terug

Keuzestage

Etalagestage Management & Bestuur Neurologie MCL

Wat gaat de aios leren?

Binnen de reguliere opleiding is relatief weinig aandacht voor het coördineren van patiëntenzorg, de bedrijfsmatige aanpak van een neurologiepraktijk en de positionering van een neurologiepraktijk binnen de ziekenhuisorganisatie. Deze stage is bedoeld voor de AIOS die zich verder wil verdiepen in de management- en bestuurlijke taken van een neuroloog cq medisch specialist.

Duur van de stage

3-6 maanden

Doel van de stage

Inzicht krijgen in de functie van medisch manager Visie ontwikkelen op je (eigen) leiderschap en op medisch management Inzicht krijgen in de ziekenhuisorganisatie (governance) en financiën Verantwoordelijkheid krijgen over het aansturen en superviseren van assistenten

Aan het einde van de stage

  • Heb je inzicht over de positie van oa het ziekenhuisbestuur, de medische staf, het medisch specialistisch bedrijf, de zorgeenheden en vakgroepen onderling
  • Heb je (meer) inzicht hoe een STZ ziekenhuis werkt en heb je een beeld ontwikkeld met betrekking tot de organisatie en het besturen van een ziekenhuis, waarbij je je eigen ‘micro niveau’ ontstijgt.
  • Heb je meer inzicht over de organisatie van (ziekenhuis) gezondheidszorg in Nederland
  • Heb je een beeld gevormd over kwaliteit en veiligheid van een ziekenhuis
  • Heb je een beeld gevormd over hoe jij als toekomstig medisch specialist meer bent dan alleen de ‘medicus’
Hoe ga ik leren?

Leren door te doen

  • Je verricht in overleg 2-3 dagen per week superviserende werkzaamheden op de polikliniek en-of kliniek en kan participeren in een superviserende rol in de nachtdiensten met een ervaren neuroloog als backup. Zo krijg je goed inzicht over het neurologisch centrum. Finale invulling van de werkzaamheden worden voorafgaand aan de stage in samenspraak met jou als AIOS vastgesteld.
  • Daarnaast wordt je betrokken bij managementactiviteiten van het vakgroepbestuur en neemt deel aan vaste overlegstructuren:
    1. Maatschapsvergadering (1x per maand)
    2. Kort maatschapsoverleg 1x per maand)
    3. Zorgeenheid management (1x per 2 weken)
    4. Rompstafvergadering (1x per 2 weken)
    5. Medisch Specialistisch Bedrijf 1x per maand
    6. Bilateraal overleg tussen poli manager en medisch manager (1x maand
    7. Overleg afdelingsmanager en medisch manager (1x maand)
    8. Overleg ZE medisch manager en medisch manager (1x maand)
    9. Maandelijks overleg met controller/DIA (productie/registratie
  • Je kunt deelnemen aan diverse ziekenhuiscommissies
  • Voor aanvang van de stage heb je een gesprek met de opleider en medisch manager. Dit gesprek geeft je aanknopingspunten om je verder te ontwikkelen richting het profiel van een medisch manager. Hierbij krijg je kennis over oa DBC/DOT registraties, Logex, inkoop van zorg, prognosestelling en bijhouden van de beoogde begroting. In de stage ga je ook actief aan de slag en is je doel om 1x per 2 maanden een opdracht af te ronden. De opdrachten worden in overleg met je opleider en mentor geformuleerd
  • Aan het einde van de stage is er wederom een gesprek met de opleider en medisch manager om te zien wat de ontwikkeling is geweest en vindt terugkoppeling van de resultaten (je opdrachten, je reflectie en je adviezen voor de volgende aios) plaats aan de vakgroep en andere belangstellenden.
  • In de eigen opleiding wordt beoordeeld of de AIOS inderdaad klaar is om gericht aan KBA niveau 5 te werken. Dit kan in de praktijk bestaan uit een 2 weken supervisierol in het UMCG.
Show-and-tell

Overige informatie betreffende samenwerking opleiding neurologie MCL-UMCG

  • Gedurende de stage wordt per 3 maanden een plenair overleg van de opleidingsgroep MCL en A-opleiding (UMCG) van de AIOS georganiseerd. Dit is aanvullend aan het overleg tussen de verantwoordelijk opleider van de A opleiding en de primaire stagebegeleider.
  • Voortgang wordt gedocumenteerd in portfolio Reconcept.
  • Een vertegenwoordiger van de stagebegeleiders in het MCL participeert in het halfjaarlijks overleg van het OOR-NO.
Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling