terug

Differentiatiestage Cerebrovasculaire en neurovasculaire aandoeningen

Neurovasculaire aandoeningen

Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage biedt de aios de mogelijkheid om in een groot topklinische ziekenhuis zijn of haar kennis m.b.t. de diagnostiek en behandeling van de cerebrovasculaire aandoeningen verder uit te breiden.

Het MST is een groot niet-academisch opleidingsziekenhuis gesitueerd in het uiterste oosten van ons land. Bij het MST werken 4000 mensen waarvan 235 medisch specialisten. Sinds 1992 verzorgt het MST de A-opleiding neurologie, met inbegrip van de opleiding klinische neurofysiologie (KNF). De vakgroep neurologie bestaat uit 11 neurologen, die allen participeren in de opleidingsactiviteiten. Er zijn momenteel 16 AIOS in opleiding tot neuroloog in MST. Er is een goede samenwerking met het UMC Groningen voor de academische stage. Neurovasculaire aandoeningen is een van de speerpunten van het Neurocentrum van het MST.

Het doel van de vasculaire stage is dat de aios na afloop in staat is om volledig zelfstandig een Stroke Unit te superviseren. In zes maanden passeren ongeveer 500 patiƫnten de Stroke Unit.

Naast veel klinisch werk is er tijd voor verdieping op neuroradiologisch gebied, en actief begeleiden van IAT patiƫnten (indicatie, CTA, CT-perfusie).

Er is ruimte voor een eigen vervolgpoli, supervisie van de vasculaire poli van verpleegkundig specialist Hanneke Droste en supervisie van de TIA-poli. De AIOS neemt deel aan het MDO met de vaatchirurgen en de interventieradiologen om de finesses rondom de indicatie CEA of Stent plaatsing in de vingers te krijgen.

De AIOS verricht de specifieke vasculaire consulten binnen de muren van het MST.

Ook zijn er mogelijkheden om met behulp van de databank een wetenschappelijke vraag uit te werken en zo mogelijk te publiceren. De exacte invulling van de differentiatiestage wordt voorafgaand aan de stage vastgesteld door de aios en stage-coordinator.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling