terug

Differentiatiestage

Algemene gynaecologie (incl. minimaal invasieve chirurgie)

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage biedt de kans aan de AIOS om te leren hoe binnen een grote niet-universitaire kliniek het aandachtsgebied Benigne Gynaecologie georganiseerd kan worden, en daarnaast om leiding te geven en te innoveren. De nadruk zal liggen op het verhogen van het bekwaamheidsniveau in de Minimaal Invasieve Chirurgie (MIC). Verder zijn er mogelijkheden tot verdieping in maatschappelijke en organisatorische competenties, en participatie in en leiding geven aan vele (multidisciplinaire) besprekingen. Daarnaast is er plaats voor het geven van onderwijs aan mede-assistenten.

Deze stage is dus bedoeld voor die arts-assistenten die meer ervaring willen opdoen in de benigne gynaecologie, endoscopie en minimaal invasieve chirurgie, waarbij zelf mag worden aangegeven op welke specifieke onderdelen de nadruk gevestigd moet worden. In één jaar worden de vele extra facetten van het vak eigen gemaakt, die veel verder gaan dan de basisvaardigheden die aan het einde van de opleiding beheerst moeten worden. De differentiant leert niet alleen “diagnostisch breed” te denken, maar ook “therapeutisch breed” te behandelen in een hecht teamverband met collega’s van de gynaecologie, chirurgie en urologie. Ons ziekenhuis kenmerkt zich door een goede samenwerking tussen deze disciplines. Dit alles maakt dat aan het einde van je opleiding de AIOS zich kan presenteren als een gynaecoloog met benigne gynaecologie als aandachtsgebied.

Hoe ga ik leren?

Competenties/bekwaamheidsniveau
Na het basisgedeelte van de opleiding, aan het eind van het 4e opleidingsjaar heeft de AIOS voor de benigne gynaecologische EPA’s de bekwaamheidsniveaus bereikt uit de 3e kolom van onderstaande tabel. Het eerste doel van een differentiatie Benigne Gynaecologie in het 5e en 6e opleidingsjaar is het bereiken van de bekwaamheidsniveaus uit de 5e kolom. Zie ook de basistabel in hoofdstuk 3.1.

EPA’s op 3 ijkpunten mbt bekwaamheidsniveau 1-5

IJkpunt I

na 2 jaar

(NU-kliniek)

IJkpunt II

na 4 jaar

(U-kliniek)

IJkpunt III

Na 6 jaar

Na differentiatie in het 5e/6e jaar

Gynaecologie

Benigne gynaecologie poli laag complex

4 (3)

4

5

Benigne gynaecologie poli hoog complex

2

3

4

5 na diff B

Basis OK laag ingeschat risico

4 (2)

4 (3)

5

5 na diff B

Basis OK hoog ingeschat risico

2

3

4

Peri - operatieve zorg

3 (2)

4 (3)

4

5 na diff B

Daar waar het in de OOR Utrecht nagestreefde bekwaamheidsniveau afwijkt van het landelijk opleidingsplan (BOEG) is het bekwaamheidsniveau van het landelijk opleidingsplan eveneens vermeld, tussen ().

Specifieke leerdoelen

  • Het verrichten van de “klassieke” “open” gynaecologische ingrepen zoals een hysterectomie, ovariectomie, of proeflaparatomie. De AIOS kan zowel een abdominale als een vaginale hysterectomie uitvoeren op bekwaamheidsniveau 5.
  • Het zich eigen maken (bekwaamheidsniveau 4) van de laparoscopische en hysteroscopische chirurgie betreffende de ingrepen t/m niveau 3 volgens de European Society of Gynaecological Endoscopy (ESGE) standaarden.
  • Het verwerven van bekwaamheidsniveau 5 betreffende de ingrepen t/m niveau 2 volgens de ESGE standaarden. Beheersen van gynaecologische echoscopie inclusief gel echo (GIS).
  • Participeren in vulvaspreekuur (met dermatoloog).
  • Leiding geven aan een polikliniek voor abnormaal uterien bloedverlies.
  • Omgaan met en gebruik van Evidence Based Medicine in de praktijk.
  • Voorlichting patiënten met gebruikmaking van folders en patiëntenverenigingen.
  • Kennis hebben en toepassen van de behandeling van psychosomatische gynaecologische klachten en seksuologische klachten.
  • Registreren, interpreteren en gebruiken van informatie verkregen uit complicatieregistraties .
  • In staat zijn om onderwijs te geven op het gebied van algemeen gynaecologische onderwerpen aan huisartsen, arts-assistenten en verpleegkundigen.
  • Kunnen coachen en superviseren van en feedback geven aan ANIOS, jongerejaars AIOS, AIGT, HAIO, klinisch verloskundigen, co-assistenten.
  • Ontwikkelen van algemene (maatschappelijke en/of organisatorische) competenties op het gebied van de algemene gynaecologie.
  • Ontwikkelen van ‘clinical leadership’.
  • Eventueel opzetten nieuwe themapolikliniek, zoals menopauze polikliniek of SOLK polikliniek.

Benigne gynaecologie, volgens BOEG

Thema Office gynaecology

Competentie

Invulling

Toetsing en portfolio

Medisch handelen

Diagnostiek en advies

Had in de basis van de opleiding al diagnostische breedte gekregen, maar groeit op dit terrein door naar niveau 5.

Is vraagbaak voor de maatschap en bewaakt de kwaliteit van de diagnostiek in de groep.

KPB

Voortgangstoets

1 casus beschrijving

Conservatieve behandeling

Gebruikt de laatste kennis over optimale conservatieve behandeling van uteriene bloedingsproblemen, fluor vaginalis, PID, buikpijn, uterus myomatosus, adnexpathologie, endometriose, anticonceptiewens, vulvaire, vaginale en cervicale benigne en premaligne afwijkingen, afwijkende vroege - en kindergynaecologie. Kan problemen op seksuologisch of psychosomatisch gebied oppikken en basisbehandeling geven.

Specifieke handvaardigheid eisende (be)handeling

Had deze in de basis van de opleiding al aangeleerd gekregen, maar breidt deze uit met specifiekere technieken.

Communicatie

Kan op een duidelijke manier met patiënten en met professionals communiceren over de problematiek, ook mbt psychosomatische of seksuologische problematiek.

KPB

Brief

Kennis en Wetenschap

Gebruikt EBM in de praktijk.

Geeft regelmatig onderwijs binnen behandelteam en maatschap.

Supervisie

Voortgangstoets

1 CAT

1 protocol (revisie)

Samenwerking

Zet effectief hulpkrachten in op de polikliniek.

KPB

360° beoordeling

Voorzitten bespreking

Organisatie

Ontwikkelt en onderhoudt een polikliniek voor snelle diagnostiek van abnormaal uterien bloedverlies.

Creëert netwerken van professionals voor de behandeling van complexere problemen. Zal zo nodig naar andere gespecialiseerde hulpverlener verwijzen.

360° beoordeling

Maatschappelijk handelen

Zorgt voor goede verspreiding van kennis bij patiënten.

Waakt voor overbehandeling. Komt op voor patiënten met onbegrepen klachten

Patiëntenfolder reviseren

Professionaliteit

Kent de eigen grenzen.

360° beoordeling

Thema Seksuologie, climacterium en psychosomatiek

Competentie

Invulling

Toetsing en portfolio

Medisch handelen

Diagnostiek en advies

Had in de basis van de opleiding al diagnostische breedte gekregen, maar groeit door naar niveau 5 op dit terrein.

KPB

Voortgangstoets

2 casusbeschrijvingen

Conservatieve behandeling

Is vraagbaak voor de maatschap en bewaakt de kwaliteit van de diagnostiek in de groep.

Specifieke handvaardigheid eisende (be)handeling

Seksuele problematiek, climacteriële problemen, PMS, psychosomatisch te behandelen gynaecologische klachten.

Communicatie

Bespreken van onbegrepen en moeilijk behandelbare klachten.

KPB

Kennis en Wetenschap

Gebruikt EBM in de praktijk.

Geeft regelmatig onderwijs binnen behandelteam en maatschap.

1 CAT

1 protocol (revisie)

Samenwerking

Neemt een passende rol in multidisciplinaire overleggen in 1e en 2e lijn.

Ziet toe op een goed functionerende zorgketen.

KPB

360° beoordeling

voorzitten besprekingen

Organisatie

Creëert netwerken van professionals voor de behandeling van complexere problemen.

360° beoordeling

Maatschappelijk handelen

Komt op voor patiënten met onbegrepen of chronische lastig behandelbare klachten.

Professionaliteit

Kent de eigen grenzen.

360° beoordeling

Het operatieve palet: Endoscopie /MIC
Aangezien de endoscopische chirurgie zich niet binnen één deelgebied bevindt zal het werk zeer gevarieerd zijn: samen met het bekkenbodemteam, onderzoek patiënten op de poli Abnormaal Vaginaal Bloedverlies, poli Benigne Gynaecologie of opereren met de robot. De begeleiding is daarmee ook wisselend. Het domein van de complexe laparoscopische ingrepen (LAVH/LASH/TLH) is vooral in handen van Arien Bukman, Jitze Duk, Kees Gerestein, Egbert Lenters en Willem Schöls, Marjolein Veenendaal. De (therapeutische) hysteroscopische ingrepen worden voornamelijk gedaan door Elisabeth Boormans, Egbert Brinkhuis, Arien Bukman, Egbert Lenters, Anna Musters, Paulien van der Salm en Jolande van der Stege. De NovaSure® en Thermablate® behandeling valt onder de supervisie van Elisabeth Boormans, Egbert Brinkhuis, Arien Bukman en Egbert Lenters. Sacrocolpopexieën en robotchirurgie doet de AIOS samen met Egbert Lenters of Steven Schraffordt Koops.
Op de polikliniek is een speciaal spreekuur voor vrouwen met abnormaal vaginaal bloedverlies, waar tijdens het eerste consult naast de anamnese en gynaecologisch onderzoek plaatsvindt, alsmede vaginale echoscopie en eventueel een GIS. Aansluitend wordt z.n. een afspraak gemaakt voor aanvullende diagnostiek e/o behandeling d.m.v. een hysteroscopie vaginoscopisch. Geringe afwijkingen worden dan ook direct m.b.v. de Truclear® verwijderd. Voor grotere afwijkingen is de setting op de OK. Vrijwel alle hysteroscopische technieken kunnen worden uitgevoerd.
De poliklinische ingrepen worden in 2 settings uitgevoerd: zonder of onder lokaal anesthesie, of onder sedatie.
Wanneer een indicatie bestaat voor intra-abdominale chirurgie (adnexafwijking, uterus myomatosus, endometriose, enz.), dan gaat dit in principe via de laparoscopische weg. Onze OK (endosuite) is volledig uitgerust voor elke variant. Ook de operatieve behandeling van patiënten met een Stadium I endometriumcarcinoom gaat in het laaggradig stadium via de laparoscopische weg.
Daarnaast is sinds maart 2011 is de Da Vinci operatierobot operationeel in Meander MC. Inmiddels worden alle grotere verzakkings- en anti-incontinentie-ingrepen met de robot uitgevoerd. Andere patiëntencategorieën, die daarvoor eveneens geschikt zijn (uitgebreide endometriose, oncologie), zullen op termijn ook langs deze weg geopereerd worden.

Uiteraard is een oefenbox/endo trainer aanwezig. In MeanderMC is een skills lab aanwezig en een Simendo trainer.

Thema Operatieve Behandeling, volgens BOEG

Algemeen

Competentie

Invulling

Toetsing en portfolio

Medisch handelen

Diagnostiek en advies

Had in de basis van de opleiding al diagnostische breedte gekregen, maar groeit door naar niveau 5 op dit terrein.

Weet van operatieve mogelijkheden de beste te kiezen.

Is vraagbaak voor de maatschap en bewaakt de kwaliteit van de diagnostiek en therapie in de groep.

Geeft leiding bij het gebruik van vragenlijsten en checklists voor de diagnostiek van minimaal invasieve problemen in de vakgroep.

KPB

OSATS

Bijhouden aantal verrichtingen

1 casus beschrijving

Conservatieve behandeling

Heeft kennis van de specifieke problemen, zoals polyfarmacie.

Communicatie

Gebruikt EBM in de praktijk.

Kan counselen over (complexe) ingrepen, de daarbij behorende complicaties en ongewenste bijwerkingen.

Kan counselen over kansen.

Verzorgt documentatie voor patiënt en team over risico’s en slagingskans van onderzoek en behandeling.

Beheerst de informed consent procedure voor complexe chirurgie.

KPB

Kennis en Wetenschap

Is actief in het lokaal organiseren van en participeren in wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld in consortiumverband.

Bezoekt minimaal een keer een internationaal geaccrediteerd ”minimaal invasief” congres (WGE, ESGE, AAGL, SERGS).

Houdt in principe een keer een poster of orale presentatie over een minimaal invasieve procedure.

Schrijft een artikel over een minimaal invasief onderwerp.

Geeft regelmatig onderwijs binnen behandelteam en maatschap.

Organiseert patiënten voorlichting.

KPB

1 protocol(revisie)

Samenwerking

Vormt de spil in het behandelteam voor minimaal invasieve technieken.

Werkt samen met het 1e lijns zorgnetwerk van de patiënt.

Maakt optimaal gebruik van protocollen en checklists.

KPB

360° beoordeling

Voorzitten bespreking

Organisatie

Is lid van de NVOG/WGE en is actief betrokken bij de activiteiten van deze vereniging.

Ziet toe op een goed functionerende zorgketen inclusief de aansluiting op de 1e lijn.

360° beoordeling

Maatschappelijk handelen

Is zich bewust van de specifieke problemen die onderhavige ziekte in sociaal opzicht met zich kan meebrengen.

Waakt voor overbehandeling. Superviseert zorgvuldige registratie van behandelingen, uitkomsten en complicaties.

Professionaliteit

Kent de grenzen van eigen kunnen.

Houdt resultaten van behandelingen bij en spiegelt deze regelmatig met landelijke cijfers.

Zorgt voor een gedegen registratie van de verrichtingen en invoer van de DBC registratie.

Houdt een complicatieregistratie bij.

360° beoordeling

Overige leerdoelen Meander MC

Anticonceptie

Competentie

Invulling

Toetsing en portfolio

Medisch handelen

Diagnostiek en advies

Heeft kennis van alle gangbare mogelijkheden van anticonceptie en kan deze objectief met de patiënte bespreken. Kan eventuele contra-indicatie(s) herkennen.

KPB

Voortgangstoets

Conservatieve behandeling

Heeft kennis van de medicamenteuze anticonceptie met de indicaties en contra-indicaties. Kent ook de bijwerkingen van deze therapie.

KPB

Specifieke handvaardigheid eisende (be)handeling

Kan Implanon® , IUD plaatsen

KPB

Menstruatieproblematiek en therapeutische hysteroscopie

Competentie

Invulling

Toetsing en portfolio

Medisch handelen

Diagnostiek en advies

Kan een gedegen anamnese afnemen en differentiaal diagnose opstellen. Kent alle verschillende mogelijkheden van diagnostiek en behandeling met (contra)indicaties. Kan lichamelijk en aanvullend onderzoek uitvoeren met de juiste indicatiestelling. Kan na lichamelijk en echoscopisch onderzoek de meeste afwijkingen vaststellen, eventueel m.b.v. SIS/GIS.

KPB

Voortganstoets

Specifieke handvaardigheid eisende (be)handeling

Kan een diagnostische hysteroscopie verrichten en daarmee intracavitaire afwijkingen visualiseren en zo mogelijk verhelpen. Kan met de Versapoint® en/of Truclear® apparatuur omgaan en in poliklinische setting gesteelde afwijkingen verhelpen. Indien grotere afwijkingen kan de gevonden afwijking in klinische of dagverplegingssetting op het operatiekamercomplex verholpen worden. Kent de (contra)indicaties en de verschillende mogelijkheden van endometriumablatie: NovaSure® of Thermablate®.

OSATS

Laparoscopisch opereren

Competentie

Invulling

Toetsing en portfolio

Medisch handelen

Diagnostiek en advies

Kent de indicatie en beperkingen voor minimaal invasieve benadering van een probleem. Is op de hoogte van de technische problemen die kunnen ontstaan en kan hiermee omgaan. Is op de hoogte van de werking van de apparatuur. Kan een patiënte goed adviseren en voorlichten over het verschil tussen laparoscopische benadering en de overige alternatieve benaderingen.

KPB

Voortgangstoets

Specifieke handvaardigheid eisende (be)handeling

Is in staat om een laparoscopische ingreep, zowel diagnostisch als ook therapeutisch, uit te voeren.

Is aan het eind van de stage in staat om zelfstandig een laparoscopische uterusextirpatie uit te voeren. Kent de mogelijke complicaties van laparoscopisch opereren en kan hierop proactief handelen.

KPB

OSATS

Opleidingsactiviteiten/rooster

  • Poli algemene gynaecologie 2 dagdelen per week
  • Poliklinische verrichtingen (POK) 1-2 dagdelen per week
    • Perioperatieve zorg (opname, visite, ontslag) opgeteld 1 dagdeel per week
  • Operatieve vaardigheden 2-3 dagdelen per week
  • 1 Spreekuur per week op de behandelkamer (POK) met ingrepen.
  • 2 Spreekuren per week die specifiek ingericht zijn op de minimaal invasieve ingrepen, inclusief nacontrole van patiënten die een dergelijke ingreep hebben ondergaan.
  • Supervisie verloskamers/diensten
  • Zitting nemen in ZH commissies zoal MIC-commissie, PSA-commissie, VIM-commissie

Lidmaatschappen

  • Werkgroep endoscopie NVOG
  • ESGE

Nascholing

  • SIMENDO simulatietraining
  • Jaarlijks congres van de European Society of Gynaecology Endoscopy (ESGE)
  • Cursus Hysteroscopie in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven
  • Cursus Laparoscopie voor gevorderden (OLVG Amsterdam, UMCU ism Erasmus MC)
  • Elancourt cursus voor Advanced Laparoscopy
  • Society of Gynaecologic Investigation (SGI) congres

Voortgang en toetsing

Tijdens het introductiegesprek-, voortgangs- en eindgesprek wordt het plan voor de stage en het individueel opleidingsplan opgesteld, besproken, aangepast en beoordeeld.

Gesprekken

Introductiegesprek

1x

Voortgangsgesprek

4x

Eindgesprek

1x

Toetsing

KPB/ OSATS

>10x

Verslag cursus

2x

Voortgangstoets

1 x

360° multisource feedback

1 x

CAT

2 x

Wetenschappelijke publicatie of voordracht

1x

Bekwaamverklaring

Zie Lokaal Opleidingsplan

Geschiktheidsverklaring

1x

Portfolio

aantallen operaties (zelf gedaan en geassisteerd), cursussen en documentatie ziektebeelden

Simulatietoetsen

Endotrainer

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling