terug

Differentiatiestage

Oncologie

Duur
12 maanden
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat

Het MST is een centrum voor gynaecologische oncologie als een van de drie centrum-locaties van het CGO-NON (Centrum voor Gynaecologische Oncologie-Noord Oost Nederland). Patiënten met een endometriumcarcinoom en ovariumcarcinoom worden in het MST behandeld. Patiënten met een vulva- of cervixcarcinoom >- stadium IB die in aanmerking komen voor chirurgie worden na diagnostische work-up verwezen naar het UMCG. Er zijn gespecialiseerde oncologische spreekuren en gespecialiseerde sessies op de behandelkamer.

Waar

De stage vindt plaats in het MST.

Wie

De Coöperatie Gycon kent 27 gynaecologen inclusief chefs-de-clinique. Er zijn 3 gynaecologisch oncologen. Stagebegeleiders zijn Corine Koopmans en plaatsvervangend Nathalie Reesink.

Beoordeling en Voortgang

Er vindt bij voorkeur minimaal 3 maanden voorafgaand aan de stage een introductiegesprek plaats waarbij het individueel opleidingsplan wordt doorgenomen. Hierbij zal ook aandacht zijn voor onderstaand beschreven thema’s volgens Logo. Bij aanvang en driemaandelijks vinden voortgangsgesprekken plaats met stagebegeleider en/of opleider.

Hoe ga ik leren?

 

Thema’s

De diverse thema’s binnen Logo kunnen naar eigen inzicht concreet gemaakt worden. Je stage bij de gynaecologische oncologie biedt hiervoor voldoende mogelijkheden:

- Bevlogen zijn, Bevlogen blijven

Naast het feit dat dit dagelijks speelt, zal er specifiek actief aandacht zijn voor dit thema in de diverse geplande gesprekken met de begeleider(s). Dit actief bespreken vergroot opmerkzaamheid van persoonlijke/ zakelijke factoren waardoor de noodzaak tot tijdig bijstellen mogelijk wordt gemaakt.

- Netwerkgeneeskunde voor specifieke doelgroepen

De oncologie leent zicht uiteraard uitermate goed voor dit thema binnen Logo. Het thema  kan naar individuele interesse worden ingevuld. Denk aan zorg voor kwetsbare ouderen, palliatieve geneeskunde etc. Binnen MST is er een vakgroep ouderengeneeskunde, een afdeling interne radiologie en een afdeling radiotherapie waar stagemomentent bij kunnen worden ingepland afhankelijk van de leerdoelen.

- Organisatie gebonden zorg

Kwaliteit, duurzaamheid, doelmatigheid; zoek actief een leerdoel bij aanvang van je stage naar eigen interesse. Er zijn mogelijkheden tot participatie in management, stages bij raad van bestuur, deelname aan diverse duurzaamheidsprojecten (oa op OK) etc.

- Kennis en innovatie

Kies een project/ voordracht/ publicatie etc waarbij je je richt op nieuwe technieken, onderwijs of wetenschap. Bij het omschrijven van je individuele opleidingsdoelen concretiseer je dit thema verder. Bij de eindevaluatie blikken we hierop terug.

 

Show-and-tell

Stageduur: 6-12 maanden

Werkverdeling: minimaal 70% differentiatie; maximaal 30% reguliere O&G

Aantal stageplekken: 1

Begeleiders: Corine Koopmans, plaatsvervangend Nathalie Reesink

 

Doelen

Afhankelijk van individuele doelen en duur van de stage kan/kent men:

-Inhoud van de richtlijnen gynaecologische oncologie

-Diagnostische stappen bij gynaecologische (pre)maligniteiten

-Poliklinische zorg/verrichten van oncologische spreekuren en met overzicht over (logistieke) vervolg stappen

-Communicatie,  inclusief slecht-nieuwgesprek, samen beslissen, principes van optimale zorg.

- Waken voor overbehandeling; inschatten van conditie en wensen in relatie tot de behandelmogelijkheden-Bijdragen aan preventieve zorg

-Participatie aan multidisciplinair overleg en deelname vergaderingen tumorwerkgroep en hierbij ook kunnen voorbereiden van tenminste de patienten die zelf op de poli werden gezien of die werden mede-geopereerd.

-Verrichten van Kolposcopie, LLETZ, biopteren, vulvadiagnostiek (niveau 3)

-Openen en sluiten abdomen bij mediane laparotomie (niveau 2-3)

-Uitvoeren AUE met openen retroperitoneum (niveau 2-3)

-Uitvoeren Laparoscopische BSO met openen retroperitoneum (niveau 2-3)

-Uitvoeren TLH met BSO (niveau 2-3)

-Assisteren bij laparotomische of laparoscopische lymfadenectomie (afhankelijk van ontwikkeld competentieniveau)

-Assisteren bij/uitvoeren van (afhankelijk van bekwaamheidsniveau) debulkingchirurgie, inclusief OVHIPEC

-Leren werken met plasmajet en eventueel met Da-Vinci robot

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling