terug

Differentiatiestage Perinatologie

Perinatologie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat maakt deze stage uniek?
Unieke kenmerken:
- regiofunctie voor heel Friesland voor high-riskperinatologie en GUO’s
- dagelijkse supervisie van een deelspecialist
- samenwerking voor 3e lijnszorg met het UMCG

Informatie over de stage
Het MCL is een grote perifere opleidingskliniek en heeft  +/- 1600 klinische partus per jaar. De afdeling prenatale diagnostiek van het MCL is een satellietcentrum van het het UMCG, met wie wij nauw samenwerken.
Als differentiant Perinatologie draag je zelfstandig en onder supervisie bij aan de zorg voor de (hoog-risico) zwangeren. Alle facetten van de verloskunde komen aan bod, met een accent op prenatale screening en diagnostiek.

Gespecialiseerde poli’s
Dagelijks zijn er GUO-spreekuren. Voor de high-risk zwangeren (zoals monochoriale meerlingzwangerschappen) is er een apart echospreekuur ingericht. Wekelijks worden de indicaties en het te voeren beleid van alle zwangeren besproken en is er multidisciplinair overleg met de kinderartsen. Er is wekelijks een POPP-MDO

De opleiding O&G in het MCL
Het MCL is een STZ ziekenhuis met een grote regionale functie. 15 vakgroepen een (gedeeltelijke) opleiding tot specialist. Alle opleidingen zijn vertegenwoordigd in de Centrale OpleidingsCommissie (COC), waarin uiteraard ook AIOS zitting hebben.
De maatschap O&G telt 10 gynaecologen en 7 klinisch verloskundigen. Er werken 4-6 AIOS O&G en 3 ANIOS. Gynaecoloog Jelle Stekelenburg is hoogleraar International Aspects of Reproductive Health, in particular Safe Motherhood. Hij is opleider Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde, wij hebben dan ook 1-2 AIOS IGT. Er zijn jaarlijks ongeveer 1600 klinische bevallingen. Speerpunten van de maatschap: endometriose, innovatieve operatieve technieken (met Da Vinci-robot) seksuologie/psychosomatiek. Daarnaast vervullen wij 3e-lijnsfuncties, zoals transport-IVF en prenatale diagnostiek.

Aandacht voor jouw individuele wensen
De opleiding O&G in het MCL is een goed georganiseerde opleiding op maat, een plezierige werkplek, leren onder supervisie van enthousiaste gynaecologen, waarin alle ruimte is voor jouw individuele wensen. Dat typeert de deel-opleiding O&G in het MCL. En wil je wetenschappelijk onderzoek of een profileringstage doen? Daar werken we graag aan mee! 

Image
Maatschap Gynaecologen Medisch Centrum Leeuwarden
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling