terug

Differentiatiestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Urogynaecologie

Duur
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het MCL is een grote perifere opleidingskliniek met regiofuncties in alle deelgebieden. Op onze polikliniek worden jaarlijks ongeveer 500 patiënten gezien met een verscheidenheid aan bekkenbodemproblematiek. Conservatieve behandeling is sterk ontwikkeld en er bestaan goede samenwerkingsverbanden met zowel eerste- als tweedelijns bekkenfysiotherapeuten. Jaarlijks worden zo 150 urogynaecologische operaties verricht, waarbij een breed palet van technieken kan worden aangeleerd aan de AIOS (VUE, plastieken, SSF, Manchester Fothergill, enteroceleplastiek, meshimplantatiechirurgie middels robot en de TVT-Altis). Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan urogynaecologische (consortium)studies.

Drie gynaecologen participeren in het multidisciplinaire Bekkenbodem Expertise Centrum van het MCL (BCL), waar op maandelijkse basis een geselecteerde groep van patiënten met complexe problematiek kan worden gezien door gynaecoloog, uroloog, MDL-arts, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut. Aansluitend vindt ook het regionaal bekkenbodemoverleg plaats waarin alle Friese ziekenhuizen participeren.

Binnen de differentiatie bestaat er voldoende mogelijkheden om bij collegae uit het bekkenbodemteam, verdiepingsstages te doen op het gebied van chronische obstipatie, rectale ontledigingsproblematiek (MDL-arts), defaecografie en urodynamisch onderzoek, chirurgische operaties in de bekkenbodem (STARR, anterieure rectopexie, etc.), seksuele problematiek en bekkenfysiotherapeutische benadering van bekkenbodemdysfunctie.

Alle gynaecologen in het MCL zijn actief betrokken bij de opleiding en hebben de cursus Teach the Teachers gevolgd. De opleiding tot gynaecoloog in Leeuwarden kenmerkt zich door een open, collegiale en veilige sfeer. Voor de differentiatie zal een individueel plan worden opgesteld waarin medisch inhoudelijke doelen worden vastgelegd, als ook einddoelen betreffende werk gerelateerde competenties en persoonlijk talentontwikkeling.

Kortom, ons doel is een differentiatie op maat waarbij de AIOS wordt klaargestoomd wordt voor het werk als jonge klare met aandachtsgebied urogynaecologie.

Duur minimaal 6 maanden, voorkeur 9 maanden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling