Differentiatiestage Gynaecologische Oncologie

Duur: 
12 maanden

Wat gaat de aios leren?

Deze stage is bedoeld voor die arts-assistenten die zich na hun opleiding willen bekwamen op het gebied van de gynaecologische oncologie. Deze stage biedt een unieke kans om kennis te maken met alle aspecten van deze differentiatie in een grote niet-academische kliniek. In ons schitterende, gloednieuwe en ultramodern geoutilleerde ziekenhuis onderwijzen wij jou in alle competenties die nodig zijn om straks richting je toekomstige functie als Gynaecoloog met Oncologie als Aandachtsveld (GOA) of Gynaecologisch Oncoloog (GO) te kunnen profileren. Twee gecertificeerde gynaecologisch oncologen zullen jou tijdens deze stage in Meander begeleiden. Organisatie, logistiek, specifieke kenmerken van de zorg op locatie en een krachtige leeromgeving worden dus jouw deel.
Hoe denken wij dit voor jou te realiseren? Meander Medisch Centrum werkt op het gebied van de oncologie nauw samen met het UMCU Utrecht, het toekomstige AVL-U. Op het gebied van de gynaecologische oncologie is deze samenwerking sinds 2007 vorm gegeven binnen het regionaal Centrum Gynaecologische Oncologie (rCGO). Hierbij is de situatie in Meander Medisch Centrum in zoverre uniek, dat bij de Gynaecologen Maatschap Amersfoort 2 geregistreerde gynaecologisch oncologen (GO) zijn aangesteld, naast een vaste consulent gynaecologische oncologie vanuit het UMCU (als buitengewoon staflid aangesteld in MeanderMC) en twee gynaecologen met oncologie als aandachtsveld (GOA).

De huidige vakgroep is ontstaan na twee fusies. In 1989 fuseerden de maatschappen en vakgroepen van de Amersfoortse ziekenhuizen De Lichtenberg en St. Elisabeth tot Ziekenhuis Eemland. Na de fusie in 2001 met Medisch Centrum Molendael te Baarn ontstond de huidige eenheid binnen het nieuwe Meander Medisch Centrum. Op 23 december 2013 betrokken wij met ons allen het nieuw gebouwde ziekenhuis aan de Maatweg.
In 2013 bestaat de eenheid Gynaecologie & Verloskunde uit een maatschap van 12 gynaecologen (10.4 fte), twee fertiliteitsartsen (1.06 fte), gemiddeld 9 arts-assistenten en 11 klinisch verloskundigen (8.14 fte). Zij werken samen met de echoscopisten, verpleegkundigen, doktersassistenten en voedingsassistenten. Het werk voltrekt zich op de verpleegunits B1 en C1, waar de vroegere afdelingen Obstetrie en Neonatologie zijn opgegaan in een afdeling “Moeder en Kind”. Hier staan de obstetrische cliënten 24 “Single Room Maternity” units ter beschikking, alsmede 8 “zieke zwangeren” kamers. In het nieuwe ziekenhuis zijn de verpleegunits van de vroegere  afdelingen Gynaecologie, Urologie en Plastische Chirurgie opgegaan in de verpleegunit D2 met variërend 7 tot 10 klinische kamers gereserveerd voor gynaecologische patiënten (‘harmonicamodel’). Op de afdeling A1 liggen patiënten in dagbehandeling. Een groot deel van je werk speelt zich ook af op de polikliniek, waar ook de poliklinische operatiekamer (POK) is gesitueerd.
De eenheid wordt geleid door een Zorggroepmanager en een Medisch Zorgeenheid Manager. De eenheid kreeg in 2007 een MSRC-erkenning voor de opleiding tot gynaecoloog en heeft al decennia een affiliatieovereenkomst met het UMCU voor de opleiding van coassistenten. De eenheid behoort tot een van de grotere gynaecologisch-verloskundige eenheden in Nederland.

Meander Medisch Centrum

Meander zorgt niet alleen voor uitdagend werk in een afwisselende omgeving, maar ook voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarom krijg je een breed aanbod aan ontwikkelingsmogelijkheden, die je samen met onze opleidingscoördinatoren kunt invullen. Daarbij zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen! Bekijk de mogelijkheden op onze website.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Utrecht UMCU.