terug

Differentiatiestage Radiofarmacie

Radiofarmacie en radiofarmacologie

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

De Ziekenhuisapotheek en de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Meander Medisch Centrum (MMC) hebben een hecht samenwerkingsverband. Deze differentiatie maakt het mogelijk om alle aspecten van die samenwerking op een diepgaande manier mee te maken. Van product- en procesontwikkeling tot aan de toediening van radiofarmaca en beeldvorming zijn er legio mogelijkheden om kennis en ervaring op te doen. Een uniek programma ligt hieraan ten grondslag waardoor de AIOS samen kan werken met (ziekenhuis)apothekers, nucleair geneeskundigen, klinisch fysici, onderzoekers, apothekersassistenten, bereiders, verpleegkundigen en medisch nucleair werkers. Daarnaast is er de mogelijkheid om een stage vorm te geven binnen het programma om naast het MMC (een groot perifeer centrum) ervaring op te doen in een academisch centrum.

De basale kennis omtrent radiofarmacie en radiofarmacologie die tijdens de opleiding wordt opgedaan kan tijdens de differentiatie verder worden uitgebreid. Zo kan de AIOS door zelfstudie en cursussen meer kennis opdoen over de fysische en chemische eigenschappen van radiofarmacie en de bijbehorende kwaliteitsfacetten. Ook is er een mogelijkheid om ook meer te weten te komen over stralingshygiëne.

Door het lopen van stages op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt de AIOS inzicht in de processen aldaar en zal verbanden kunnen leggen tussen kritische producteigenschappen van de door de ziekenhuisapotheek klaargemaakte radiofarmaca.  Indien gewenst kan de AIOS binnen het programma ruimte creëren om eveneens kennis op te doen van de productie van radionucliden door een korte stage in te bouwen bij een cyclotroncentrum.

De AIOS kijkt samen met de nucleair geneeskundigen, de klinisch fysicus en de ziekenhuisapotheker welke projecten er op de afdeling mogelijk zijn en wat er goed bij de leerdoelen van de AIOS past. Behalve klinische projecten is er ook ruimte voor projecten in de ziekenhuisapotheek en de klinische fysica.  Het is de bedoeling dat de AIOS kennis neemt van de dagelijkse praktijk van een ziekenhuisapotheker Radiofarmacie door onder andere deel te nemen aan werkbesprekingen, GMP-overleggen, MDO’s en de deelname aan de SIG Radiofarmacie van de NVZA.

Het programma biedt de mogelijkheid om daarnaast ook betrokken te worden bij het uitvoeren van audits, het schrijven van productdossiers, het opstellen en uitvoeren van procesvalidaties en het organiseren van risicobeoordelingen.
Het geven van onderwijs en scholing aan diverse doelgroepen binnen het ziekenhuis is een essentieel onderdeel van de differentiatie.

Hoe ga ik leren?

Meander Medisch Centrum is een topklinisch opleidingsziekenhuis en lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), en is een opleidingscentrum voor de ziekenhuisfarmacie. Er zijn momenteel 4 apothekers in opleiding tot ziekenhuisapotheker. Er wordt gewerkt conform ELOZ IV.
Algemene informatie over het Meander Medisch Centrum is te vinden via  https://www.meandermc.nl/.

Tijdens de differentiatie leer je deels door zelfstudie (lezen van lokale, landelijke en Europese richtlijnen), deels door cursussen en congressen en vooral ook door zelf aan de slag te gaan met vragen vanuit de afdeling en collega apothekers. Bij cursussen en symposia moet vooral gedacht worden aan de EANM, de NVNG en de TU Delft.

De AIOS wordt in de apotheek begeleid door de ziekenhuisapotheker met het aandachtsgebied radiofarmacie en daarnaast ook door de ziekenhuisapothekers die verantwoordelijk zijn voor farmaceutische bereidingen en kwaliteit. In de kliniek zijn 2 nucleair geneeskundigen en een klinisch fysicus betrokken bij de differentiatie.

Show-and-tell

Ervaringen kunnen opgevraagd worden via de opleider van Meander Medisch Centrum (zie onder het kopje ‘sollicitatie en contact’).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling