terug

Differentiatiestage Obstetrie

Gynaecologie met obstetrisch aandachtsgebied

Duur
12 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Opleiden tot gynaecoloog met obstetrisch aandachtsgebied. Inzicht in pathofysiologie, diagnostiek en behandeling van tweedelijns-obstetrie.

Na 12 maanden stage zijn de volgende doelen behaald:

  • Leiding kunnen geven aan multidisciplinair team op de verloskamers (arts-assistenten, gynaecoloog i.o., klinisch verloskundigen (i.o.) O&G verpleegkundigen)
  • Superviseren van primaire sectio’s bij jongere jaars AIOS (niveau 5)
  • Indicatiestelling en uitvoeren van secundaire (spoed) sectio’s (niveau 4)
  • Zelfstandig hoog-risico zwangeren spreekuur kunnen uitvoeren (MCBA-gemelli, BCBA-gemelli, ernstige PE/HELLP; niveau 4)
  • Superviseren van algemeen spreekuur obstetrie (niveau 5)
  • Inzicht in de organisatie van een integrale geboortezorg groep met aandacht voor verschillende aspecten rondom ketenzorg. Mogelijkheden voor participeren in overleggen met ook management ziekenhuis en verzekeraars. Actieve deelname in één of meerdere samenwerkingsverbanden met de eerste lijn en eventueel 3de lijn. (VSV, werkgroepen van de MGG)
  • Eén week stage gelopen met een 1ste lijns verloskundige praktijk. Streven is hierin zowel een verloskundig spreekuur, thuisbezoek en indien mogelijk thuisbevalling bij te wonen/te doen
  • Eén week stage gelopen op de afdeling neonatologie voor de opvang van pasgeborenen en het volgen van de reanimatietraining van de neonaat

Beheersen van de volgende obstetrische handelingen:

  • Spontane partus, episiotomie, MBO, vacuümextractie, primaire sectio – niveau 5
  • Manuele placentaverwijdering / management fluxus – niveau 4
  • Secundaire sectio – niveau 4
  • Graad >= 3B ruptuur – niveau 4
  • Vaginale meerling – niveau 4
  • Forcipale extractie – niveau 3
  • Stuitbevalling – niveau 3
  • Externe versie van een stuitligging – niveau 3
  • Kennis van diagnostiek en behandeling van bekende complicaties zowel laag als hoog complexe 2de-lijns obstetrische zorg

Hoe ga ik leren?

De maatschap bestaat uit 10 gynaecologen en 2 chef-de-Clinique. Waarvan 3 gynaecologen en één chef-de-Clinique met aandachtsgebied obstetrie. Twee van de gynaecologen en onze chef-de-Clinique zijn gepromoveerd op een obstetrisch onderwerp. Het complete spectrum van diagnostische en therapeutische mogelijkheden van tweedelijns obstetrische zorg wordt hier aangeboden, waaronder vaginale stuitbevalling. Integrale geboortezorg binnen de Martini geboorte Groep is op een hoog niveau ontwikkeld. Moeder en Kind is speerpunt in het Martini ziekenhuis.
De stafleden houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. Er is met regelmatig een onderzoekstudent werkzaam voor een wetenschappelijke stage.

Polikliniek
De organisatie rond de zorg en intake van nieuwe patiënten is goed georganiseerd doordat er sprake is van 1 locatie waarop de zorg wordt verleend en de aanwezigheid van duidelijke multidisciplinaire zorgpaden. Tevens speciale poli's voor zwangerschap en diabetes en een POP poli.

Aantal partus per jaar:
2016: 1886
2017: 1928
2018: 1850 (prognose)

Multidisciplinaire aanpak/samenwerking
Het Martini Ziekenhuis heeft het grootste obstetrische centrum van Noord-Nederland. Er is een nauwe samenwerking met de eerste lijn. Samen met 2 kraamzorgorganisaties, 8 verloskundige praktijken, een verloskundig actieve huisarts, de Raad van Bestuur als afgevaardigde ziekenhuis en de gynaecologen maatschap wordt de Martini Geboorte Groep vorm gegeven. Het doel van deze samenwerking is het verbeteren van de integrale geboortezorg.
Met iedere eerstelijns praktijk is 1x per 2-3 weken telefonisch overleg over nieuwe zwangeren.
Eén keer per maand is er een kwetsbaar zwangeren overleg met eerstelijn, Medisch Maatschappelijk Werk en JGZ-arts.
Een keer per week is er een diabetesspreekuur samen met internist, diëtist en diabetesverpleegkundigen. Er is een POP poli.
Er is een intensieve samenwerking met verloskundig centrum VITA voor het verrichten van SEO en counseling prenatale diagnostiek.

Partus cijfers 2017
Spontane partus: 1257 (65%)
Vaginale kunstverlossing: 244 (13%)
Secundaire sectio: 205 (11%)
Primaire sectio: 238 (12%)

Indeling stages

Persoonlijk opleidingsplan is mede afhankelijk van ervaring, wensen en duur stage.
Maximaal 40% algemene O&G en 60% differentiatie:
Er wordt wekelijks polikliniek obstetrie gedaan. Waarbij de nadruk zal liggen op diabetes spreekuur en hoog complexere obstetrie (meerlingen).
In eerste 3 maanden van de stage wordt elke 2 weken een KKB of OSATS gedaan, daarna minimaal 1/maand KKB.
Er wordt gemiddeld minimaal 1/week een dagdeel supervisie verloskamers gedaan.
Minimaal 1/jaar bezoek van een relevant congres op obstetrisch gebied.
Eens per 2 maanden zal een voortgangsgesprek worden gevoerd waarbij het e-pass portfolio als leidraad wordt gebruikt. De differentiant kan daarbij aangeven welke competenties nog moeten worden gehaald.

Arbeidsvoorwaarden
Minimale aanstelling van 80%. Diensten afgestemd op stage.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling