terug

Differentiatiestage Klinische farmacie

(Hemato-) Oncologie

Duur
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

In het Meander Medisch Centrum is een goede samenwerking tussen de apotheek en de afdelingen hematologie en oncologie. Tijdens de differentiatie wordt er een mix van werkzaamheden in de kliniek en in de apotheek aangeboden waarbij je onder andere samenwerkt met (ziekenhuis-)apothekers, apothekersassistentes, artsen en verpleegkundigen.
Allereerst leer je, door middel van zelfstudie en cursussen, de basale theorie van de pathofysiologie en de behandeling van de meest voorkomende hematologische en oncologische aandoeningen. Vervolgens breng je deze kennis ook in de praktijk door deel te nemen aan de MDO’s van de verpleegafdeling oncologie en hematologie. Gedurende de differentiatie zal je daarnaast een consultfunctie hebben buiten de MDO’s.
Behalve de MDO’s zal je ook betrokken worden bij de beoordeling van nieuwe behandel- en verpleegkundige protocollen, onderwijs aan verpleging en arts geven, meedenken met het palliatief team en vraagstukken vanuit de dagbehandeling oncologie.
De AIOS kijkt samen met de hematologen, oncologen en ziekenhuisapothekers welke projecten er op de afdelingen mogelijk zijn en wat er goed bij de leerdoelen van de AIOS past. Behalve klinische projecten is er ook ruimte voor projecten in de ziekenhuisapotheek en transmurale apotheek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van thuisbehandeling van intraveneuze oncolytica, implementatie van het zorgpad oncologie of het beleid rondom anti-emetica aanpassen en implementeren.
Hiernaast bereid je samen met de ziekenhuisapotheker de ronde tafel gesprekken over oncologische geneesmiddelen voor en help je mee met de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen binnen de oncologie.

Hoe ga ik leren?

Het Meander Medisch Centrum is een opleidingscentrum voor de ziekenhuisfarmacie. Er zijn momenteel 3 apothekers in opleiding tot ziekenhuisapotheker. Er wordt gewerkt conform ELOZ III.

Algemene informatie over het Meander Medisch Centrum is te vinden via https://www.meandermc.nl/.

Tijdens de differentiatie leer je deels door zelfstudie (lezen richtlijnen, adviezen commissie BOM etc), deels door cursussen en congressen en vooral ook door zelf aan de slag te gaan met vragen vanuit de afdeling en collega apothekers. Bij oncologie cursussen en symposia kan je bijvoorbeeld denken aan de oncologiecursus van NVVO of het oncologiesymposium ESMO of ASCO.

De AIOS wordt in de apotheek begeleid door de ziekenhuisapotheker oncologie en/of hematologie en daarnaast door de transmuraal apotheker. In de kliniek is er zowel een oncoloog als een hematoloog betrokken bij de differentiatie.

Show-and-tell

Ervaringen kunnen opgevraagd worden via de opleider van Meander Medisch Centrum (zie onder het kopje ‘sollicitatie en contact’).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling