terug

Differentiatiestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Urogynaecologie/bekkenbodem

Duur
24 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat

Binnen Gycon wordt de urogynaecologie in de volle breedte van het vak beoefend. Er zijn themapoli’s met de urologie en met de heelkunde.

Het MDO is ziekenhuis overstijgend; gynaecologen, urologen, chirurgen, radiologen MDL artsen en bekkenfysiotherapeuten van MST en ZGT participeren hierin.

Er is een zeer nauwe samenwerking qua wetenschap en patiëntenzorg met de bekkenbodem onderzoeksgroep van de Universiteit Twente. Dit maakt dat het doen van wetenschappelijk onderzoek zeer goed mogelijk is (oa staande MRI) .

Voor extra info:  Pelvic Floor Imaging | Multi-Modality Medical Imaging (M3I) (utwente.nl)

Je opereert in beiden huizen vaginaal. Je neemt actief deel aan de diverse MDO ’s, vergaderingen en onderwijsmomenten. Je leert endoanale echo’s te verrichten.

Waar

In zowel MST als ZGT ben je werkzaam op de algemene polikliniek en op het combispreekuur met de urologie. In beide huizen opereer je vaginaal. De robot geassisteerde sacrocolpopexie vindt in ZGT plaats. MDO deelname is fysiek/ digitaal  en is ziekenhuis – en discipline overstijgend.

Wie

De Coöperatie Gycon kent 27 gynaecologen inclusief chefs-de-clinique. 7 cooperatieleden hebben het aandachtsgebied urogynaecologie.

De groep bekkenbodem gynaecologen bestaat uit: Akeel Alhafidh, Karin Dekker, Annemarie Goos ( urogynaecoloog), Diana Massop, Annemarie van de Steen, Angelique Veenstra van Nieuwenhoven en Ingrid van Zon.

Beoordeling en voortgang

Met de hierboven beschreven stage begeleider(s) vindt bij voorkeur 3 maanden een introductie gesprek plaats. Hierin geef je individuele doelen aan en thema’s aan.  Verdere gesprekken vinden met de begeleiders tenminste plaats in week 1, halverwege en aan het einde van je stage

Hoe ga ik leren?

Thema;s

De diverse thema’s binnen Logo kunnen naar eigen inzicht concreet gemaakt worden. Je stage bij de urogynaecologie biedt voldoende mogelijkheden daarvoor:

- Bevlogen zijn, Bevlogen blijven

Naast het feit dat dit dagelijks speelt, zal er specifiek actief aandacht zijn voor dit thema in de diverse geplande gesprekken met de begeleider(s). Dit actief bespreken vergroot opmerkzaamheid van persoonlijke/ zakelijke factoren waardoor de noodzaak tot tijdig bijstellen mogelijk wordt gemaakt

- Netwerkgeneeskunde voor specifieke doelgroepen

Met het toenemen van de leeftijd stijgt de kans op een prolaps en dus op het zorgen voor de kwetsbare patiënt

- Organisatie gebonden zorg

Kwaliteit, duurzaamheid, doelmatigheid; zoek actief een leerdoel bij aanvang van je stage naar eigen interesse

- Kennis en innovatie

Kies een project/ voordracht/ publicatie etc waarbij je je richt op nieuwe technieken, onderwijs of wetenschap. Bij het omschrijven van je individuele opleidingsdoelen concretiseer te dit thema verder. Bij de eindevaluatie blikken we hierop terug.

 

 

Show-and-tell

Stageduur: 6-24 maanden

Werkverdeling: minimaal 70% differentiatie; maximaal 30% reguliere O&G

Aantal stage plekken: 2

Stage begeleider/ beoordelaar:  Annemarie Goos en Akeel Alhafidh Plaatsvervangend: Diana Massop en Annemarie vd Steen

Doelen

Doelen zijn grotendeels afhankelijk van je individueel opleidingsplan en bouwen voort op de opgebouwde competenties in je voorgaande opleidingsjaren. Tevens bepaalt de duur van je differentiatie wat mogelijk is. Kortom; individualiseren.

Aan het einde van de stage ben je in ieder geval in staat tot het zelfstandig verrichten van poliklinische consulten van bekkenbodem patiënten.  Dit behelst oa het aanmeten en evalueren van een ingesteld pessariumbeleid. Je bent in staat combinatie problematiek als incontinentie voor urine of faecale klachten te betrekken bij je beleid.

Afhankelijk van de individuele doelen en de duur van de stage: 

Midurethrale sling level: niveau 1-2

Voorwand plastiek, achterwand plastiek en enterocele plastiek: niveau  2-3

Vaginale hysterectomie: niveau 2

Manchester-FothergillL niveau 2-3

Herstel totaalruptuur postpartum: niveau 2

Sacrospinale fixatie: niveau 2

Sacro(recto)colpopexie per robot: meekijken/ kleine stappen afhankelijk van laparoscopische ervaringen en resultaten op robot SIM trainer: niveau 0-1

Verrichten en beoordelen van endoanale echo’s: niveau 1-2

 

Aantallen MST+ ZGT in 2021:

VUE 23

VUE + plastieken 7

MF 105

SSF 49

VW/AW 86

Anti-incontinentie ingreep : 53

Sacrocolpopexie robot: 33

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling