terug

Differentiatiestage Kinderallergologie

Gecombineerde 2e en 3e lijns kinderallergologie stage

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage biedt aan aios een unieke kans om de kinderallergologie in de volle breedte te ervaren en zowel in een grote perifere opleidingskliniek áls in een academische setting te werken. Er is een goede samenwerking tussen de kinderartsen in Meander Medisch Centrum en zowel de kinderarts/kinderallergoloog in het WKZ als de kinderallergologen in het Amsterdam UMC. De aios zal hiervan ten volle profiteren. Verantwoordelijke kinderartsen zijn Marike Stadermann en Annemieke Schuurhof (Wilhelmina KinderZiekenhuis), Kim Brand en Olivia Liem (Amsterdam UMC) en Maartje van Velzen en Petra Schram (kinderartsen Meander Medisch Centrum).

Dit ga je leren:
* de belangrijkste aspecten van de diagnostiek, begeleiding en behandeling van kinderen met multipele atopische klachten/verschijnselen; 
* interpretatie van allergische diagnostische tests (huidpriktest, specifiek IgE, component resolved diagnosis, longfunctieonderzoek); 
* indicatiestelling en uitvoeren van voedselprovocaties in 2e en 3e lijn (van laag tot hoog risicopatiënten); 
* beleid ten aanzien van preventie van voedselallergie en vroegintroductie; 
* beleid maken bij en na anafylactische reacties; 
* voorschrijven van een eliminatiedieet; 
* de relatie tussen voedselallergie en eczeem; 
* omgaan met vermeende voedselallergie en –intolerantie; 
* het uitsluiten van IgE-gemedieerde voedselallergie en herintroduceren gemeden voedingsmiddelen; 
* behandeling van constitutioneel eczeem; 
* begeleiding van patiënten op multidisciplinaire 2e lijns astmapoli; 
* (chronische) urticaria; 
* allergische rhinitis; 
* indicatiestelling immunotherapie bij kinderen met allergische rhinitis; 
* ziekenhuisoverstijgend samenwerken (wederzijds verwijzen en consulteren) tussen tweede en derde lijn.

Hoe ga ik leren?

De aios is gedurende de stage enkele dagen per week werkzaam in Meander Medisch Centrum en enkele dagen per week werkzaam in het Wilhelmina KinderZiekenhuis óf het Amsterdam UMC (vanaf hier gezamenlijk genoemd: de academie). Tijdens de gehele stage doet de aios een poli kinderallergologie in de academie en een poli kinderallergologie in Meander, zodat de aios de kans krijgt de patiënten te vervolgen en de populaties te vergelijken. Daarnaast zal actieve participatie op het kinderastmaspreekuur van Meander en aan de voedselprovocaties op beide locaties verwacht worden. 

Afhankelijk van de wens en ervaring van de aios kunnen de volgende langere of kortere stages ingepland worden: 
* kinderdermatologie (eczeemspreekuur); 
* immunotherapie; 
* kinderlongziekten. 

Daarnaast zal op beide locaties geparticipeerd worden aan verschillende onderwijsmomenten betreffende de kinderallergologie, zoals refereermomenten, grand rounds etc., en aan het onderwijsprogramma algemene kindergeneeskunde in Meander, op de dagen dat de aios aanwezig is. De aios houdt minimaal 2x een referaat. Afhankelijk van de belangstelling kan worden meegewerkt aan lopend wetenschappelijk onderzoek op onze afdeling, eventueel leidend tot een wetenschappelijke publicatie. Bij meer klinische interesse kan worden gewerkt aan verdere professionalisering in de zorg middels uitwerken van protocollen, geven van onderwijs, ontwikkelen van foldermateriaal, etc.

Tijdens het plannings-, voortgangs- en eindgesprek wordt het plan voor de stage en het IOP opgesteld, besproken, aangepast en beoordeeld. Daarnaast vindt er tweemaal een theoriegesprek plaats: een toetsend gesprek met de aios over de bestudeerde leerstof. Ook vinden er maandelijks vaste supervisiegesprekken plaats. De toetsing vindt plaats door middel van minimaal 3 kpb’s en de referaten.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC
Universitair Medisch Centrum Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling