terug

Keuzestage

Spoedechografie

Duur
4 weken
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de 20 dagen durende stage komen diverse leerdoelen aan bod:

Enkele basale leerdoelen zijn:

  • Kennis van bediening en functionaliteiten van het echo apparaat.
  • Kennis van de verschillende toepassingen en functionaliteiten van de meest gebruikte probes.
  • Kennis van de correcte terminologie binnen spoedechografie, zowel qua technische handelingen als omschrijving van de bevindingen.
  • Kennis van de anatomie, fysiologie, pathologie en pathofysiologie ten behoeve van echografie.
  • Kennis van de applicaties, indicaties en limitaties van gerichte spoedechografie.

Basale toepassingen spoedechografie:

  • Basale echocardiografie + vena cava inferior evaluatie
  • Basale longechografie
  • E-FAST
  • Abdominale aorta evaluatie

Overige toepassingen spoedechografie beschreven in de ACEP Emergency Guideline 2008:

  • Hydronefrose en urolithiasis
  • Diep veneuze trombose
  • Beoordeling en punctie (+evt drainage) ascites
  • Identificatie fracturen/luxaties en follow up na repositie
  • Locoregionale anesthesie: perifere zenuw blokkades
  • Arteriële/(centraal) veneuze toegang
  • Identificatie abces
  • Identificatie corpus alienum
Hoe ga ik leren?

De AIOS wordt dagelijks begeleid door meerdere SEH-artsen, omdat de volledige opleidersgroep gecertificeerd echo supervisor is, gebeurd dit dus alleen door SEH-artsen ervaren in gebruik van Spoedechografie. Alle hierboven beschreven toepassingen worden bij ons op de SEH uitgevoerd, zo zijn bijvoorbeeld de E-FAST bij trauma en de echo abdominale aorta bij verdenking op een geruptureerd aneurysma bij ons doorslaggevend in het beleid. Verder worden bij de patiënt met een ongedifferentieerde shock een RUSH-protocol en het RADIUS-protocol bij een patiënt met ongedifferentieerde dyspneu uitgevoerd. Tevens is het mogelijk om bij patiënten met bekende pathologie op verzoek een echo te verrichten om meer expositie aan pathologie te krijgen, het verrichten van echografie in het kader van de stage mag geen belemmering vormen voor de acute patiëntenzorg op de SEH.

De stage zal zoveel mogelijk worden aangepast aan de hand van het niveau en eventuele specifieke leerdoelen van de stagiair. Het streven is om bij alle spoedecho’s directe supervisie te verlenen voor feedback, indien dit om bepaalde reden niet mogelijk is, dan worden in ieder geval de beelden beoordeeld voordat er conclusies aan worden verbonden, tevens worden alle gemaakte echobeelden tijdens onze overdrachten besproken.

Conform het uniforme stageplan van de sectie spoedechografie van de NVSHA is de minimale stageduur 20 dagen en zal de stagiair boventallig worden ingeroosterd, waarbij er geen directe patiëntenzorg verleend wordt. De stagiair zal enkel de echo verrichten en de bevindingen rapporteren aan de behandeld arts. De diensturen zullen in overleg worden opgesteld, om maximaal rendement uit de stage te halen zal de stagiair zoveel mogelijk met de begeleider(s) en anders met andere supervisoren worden ingeroosterd, tevens is het streven om de stagiair zo min mogelijk tegelijkertijd met andere AIOS SEG in te plannen vanwege dezelfde leerdoelen. Het streven is om tenminste 5 echo’s per dienst te maken.

Documentatie en portfolio:
Documentatie van verrichte spoedechos zal in ons EPD en in IntelliSpace CardioVascular plaatsvinden en tevens kunnen verrichte echos worden geregistreerd voor het portfolio in het kader van het certificatie traject. Omdat de volledige opleidersgroep gecertificeerd echo supervisor is zullen alle gemaakte echobeelden dus beoordeeld worden door een erkend supervisor.

Opleidingsactiviteiten
Elke ochtend is er bij ons een kort onderwijs moment, daarbij komt met regelmaat ook een echo onderwerp voorbij, de stagiair kan indien gewenst hier ook voor worden ingedeeld, daarnaast hebben wij maandelijks een echo aandachtsgebied, waarbij we tijdens overdrachten extra letten op die specifieke opnames.
Aan de hand van de directe supervisie momenten kunnen OSATs worden ingevuld.
Aan het eind van de stage wordt er een eindgesprek gepland met de stagebegeleider en dient een presentatie over een interessante echo casus met achtergrondinformatie te worden gegeven.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling