terug

Differentiatiestage Perinatologie

Perinatologie

Duur
24 maanden
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat

In het MST en ZGT wordt een groot deel van het  perinatologische pakket aangeboden. Er zijn ruim 4000 klinische bevallingen, welke plaatsvinden op 2 locaties: het MST en het ZGT Almelo. Bevallingen vanaf 32 weken amenorrhoeduur kunnen hier plaatsvinden Naast de A(N)IOS zijn er 24/7 klinisch verloskundigen en physician assistants werkzaam op de verloskamers en polikliniek.

Op beide locaties zijn zwangeren-spreekuren met directe supervisie door een perinatoloog en is er een goed lopende ‘POP-poli (combinatie psychiater, kinderarts en gynaecoloog), inclusief combinatie-spreekuren met een psychiatrisch verpleegkundige. Tevens zijn er high-risk spreekuren, al dan niet in combinatie met een internist. In het MST worden GUO’s verricht.

Het MST is voor prenatale diagnostiek een satteliet van het UMCN in het Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen (NPDN). Er worden jaarlijks in het MST meer dan 500 GUO1 en ongeveer 350 GUO2 verricht. Er zijn 3 gekwalificeerde echoscopistes werkzaam. Er is wekelijks perinataal overleg met de kinderartsen, waarbij oa ook echoafwijkingen worden besproken en getoond. In het MST zijn cardiologen met aandachtsgebied congenitale hartafwijkingen (bij de zwangere), waarmee een goede samenwerking is.  Er vindt regelmatig diciplineoverstijgend onderwijs plaats zoals NLS trainingen. Er is een intensieve samenwerking tussen de eerste en tweede lijn, waarbij het VSV Twente een van de grootste van nederland is. Naast de gynaecologen nemen 22 verloskundigenpraktijken deel aan het VSV en binnen het VSV vinden ruim 5000 bevallingen plaats. Verscheidene werkgroepen zijn bezig om de integrale geboortezorg te optimaliseren. Ledenvergadering vindt maandelijks plaats.

Waar

De stage vindt plaats in het MST en het ZGT. Afhankelijk van het Individueel opleidingsplan wordt er gewerkt aan het aanbieden van een stage in het buitenland.

Wie

De Coöperatie Gycon kent 27 gynaecologen inclusief chefs-de-clinique. Er zijn acht gynaecologen met aandachtsgebied verloskunde werkzaam in het ZGT en MST. Stagebegeleider is Jelle Baalman.

Hoe ga ik leren?

Thema's

De diverse thema’s binnen Logo kunnen naar eigen inzicht concreet gemaakt worden. Je stage bij de perinatologie biedt hiervoor voldoende mogelijkheden:

- Bevlogen zijn, Bevlogen blijven

Naast het feit dat dit dagelijks speelt, zal er specifiek actief aandacht zijn voor dit thema in de diverse geplande gesprekken met de begeleider(s). Dit actief bespreken vergroot opmerkzaamheid van persoonlijke/ zakelijke factoren waardoor de noodzaak tot tijdig bijstellen mogelijk wordt gemaakt.

- Netwerkgeneeskunde voor specifieke doelgroepen

Denk aan bijdragen aan lifestyle en adipositas programma’s, zorg rond kwetsbare zwangeren, tienerzwangerschappen  etc.

- Organisatie gebonden zorg

Kwaliteit, duurzaamheid, doelmatigheid; zoek actief een leerdoel bij aanvang van je stage naar eigen interesse. Er zijn mogelijkheden tot participatie in management, stages bij raad van bestuur, meelopen met bestuur fertiliteitskliniek, deelname aan diverse duurzaamheidsprojecten (oa op OK) Binnen de verloskunde lopen verscheidene programma’s rond Value Based Helathcare, deels in SANTEON verband

- Kennis en innovatie

Kies een project/ voordracht/ publicatie etc waarbij je je richt op nieuwe technieken, onderwijs of wetenschap. Bij het omschrijven van je individuele opleidingsdoelen concretiseer je dit thema verder. Bij de eindevaluatie blikken we hierop terug.

Show-and-tell

Stageduur: 6-24 maanden

Werkverdeling: minimaal 70% differentiatie; maximaal 30% reguliere O&G

Aantal stageplekken: 2

Begeleiders: Jelle Baalman en Joost Akkermans (MST)

 

Doelen

Afhankelijk van duur stage en  individuele doelen kan men

-Begeleiden en behandelen van zwangerschappen gecompliceerd door (ernstige) maternale aandoeningen

-Begeleiden en behandelen van zwangerschappen gecompliceerd door ernstige intra-uterine pathologie

-Counselen over prenatale screening en uitslagen van prenatale screening

-Afhankelijk van leerdoelen behalen SEO certificaat of GUO certificering

-Bijwonen en voorzitten multidisciplinaire besprekingen zoals het perinatologie-overleg

-Operatieve verloskunde (sectio caesarea, MPV, cerclage, hechten (totaal)ruptuur op niveau 2-3

-Kunstverlossingen op niveau 3

-Bezoeken (inter)nationaal congres

-Deelname aan trials

-Deelname aan regionale overleggen (0.a. VSV

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling