terug

Differentiatiestage Traumachirurgie

Differentiatiestage traumachirurgie opleiding heelkunde

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Traumachirurgie

De trauma chirurgische praktijk van het Martini Ziekenhuis kenmerkt zich door een hoog volume veelal enkelvoudige letsels die zowel laag- als hoog complex zijn. De traumachirurgie wordt bedreven binnen een multidisciplinaire trauma-unit (MTU) waarin zowel traumachirurgen als traumaorthopeden werken. Met 8 dagdelen trauma-OK voor de traumachirurgen en 2 dagdelen trauma-OK voor de traumaorthopeden biedt het veel mogelijkheden om de operatieve vaardigheden op een hoger niveau te krijgen. De traumachirurgie wordt in de volle breedte uitgeoefend (behoudens wervel- en bekkenchirurgie) waarbij ook de handchirurgie door traumachirurgen wordt uitgevoerd.

De (acute) zorg voor de patiënt met enkelvoudig letsel van het steun- en bewegingsapparaat wordt in MZH ook binnen de MTU geleverd. Er is een gemeenschappelijk trauma protocol en een wekelijkse traumabespreking. De trauma patiënten worden op één verpleegafdeling verpleegd. Op deze afdeling is ook een geriatrische trauma unit (GTU) gevestigd.

Vanaf 2018 zijn de SEH en de huisartsenpost van de stad Groningen naast elkaar gesitueerd, op het terrein van het Martini Ziekenhuis. Hierdoor is het aanbod van patiënten op de SEH fors gegroeid. De SEH is in 2022 volledig verbouwd en gemoderniseerd. Er is een gipsverbandmeester werkzaam op de SEH voor optimale fractuurbehandeling. Voor de poliklinische zorg is een traumapoli met aangrenzende gipskamer gerealiseerd. Voor de supervisie van traumachirurgische patienten is in daguren een traumasein beschikbaar zodat dit specifiek wordt gegeven door leden van de MTU. 

Er staat dagelijks een acute trauma operatiekamer ter beschikking met een dedicated trauma team. De traumachirurgen doen voorwachtdiensten voor de algemene chirurgie en (gedifferentieerde) achterwacht dienst voor zowel de traumachirurgie alsook het brandwondencentrum. Voor de behandeling van hand- en polsletsels bestaat een goede samenwerking met de plastisch chirurgen en handtherapeuten, waarbij de traumachirurg de primaire behandelaar is voor de patiëntenstroom van de SEH.

Brandwondencentrum

Naast de traumachirurgie kan de differentiant ook ervaring opdoen in het Brandwondencentrum. Het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen is een topklinisch expertisecentrum waar gespecialiseerde brandwondzorg wordt geleverd. Het verzorgingsgebied omvat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland en een deel van Duitsland. Het Brandwondencentrum verzorgt de acute opvang en behandeling van patiënten met brandwonden, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Op jaarbasis worden vanwege acute brandwonden circa 200 patiënten opgenomen in het brandwondencentrum.

Aantal stafleden afdeling: 13
Aantal stafleden werkzaam in deelgebied: 5
 

Hoe ga ik leren?

-Eigen trauma spreekuur op naam

-4 dagdelen trauma-OK met traumachirurg

-Eigen operatieprogramma 

-Brandwonden stage mogelijk

-Stapsgewijs opbouwen van supervisie taken (traumasein, grote visite, röntgenbespreking, verpleegafdeling)

 

Show-and-tell

Samantha Damude, traumadifferentiant Martini ziekenhuis

De trauma-differentiatie in het Martini Ziekenhuis is echt een aanrader.

Het is een hoog volume trauma centrum, goed om veel kilometers te maken en zelfstandig te worden. Er wordt veel hand-pols chirurgie gedaan, fracturen bij kinderen, kop-hals prothesen, maar ook complexe tibiaplateaufracturen en voetletsels (Lisfranc). Het hele pallet komt aan bod, behalve de opvang van A-trauma’s op de SEH. In de dienst heb je voldoende ruimte voor het bijhouden van je algemene chirurgische vaardigheden en superviseer je alle chirurgische pathologie op de SEH. Daarnaast heb je een voorwachtfunctie in het weekend ’s nachts, om te ervaren hoe het als chirurg zal zijn om dienst te doen vanuit huis. De sfeer is laagdrempelig en harmonieus, alle traumachirurgen zijn zeer opleidingsgericht. Alles is mogelijk, uiteraard in overleg. Hier wordt je een all-round trauma- én algemeen chirurg.

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling