terug

Differentiatiestage Oncologie

gynaecologische oncologie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Alle patiënten met gynaecologische kanker worden bij ons gezien en behandeld door een vast team van 2 gynaecologen met de oncologische gynaecologie als aandachtsgebied (GOA), nurse practisioner en oncologie verpleegkundige. De patiënten worden gezien tijdens vaste oncologiespreekuren van dit team. Door deze clustering van patiënten en de flexibiliteit van het team is het voor een differentiant goed mogelijk zelf nieuwe oncologie patiënten te zien, patiënten in te brengen in het MDO en follow up spreekuren te doen.
Beide GOA’s hebben een eenjarig fellowship oncologie gedaan in het UMCG en zijn nauw betrokken bij oncologische ontwikkelingen in het ziekenhuis, de regio en landelijk. De differentiant kan participeren in deze werkgroepen en bij overleggen aanwezig zijn. Ook kan gevraagd worden mee te lopen bij andere disciplines.
Ingrepen op OK worden deels bij de GOA’s gepland om inzicht en vaardigheid te krijgen in het oncologisch denken en opereren. Er kan gestreefd worden naar het aanleren van TLHs en er kan ervaring worden opgedaan met de Da Vinci robot.

De differentiant kan zelfstandig kolposcopiespreekuren (gaan) doen inclusief de behandeling van premaligne afwijkingen.

Uiteraard geschiedt diagnostiek en behandeling volgens de (inter)nationale richtlijnen en nieuwste inzichten. 
Alle oncologie patiënten worden wekelijks ingebracht in het  IKNL MDO met het UMCG conform de landelijke SONCOS-normen. 

Radiotherapie vindt plaats op het naastgelegen Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF), waarmee een goede en laagdrempelige samenwerking bestaat. 

Er bestaat een goede samenwerking en korte lijnen met de afdeling medische oncologie, chirurgie, genetica, radiologie en pathologie.
Het MCL heeft een intern consultatieteam palliatieve zorg.
Er is een maandelijkse pathologie bespreking.
Er wordt in het MCL deelgenomen aan diverse (consortium)studies.

Op het gebied van de premaligne cervix afwijkingen bestaan gespecialiseerde colposcopie spreekuren. Daarnaast vinden oncologie spreekuren plaats op onze eigen polikliniek.

In het MCL worden wat betreft de oncologie zowel laparotomische als laparoscopische ingrepen verricht. Sinds enige jaren wordt ook de Da Vinci Robot gebruikt voor (o.a. oncologische) ingrepen. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling