terug

Differentiatiestage Endoscopie/minimaal invasieve chirurgie

Minimaal Invasieve Chirurgie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat

Binnen gycon wordt de benigne gynaecologie in de volle breedte van het vak beoefend en kun je benigne gynaecologische en endoscopische chirurgie op het hoogste niveau uitoefenen. Bovendien is er een level 2 endometriosecentrum, zijn er behandelkamers inclusief sedatiemogelijkheden en zijn er 2 operatierobots. Er zijn themapolis voor o.a. endometriose, adnexpathologie, seksuologie en climacterium. Er zijn MDO’s voor endometriose en voor adnexpathologie.

Waar

De stage vindt plaats in het MST en in het ZGT.

Wie

De Coöperatie Gycon kent 27 gynaecologen inclusief chefs-de-clinique. 9 cooperatieleden hebben een aandachtsgebied benigne gynaecologie en minimaal invasieve chirurgie. Twee gynaecologen houden zich volledig bezig met endometriose-zorg. Stagebegeleiders in het MST zijn Diederik Hoozemans (benigne Gynaecologie en Hysteroscopie) en Laurens van Boven (endometriose en minimaal invasieve chirurgie) en in het ZGT Marije Geukes (Minimaal invasieve chirurgie en Climacterium).

Beoordeling en Voortgang

Er vindt bij voorkeur minimaal 3 maanden voorafgaand aan de stage een introductiegesprek plaats waarbij het individueel opleidingsplan wordt doorgenomen. Bij aanvang en drie-maandelijks vinden voortgangsgesprekken plaats met stagebegeleider en/of opleider

De differentatiestage wordt ook gebruikt voor de ‘zachte landing’. Door geven van superviserende taken en participatie in diensten met superviserende rol wordt actief voorbereid op de stap naar zelfstandig gynaecoloog

Hoe ga ik leren?

Themas

De diverse thema’s binnen Logo kunnen naar eigen inzicht concreet gemaakt worden. Je stage bij de benigne gynaecologie biedt hiervoor voldoende mogelijkheden:

- Bevlogen zijn, Bevlogen blijven

Naast het feit dat dit dagelijks speelt, zal er specifiek actief aandacht zijn voor dit thema in de diverse geplande gesprekken met de begeleider(s). Dit actief bespreken vergroot opmerkzaamheid van persoonlijke/ zakelijke factoren waardoor de noodzaak tot tijdig bijstellen mogelijk wordt gemaakt.

- Netwerkgeneeskunde voor specifieke doelgroepen

Benigne gynaecologische aandoeningen met maatschappelijke impact zijn o.a. menstruatiestoornissen, endometriose en climacteriele ziekten. In

- Organisatie gebonden zorg

Kwaliteit, duurzaamheid, doelmatigheid; zoek actief een leerdoel bij aanvang van je stage naar eigen interesse. Er zijn mogelijkheden tot participatie in management, stages bij raad van bestuur, deelname aan diverse duurzaamheidsprojecten (oa op OK) etc.

- Kennis en innovatie

Kies een project/ voordracht/ publicatie etc. waarbij je je richt op nieuwe technieken, onderwijs of wetenschap. Bij het omschrijven van je individuele opleidingsdoelen concretiseer je dit thema verder. Bij de eindevaluatie blikken we hierop terug.

 

Show-and-tell

Stageduur: 6-24 maanden

Werkverdeling: minimaal 70% differentiatie; maximaal 30% reguliere O&G

Aantal stageplekken: 2

Begeleiders: Diederik Hoozemans en Laurens van Boven en Marije Geukes

Doelen

Doelen zijn grotendeels afhankelijk van het individueel opleidingsplan en bouwen voort op de opgebouwde competenties in jaar 1-4. Mogelijkheid tot consolidatie in eerste deel differentiatie is aanwezig.

Afhankelijk van individuele doelen en duur van de stage kan men:

-zelfstandig en superviserend (niveau 2-3) spreekuur gynaecologie en conservatieve behandeling voor benigne problematiek, menstruatiestoornissen, adnexpathologie, endometriose, buikpijn, climacteriele problematiek, seksuologische problematiek, psychosomatische problematiek.

-Zelfstandig en superviserend (niveau 2-3) inzetten van diagnostische middelen met mogelijkheid tot verrichten van specialistische echo’s, hysteroscopien etc.

-Zelfstandig en superviserend (niveau 2-3) verrichtingen op behandelkamer, zowel diagnostisch als therapeutisch inclusief sedatie-spreekuren (oa: poliepresecties, myoomresecties, behandelingen ashermann, novasure, lis-excisies etc)

-Beheersen operatieve technieken: 

level 1 en 2 laparoscopieën (oa adnexextirpatie, sterilisatie, tubectomie, cystectomie): niveau 2-3
Totale laparoscopische hysterectomie: niveau 2
Endometriose-chirurgie graad 1-2: niveau 1

Endometriose chirurgie graad 3-4: niveau 1-2

Robot-chirurgie: level 1

-Supervisie andere A(N)IOS

-Mogelijkheid tot volledige differentiatie in subthema endometriose

-Participatie in wetenschap, bij voorkeur leidend tot wetenschappelijke publicatie of presentatie

-Deelname aan (internationaal) congres

-Deelname aan cursus (afhankelijk van IOP; bijvoorbeeld IOTA cursus, cursus minimaal invasieve chirurgie)

-Participatie in management

-Participatie, voorbereiding en begeleiding van besprekingen, multi-disciplinaire overleggen en onderwijs

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling