terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Infectieziekten

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

In het Meander Medisch Centrum is een goede samenwerking tussen de apotheek en de afdelingen Interne geneeskunde en Microbiologie. Tijdens de differentiatie wordt er een mix van werkzaamheden in de kliniek en in de apotheek aangeboden waarbij je onder andere samenwerkt met (ziekenhuis-)apothekers, apothekersassistentes, artsen en verpleegkundigen.

Allereerst leer je, door middel van zelfstudie en cursussen, de basale theorie van de pathofysiologie en de behandeling van de meest voorkomende infectieziekten. Vervolgens breng je deze kennis ook in de praktijk door gedurende de differentiatieperiode als een volwaardig lid deel te nemen aan het ‘Antibiotic Stewardship Team’; wat bestaat uit een arts-microbioloog, een infectioloog en een ziekenhuisapotheker. Tevens participeer je in het OPAT overleg (Intraveneuze antibiotica thuis) en de infectieronde waar patiënten met infectieziekten worden besproken. Gedurende de differentiatie zal je daarnaast ook een consultfunctie hebben. Je zult ook betrokken worden bij de beoordeling van nieuwe behandel- en verpleegkundige protocollen en onderwijs aan verpleging en artsen geven.

De AIOS kijkt samen met de internist-infectioloog, de arts-microbioloog en de ziekenhuisapotheker welke projecten er op de afdelingen mogelijk zijn en wat er goed bij de leerdoelen van de AIOS past. Behalve klinische projecten is er ook ruimte voor projecten in de ziekenhuisapotheek en transmurale apotheek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van thuisbehandeling van intraveneuze antibiotica, Therapeutic Drug Monitoring (TDM) van nieuwe antibiotica , implementatie van relevante farmaceutische zorgpaden of het beleid rondom bepaalde antibiotische therapie aanpassen en implementeren.

Hiernaast help je mee met de beoordeling van nieuwe antibiotica en antivirale middelen ten behoeve van de Geneesmiddelcommissie.

Hoe ga ik leren?

In het Meander Medisch Centrum is een opleidingscentrum voor de ziekenhuisfarmacie. Er zijn momenteel 4 apothekers in opleiding tot ziekenhuisapotheker. Er wordt gewerkt conform ELOZ IV. Algemene informatie over het Meander Medisch Centrum is te vinden via https://www.meandermc.nl/.

Tijdens de differentiatie leer je deels door zelfstudie (lezen van lokale, landelijke en Europese richtlijnen, adviezen van de SWAB etc), deels door cursussen en congressen en vooral ook door zelf aan de slag te gaan met vragen vanuit de afdeling en collega apothekers. Bij cursussen en symposia kan je bijvoorbeeld denken aan de ECCMID, SWAB Symposia, NVAMM Symposium, NVVIC congres etc.

De AIOS wordt in de apotheek begeleid door de ziekenhuisapotheker die in het Antibiotic Stewardship Team zit en daarnaast ook door de ziekenhuisapotheker die verantwoordelijk is voor het klinisch farmaceutisch laboratorium. In de kliniek is zowel de internist-infectioloog als de arts-microbioloog betrokken bij de differentiatie.

Show-and-tell

Ervaringen kunnen opgevraagd worden via de opleider van Meander Medisch Centrum (zie onder het kopje ‘sollicitatie en contact’).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling