terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

Bewegingsstoornissen en cognitie

Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage biedt de aios de mogelijkheid om in een groot topklinische ziekenhuis kennis te maken met de diagnostiek en behandeling van het volledig pallet aan neurodegeneratieve aandoeningen.

Het MST is een groot niet-academisch opleidingsziekenhuis gesitueerd in het uiterste oosten van ons land. Bij het MST werken 4000 mensen waarvan 235 medisch specialisten. Sinds 1992 verzorgt het MST de A-opleiding neurologie, met inbegrip van de opleiding klinische neurofysiologie (KNF). De vakgroep neurologie bestaat uit 11 neurologen, die allen participeren in de opleidingsactiviteiten. Sinds 2 jaar is de vakgroep neurologie verenigd met de neurochirurgen in het Neurocentrum. Er zijn momenteel 16 AIOS in opleiding tot neuroloog in MST. Speerpunten van het Neurocentrum zijn o.a. bewegingsstoornissen en neuromodulatie.

​In 2019 zijn ruim 500 patiënten met de ziekte van Parkinson behandeld in het Medisch Spectrum Twente. Naast verwijzingen van huisartsen, zien wij second opinions die verwezen worden door neurologen uit de regio of op verzoek van patiënten zelf. Alle gevorderde therapieën bij de ziekte van Parkinson worden in het MST toegepast en hier zal je tijdens je stage dan ook ervaring mee opdoen. Instelling op en begeleiding bij de apomorfine en duodopa pomp vindt in ons ziekenhuis plaats. Ook verrichten we Deep Brain Stimulation (DBS) operaties. In het kader hiervan ben je betrokken bij de indicatiestelling, de OK en kun je postoperatief meekijken naar het instellen van een DBS.

Op de geheugenpoli zie je nieuw verwezen patienten, die vervolgens overlegd worden in het MDO met de medische psychologie en internist-oudergeneeskunde.

Hoe ga ik leren?

De aios werkt en leert gedurende 6-12 maanden op de polikliniek bewegingsstoornissen en de geheugen poli. Je bent betrokken bij de opnames van patiënten in de kliniek met een bewegingsstoornis. Tevens participeert de aios in het botuline toxine spreekuur. Tijdens deze stage maak je kennis met alle vormen van bewegingsstoornissen, waarbij het accent zal liggen op de ziekte van Parkinson en dystonie. Op de geheugen poli zie je met name patiënten < 70 jaar met een vermoeden op dementie. Voor beide onderdelen geldt dat er op regelmatige basis MDO’s plaatsvinden ikv de diagnosestelling bij dementie en voor de behandelindicatie bij ziekte van Parkinson. Ook stimuleren we participatie in een van de lopende onderzoekslijnen.

Overweeg deze stage te combineren met stage slaapstoornissen in dezelfde instelling.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling