terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

Kindergeneeskunde

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

In het Meander Medisch Centrum is een goede samenwerking tussen de apotheek en de afdeling Kindergeneeskunde. Tijdens de differentiatie wordt er een mix van werkzaamheden in de kliniek en in de apotheek aangeboden waarbij je onder andere samenwerkt met (ziekenhuis-)apothekers, apothekersassistentes, kinderartsen en verpleegkundigen. Deze stage biedt AIOS een unieke kans om de kindergeneeskunde in de volle breedte te ervaren, zowel in een grotere perifere opleidingskliniek (Meander Medisch Centrum) áls in een academische setting (Wilhemina Kinderziekenhuis).

Allereerst leer je, door middel van zelfstudie en cursussen, de basale theorie van de pathofysiologie en de behandeling van de meest voorkomende pediatrische ziektebeelden. Het vakgebied kinderfarmacologie houdt zich bezig met toepassing van geneesmiddelen in een specifieke patiëntenpopulatie; (premature) neonaten en pediatrische patiënten. Tijdens de stage leert de AIOS alle relevante aspecten van de kinderfarmacie door actief deel te nemen aan MDO’s, patiëntenbesprekingen, onderwijs en spreekuren bij diverse poliklinieken. De AIOS participeert in de consulentfunctie bij de POP- poli (psychiatrie-obstetrie-pediatrie) en maakt onderdeel uit van het multidisciplinaire team bestaande uit oa een gynaecoloog, psychiater, kinderarts, medisch maatschappelijk werker en een ziekenhuisapotheker. De AIOS kijkt samen met de kinderartsen en de ziekenhuisapotheker welke projecten er op de afdeling mogelijk zijn en wat er goed bij de leerdoelen van de AIOS past. Behalve klinische projecten is er ook ruimte voor projecten in de ziekenhuisapotheek en transmurale apotheek. Je zult ook betrokken worden bij de beoordeling van nieuwe behandel- en verpleegkundige protocollen en onderwijs aan verpleging en artsen geven. Specifieke opleidingsmomenten over diverse pediatrische farmacotherapeutische onderwerpen, worden voorbereid door de AIOS en nabesproken met een van de mede-opleiders. Voor de neonatale en intensive care zorg bestaat een affiliatie met het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht, waar de AIOS gedurende 3 maanden in de consulentfunctie zal participeren op de NICU/PICU afdelingen. Tevens is er de mogelijkheid om de differentiatie verder te individualiseren door een gedeelte van de differentiatie stage uit te voeren in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie (zie opleidingsetalage Prinses Maxima Centrum).

De AIOS zal actief deelnemen aan de SIG kindergeneeskunde van de NVZA en het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij kinderen.

Hoe ga ik leren?

Meander Medisch Centrum is een topklinisch opleidingsziekenhuis en lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), en is een opleidingscentrum voor de ziekenhuisfarmacie. Er zijn momenteel 4 apothekers in opleiding tot ziekenhuisapotheker. Er wordt gewerkt conform ELOZ IV. Algemene informatie over het Meander Medisch Centrum is te vinden via https://www.meandermc.nl/. De zorgeenheid kindergeneeskunde is onderdeel van de Zorggroep Vrouw en Kind, waar ook de zorgeenheid Gynaecologie onderdeel van uitmaakt.

Tijdens de differentiatie leer je deels door zelfstudie (lezen van lokale, landelijke en Europese richtlijnen), deels door cursussen en congressen en vooral ook door zelf aan de slag te gaan met vragen vanuit de afdeling en collega apothekers. Bij cursussen en symposia kan je bijvoorbeeld denken aan het NKFK vergaderingen, het NVK congres, NVKFB dagen etc.

De AIOS wordt in de apotheek begeleid door de ziekenhuisapotheker met het aandachtsgebied kindergeneeskunde en daarnaast ook door de ziekenhuisapotheker die verantwoordelijk is de bereidingsafdeling. In de kliniek zijn 2 kinderartsen betrokken bij de differentiatie.

Show-and-tell

Ervaringen kunnen opgevraagd worden via de opleider van Meander Medisch Centrum (zie onder het kopje ‘sollicitatie en contact’).

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis
Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling