terug

Differentiatiestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Differentiatie stage Urogynaecologie MMC / CZE

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Stagekenmerken:

Wat maakt deze stage uniek?

Máxima Medisch Centrum en het Catharina ziekenhuis vormen samen één centrum op het gebied van de urogynaecologie. Jaarlijks worden er ruim 1300 nieuwe urogynaecologische patiënten gezien en 500 prolaps- en incontinentieoperaties verricht. Speerpunt is de ontwikkeling van de laparoscopische prolapschirurgie zoals: laparoscopische sacrocolpopexie en laparoscopisch high sacro-uterine ligament suspension. Een uitgebreid operatief palet komt aan bod. Complexe patiënten worden multidisciplinair gezien zodat er veel kansen zijn om over de grenzen van het eigen specialisme heen te kijken.

De regio kenmerkt zich door een goede transmurale samenwerking. Ook is er een regionetwerk met de Brabantse ziekenhuizen. Hier worden patiënten met complexe problematiek en patiënten die in aanmerking komen voor Mesh chirurgie bij prolaps besproken conform de implantaten leidraad. Het regionetwerk richt zich ook op kwaliteitsverbetering.

Je participeert in de urogynaecologische onderzoeksgroep “de Zeikerds”. Zie https://bekkenzorg.mmc.nl/ en https://www.catharinaziekenhuis.nl/patient/specialismen/18-gynaecologie/behandelingen/356-bekkenbodemproblemen.html

Stageduur: 12-24 maanden
Er is plaats voor 2 differentianten

Plaats: Veldhoven en Eindhoven
Ziekenhuizen: Máxima Medisch Centrum & Catharina Ziekenhuis

Hoe ga ik leren?

Gespecialiseerde poli’s

Jaarlijks worden er ongeveer 1300 nieuwe patiënten op de polikliniek gezien. 17% hiervan wordt gezien op het bekkenbodemcentrum omdat het complexere problematiek betreft. Hier doen uroloog, gynaecoloog, chirurg, bekkenfysiotherapeut en continentie verpleegkundige gelijktijdig poli waarbij ad hoc consultatie van elkaar mogelijk is. De AIOS poli’s zijn georganiseerd als leerpoli’s, d.w.z. 6 nieuwe patiënten per dagdeel waarbij er 5 minuten overlegtijd is.

Patiënten met multiproblematiek worden gecombineerd gezien (MMC) of in multidisciplinair team besproken (CZE). Er worden ook geregeld second opinions gezien. Voor patiënten met chronische bekkenpijn is er een gecombineerd spreekuur met de pijnspecialist en bekkenfysiotherapeut.

Urogynaecologische ingrepen tijdens deze differentiatie:

  • Prolaps:  sacro-spinale fixatie, Manchester Forthergill, VUE met McCall, VAWP, LSCP, colpocleisis volgens Lefort, vaginale en laparoscopische enterocele plastiek, LUSLS, V-notes, behandeling Mesh complicaties
  • Incontinentie: TVT-O, Altis, TVT exact, Bulk ( bij uroloog loc CZE), behandeling slingcomplicaties. En in het multidisciplinaire bekkenbodem team: Burch,  fasciesling en SNS (locatie CZE)

Er zijn 16 dagdelen OK per maand, die worden verdeeld over maximaal 2 aios met differentiatie urogynaecologie.

Differentiatie stage Urogynaecologie MMC / CZE

Jij bent gynaecoloog in opleiding en wilt graag verder in de urogynaecologie. Jij bent van harte welkom voor een differentiatiejaar in jaar 5/6 van je opleiding als eerste stap in de richting van gynaecoloog met urogynaecologisch aandachtsgebied of urogynaecoloog.

De bekkenbodemzorg wordt geleverd door Sanne van Leijsen, Viviane Dietz, Anne Damoiseaux en Joggem Veen. Eén van deze gynaecologen wordt je mentor tijdens het differentiatie jaar.

De differentianten zien een groot aantal nieuwe patiënten in intakespreekuren die zijn gekoppeld aan het spreekuur van de gynaecoloog. Hierbij is supervisietijd gewaarborgd.

We hebben de zorg voor vrouwen met bekkenbodemklachten opgedeeld in 3 zorgtypen:

  • Standaard zorg voor de veelvoorkomende problematiek. Deze patiënten worden
    gezien door (aios) of gynaecoloog.
  • Medium complex: Betreft de patiëntengroep waarbij misschien een collega nodig is. De lijnen zijn kort en direct overleg is mogelijk. Aansluitend aan dit spreekuur is er een gezamenlijk overleg.
  • Complexe zorg: Deze patiënten worden multidisciplinair gezien.

Urogynaecologie ondezoeksgroep de “Zeikerds”.

Deze groep komt elke 6-8 weken bijeen om nieuwe onderzoeksideeën uit te werken en lopend onderzoek te bespreken. Er lopen meerdere promotie trajecten binnen deze groep.We nemen ook deel aan de diverse landelijke onderzoekslijnen binnen het consortium urogynaecologie.

Arbeidsvoorwaarden:

Je wordt bij een van de twee ziekenhuizen in het dienstrooster ingedeeld conform de lokale afspraken voor differentianten. 

Vakgroep MMC:

Bestaat uit 12 gynaecologen en 3 fellows.  We werken op 2 locaties, locatie Veldhoven en locatie Eindhoven. In Eindhoven ligt de nadruk op de electieve patiëntenzorg en in Veldhoven ligt de nadruk op de acute zorg en de verloskunde.

We beschikken over een Obstetric High Care afdeling en een NICU met 16 bedden waarvoor we een regiofunctie vervullen voor de derdelijns verloskunde.

We vervullen het perifere deel van de opleiding binnen het cluster Maastricht. De opleiders zijn Peggy Geomini ( opleider) en Simone Goossens (waarnemend opleider). Eén keer per 3 maanden vindt er een regionale refereeravond plaats, daarnaast is er 1x per 3 maanden clusteronderwijs gedurende de hele dag. Binnen MMC is er voor de AIOS en ANIOS Gynaecologie wekelijks onderwijs tijdens de ochtend overdracht. Daarnaast is er 1x per maand een onderwijsmiddag voor de AIOS gynaecologie, praktisch en/of theoretisch van aard. PICO’s worden wekelijks gepresenteerd door de co-assistenten. Regelmatig wordt “de maand van” gehouden. In deze maand is al het theoretisch en praktisch onderwijs gericht op dat specifieke onderwerp. De maand van de bekkenbodem wordt samen met het CZE georganiseerd. Jaarlijks verschijnt er een jaarverslag van onze maatschap. Deze is op te vragen via ons secretariaat gynaecologie.secr@mmc.nl. We nemen deel aan de diverse landelijke onderzoekslijnen binnen het consortium gynaecologie.

Vakgroep CZE:

Bestaat uit 12 gynaecologen en 1 fellow. Je werkt in het Catharinaziekenhuis Eindhoven.  Voor de gynaecologische oncologie zijn wij een derdelijns centrum.  

We vervullen het perifere deel van de opleiding binnen het cluster Nijmegen. De opleiders zijn Minouche van Rumste (opleider) en Ralph Hermans (waarnemend opleider). Eén keer per 2 maanden vindt er een regionale refereeravond plaats, daarnaast is er 1x per 2 maanden clusteronderwijs.

Show-and-tell

Wat maakt een combinatie van het MMC en het CZE speciaal?

  • Groot patiënten aanbod. Urogynaecologisch programma de hele week door. Een breed urogynaecologisch operatie palet.
  • Veel mogelijkheden voor interdisciplinair leren
  • Veel mogelijkheden voor Wetenschappelijk onderzoek
  • Werken in twee grote top klinische ziekenhuizen tegelijkertijd waardoor ook de laagfrequente hoog complexe zorg meer wordt gezien.
  • Diensten wel maar op 1 locatie
Samenwerkende instellingen
Catharina Ziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling