terug

Differentiatiestage Voortplantingsgeneeskunde

Voortplantingsgeneeskunde

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wanneer je gynaecoloog in opleiding bent en graag verder wilt in de voortplantingsgeneeskunde ben je van harte welkom in het Maxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven.

Aan het eind van het stagejaar ben je in staat zelfstandig een transvaginale hydrolaparoscopie te verrichten. Daarnaast maak je kennis met laparoscopische refertilisatie, adhaesiolysis, myomectomie, en endometriose OK. Ook wordt je ingewerkt om IVF-puncties te verrichten.

Hoe ga ik leren?

Tijdens de wekelijkse fertiliteitsbesprekingen ( met de 2 fertiliteitsartsen en biometristen) komen er verschillende onderwerpen ter sprake en kun je je theoretische kennis uitbreiden. Een keer per kwartaal is er een overleg met de psychologen. Twee keer per jaar is er een regionaal IVF-overleg. Per half jaar komen we met het fertiliteitsteam bijeen om lopende zaken en (nieuwe) protocollen te bespreken. Ook hebben we een ruim aanbod aan oefenfaciliteiten zoals de oefenbox maar ook virtual reality zoals de Simendo om je laparoscopische vaardigheden te trainen.

Op onze polikliniek fertiliteit wordt je ingewerkt. Op de poliklinsche OK zul je naast de transvaginale Hydro laparoscopie ook vaginoscopie en hysteroscopie verrichten ter beoordeling van cavum uteri.

Op de polikliniek van de fertiliteitsartsen kun je ervaring opdoen met de verschillende fertiliteitsbehandelingen  zoals ovulatie-inductie, gecontroleerde ovariele hyperstimulatie mert intra-uteriene inseminatie en IVF/ICSI.

Ook is het erg leerzaam om met de fertiliteitsverpleegkundige mee te lopen die een groot deel van haar werk besteedt aan lifestylebegeleiding van patiënten. Hoe krijg je patiënten intrinsiek gemotiveerd om te stoppen met roken, gezonder te eten en meer aan lichaamsbeweging te doen?

Omdat er binnen MMC een endometriosecentrum is zul je ook veel patiënten zien met endometriose en een kinderwens. Je bent aanwezig bij  het MDO-endometriose.

We zullen je tevens betrekken bij het opstellen van kliniekrichtlijnen en bij andere besluitprocessen met betrekking tot ons beleid.

Op wetenschappelijk gebied nemen wij deel aan een groot aantal studies binnen het consortium fertiliteit welke in de regio Brabant vanuit Máxima Medisch Centrum gecoördineerd worden.

Afhankelijk van je wensen zal een persoonlijk rooster worden samengesteld, waarbij je wekelijks ingedeeld zult worden op de polikliniek, OK en poliklinische OK. Daarnaast wordt je ingepland voor het verrichten van IVF-puncties. Je zult hierbij ingedeeld worden op de dagen dat de fertiliteitsendoscopie wordt verricht.

Wat betreft het dienstrooster zul je meedraaien in de assistentenpoule. Je komt te werken in een derdelijnskliniek waar je tijdens je diensten ook in aanraking komt met verschillende soorten obstetrische pathologie.

Parttime dienstverband is mogelijk met (in overleg) een vaste vrije dag.

We hanteren voor het leren kennen van de kliniek een inwerkperiode van enkele weken.

Vier keer per jaar vindt er een evaluatie plaats met de opleiders. Voor de beoordeling en toetsing wordt gebruik gemaakt van het Reconcept portfolio.

Uiteraard bezoeken de AIOS congressen en cursussen waarbij het zelf geven van voordrachten wordt gestimuleerd.

Een maal per jaar worden de AIOS getoetst op laparoscopische vaardigheden in het skills lab. Tevens kunnen de AIOS een boxtrainer mee naar huis om thuis vaardigheden te oefenen.

Stagebegeleiders zijn: dr. Carolien Koks en fertiliteitsarts Marieke van Erven

Show-and-tell

Máxima Medisch Centrum is een vooraanstaand centrum op het gebied van endometriose chirurgie  ook op het gebied van endoscopische fertiliteitschirurgie/diagnostiek. Jaarlijks worden er ongeveer 15 laparoscopische refertilisaties verricht bij patiënten die uit alle delen van het land naar ons verwezen worden. Wij zijn daarnaast de enige kliniek in Nederland die al 20 jaar ervaring heeft in het verrichtten van Transvaginale Hydro Laparoscopieën (fertiloscopieën) als vorm van tubadiagnostiek. Via deze transvaginale route worden er ook electrocoagulaties van de ovaria verricht.

Jaarlijks worden er ongeveer 450 nieuwe fertiliteitspatiënten op de polikliniek gezien. Na een webcamintake wordt er diagnostiek verricht en  krijgen patiënten diagnose en behandelplan te horen. Er is een goede samenwerking met de  medische psychologen.

We zijn een verwijscentrum voor laparoscopische refertilisaties en endometriose patiënten.

Samenwerkende instellingen
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling