terug

Differentiatiestage Voortplantingsgeneeskunde

Voortplantingsendocrinologie en fertiliteit

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het MCL heeft een gedreven en enthousiast fertiliteitsteam, bestaande uit 3 gynaecologen met aandachtsgebied VPG en 2 artsen VPG. Alle fertiliteitspatienten worden op de fertiliteits poli gezien, gemiddeld 420 nieuwe paren per jaar. Na elk gesprek met de arts is een gesprek met de fertiliteitsverpleegkundige mogelijk voor uitleg medicatie of behandeling. Fertiliteitsbevorderende behandelingen als ovulatie inductie of IUI wordt aangeboden alsook IVF of ICSI in satelliet of transport setting met Zwolle, UMCG en Gent. Er is een wekelijkse fertiliteitbespreking.

Er zijn specifieke fertiliteitsspreekuur voor gestructureerde OFO, intake IVF, cyclusanalyse bij PCOS c.q. ovulatie-inductie etc. Ook is er een aparte meerdere miskramen poli.
Specifieke ingrepen zijn HSG, (poliklinische) hysteroscopie, diagnostische laparoscopie met chromopertubatie en therapeutische laparoscopie. 

Ook bieden we een verdiepingsstage endometriose aan. 1-2x/ week is er een thema poli Endometriose. Doel: volledige anamnese, lichamelijk onderzoek, inschatten ernst endometriose (o.a. tbv OK planning), beleid bedenken en bespreken follow-up. Tevens is er een spiegelpoli endometriose met een staflid en kan de differentiant 1-2 dagen meelopen met het bekkenpijnteam. Maandelijks op maandag 15:30 uur is er MDO Endometriose, met radioloog, bekkenpijnteam, dietist, chirurg, uroloog, artsen VPG en fertiliteitsverpleegkundigen. – 1x / 6 weken is er een regionaal MDO Endometriose met het UMCG.

Specifieke ingrepen behorende bij de verdiepingsstage endometriose zijn diagnostische laparoscopie met tubatesten bij patiënten met kinderwens én dysmenorroe; see & treat laparoscopie; endometriose sanering gr I-IV, evt ism uroloog en / of chirurg voor o.a. sanering van diep infiltrerende endometriose van peritoneum, ligamenten sacrouterina, blaas, tubae, ovaria, bij darmbetrokkenheid shaving van darm; TLH; laparoscopische cystectomie; laparoscopische tubectomie (bijv bij hydrosalpinx bij endomtriose voorafgaand aan  IVF) en  bijwonen robot chirurgie OKs (TLHs, in toekomst mogelijk ook sanering)

De aios zal het doen van IVF puncties leren, follikelmetingen en spreekuren fertiliteit en bereidt wekelijks fertiliteitbespreking voor. Geregeld zullen voortgangsgesprekken worden gevoerd.

Aan het eind van de stage is de AIOS in staat zelfstandig IVF puncties uit te voeren, zelfstandig fertiliteitspreekuur te doen, zelfstandig follikelmetingen te doen en diagnostische laparoscopie en hysteroscopie uit te voeren.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling