact te komen met een ruime diversiteit in problematiek en behandelvormen. Als AIOS werk je in een multidisciplinair team. Je levert patiëntenzorg op een integere, oprechte en betrokken wijze.
Wij bieden jou een kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele psychiater. Daarnaast bieden wij jou een leer-arbeidsovereenkomst (maximaal 38 uur per week) voor vijf jaar conform de AIOS schaal van de CAO GGZ. Daarnaast bieden wij opname in het pensioenfonds Zorg en Welzijn en een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, bruto-netto uitruilmogelijkheden, een ruime verlofregeling en collectiviteitskorting op zorgverzekeringen, balans- en vitaliteitsbudget.
De specialistische opleidingen en de commissie wetenschappelijk onderzoek van Mondriaan organiseren geregeld themabijeenkomsten en refereeravonden die bezocht kunnen worden. Ook kun je gebruik maken van de bibliotheek met digitale databanken van tijdschriften en naslagwerken.

Wat wij van jou vragen?
Je beschikt over een afgeronde WO-studie Geneeskunde. Verder heb je een passie voor de psychiatrie. Samenwerken is voor jou vanzelfsprekend. Als je stevig in je schoenen staat, initiatiefrijk bent en houdt van afwisseling, dan heten wij je graag welkom.

Mondriaan
De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samen leven met elkaar. Wij vinden dat de vraag, wensen en verwachtingen van patiënten, familieleden/naasten, verwijzers, ketenpartners en financiers richtinggevend zijn. Samen werken wij aan herstel, voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg. Lees hier ons verhaal. Meer informatie over Mondriaan vind je op onze website.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling