terug

Differentiatiestage Astma en allergie

Het MCL biedt voor AIOS vanuit heel Nederland in het laatste deel van hun opleiding een verdiepingsstage ernstig astma.

Duur
3 maanden
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

1e fase:
- Checklist opstellen om een uncontrolled astma patiënt te identificeren als moeilijk behandelbaar astma of als ernstig astma.
- Diagnostisch plan opstellen om astma diagnose te stellen bij uncontrolled astma
- Diagnostisch plan opstellen om inflammatiepatroon van een uncontrolled astma patiënt te kunnen onderzoeken.
- Behandelplan opstellen voor een uncontrolled astma patiënt
2e fase:
- Onder begeleiding polipatiënten met ernstig astma zien, dit voorbereiden en een diagnostisch- en behandelplan opstellen.
3e fase:
- Zelfstandig polipatiënten zien, vaak second opinion, dit voorbereiden en nabespreken met begeleider.

Hoe ga ik leren?

PRAKTISCHE UITVOERING ernstig astma stage MCL: 
- De AIOS loopt mee met ernstig astma poli’s (3x/week) en doet onder directe supervisie de nieuwe patiënten. Controle patiënten ernstig astma kunnen alternerend door eigen longarts (ten Brinke/van der Meer) en AIOS gezien worden, met voor- en nabespreking waarbij de begeleiding in het begin intensiever zal zijn dan later.
- Het MCL biedt collega longartsen voor patiënten met moeilijk astma een speciale second opinion aan in de vorm van een 1-dags-programma waarin patiënten multidisciplinair uitgebreid in kaart gebracht worden. Na 1-2 weken vindt een MDO plaats ten aanzien van de bevindingen en volgt een uitgebreid uitslaggesprek met de patiënt waarin uitleg en behandeladvies besproken worden. Hierna worden patiënten met een uitgebreide rapportage en advisering terugverwezen naar hun eigen longarts. Voor dit programma zijn 2 plaatsen per week beschikbaar. De AIOS zal gedurende de stage onder directe supervisie deze patiënten zien, hen presenteren in het wekelijks MDO en patiënt en verwijzend collega op adequate wijze voorzien van informatie over onze bevindingen en behandeladvies.
- De AIOS loopt mee met de wekelijkse hoest- en allergiepoli, in samenwerking met de KNO-arts.
- De AIOS participeert in de jaarlijkse evaluatiemomenten van patiënten met ernstig astma ten behoeve van het landelijk ernstig astma register (RAPSODI: Registry of Adult Patients with Severe asthma for Optimal DIsease management (RAPSODI)
- De AIOS is actief betrokken bij behandelingen met diverse biologicals op de polikliniek (sc) als ook op de dagbehandeling (iv). Ook de begeleiding van patiënten die behandeld worden in het kader van trials komt hierbij aan bod.
- De AIOS zal tijdens de stage kennismaken met het induceren en opwerken van sputum en de uitslagen van dit onderzoek leren interpreteren.
- Waar mogelijk zal de AIOS tijdens de stage actief betrokken worden bij onze onderzoekslijn.
- Inzicht in alle aspecten van longrevalidatie voor astma patiënten zal verworven worden in samenwerking met de afdeling Longrevalidatie in Beatrixoord. Voor AIOS die voor een langere duur van de verdiepingsstage kiezen bestaat de mogelijkheid een aantal weken in het Nederlands astma centrum in Davos mee te draaien
- Voor AIOS welke niet gewend zijn met EPIC te werken vangt de stage aan met een verplichte EPIC training.

Show-and-tell

Patiënten met ernstig astma begeleiden met een geringe mate van supervisie Stageduur: 3-6 maanden
Eindtermen niveau 4 (de AIOS kan de bij dit thema behorende taken zonder supervisie uitvoeren)
- Diagnose ernstig astma kunnen stellen volgens de definitie uit de Richtlijn diagnostiek en behandeling ernstig astma (NVALT 2013) en de bijbehorende fenotypes
- Indicatie voor specifieke behandeling van ernstig astma kunnen stellen.
- Kennis hebben van de comorbiditeit van astma en de bijhorende behandelingen

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling