terug

Differentiatiestage Multiple sclerose

Polikliniek stage

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage is bedoeld voor AIOS die zich verder willen bekwamen in de behandeling en begeleiding van mensen met MS en andere demyeliniserende aandoeningen. Het betreft een stage die wordt aangeboden aan AIOS in de laatste fase van hun opleiding.

Onder dagelijks aanwezig supervisie, maar met een grote mate van zelfstandigheid, zal de AIOS verantwoordelijk zijn voor de zorg van mensen met MS, zowel in de diagnostische fase als in de begeleidingsfase. De primaire leerdoelen hierbij zijn:

  • adequaat kunnen diagnosticeren van de ziekte MS en andere demyeliniserende aandoeningen
  • differentiaal diagnostische overwegingen en mimics kennen bij verdenking MS
  • adequaat behandelplan kunnen opstellen bij MS en andere demyeliniserende aandoeningen
    • juiste indicatiestelling en gebruik weten van de diverse MS medicamenten
    • criteria kennen betreffende starten/switchen/stoppen
  • het kunnen toepassen van systematische effectiviteitsmonitoring bij MS behandelingen
  • zelfstandig MRI scans kunnen interpreteren in de diagnostische fase en de follow-up fase
  • kennis hebben van diverse andere medische en paramedische disciplines betrokken bij de zorg voor patiënten met MS
  • kennis hebben van de recente ontwikkelingen op het gebied van MS
  • Tijdig anticiperen en bespreken van consequenties/aanpassingen bij uitval door MS, waarbij ook gedacht wordt aan cognitie, vermoeidheid en de progressieve beperking op persoonlijk en professioneel leven van patiënt en de impact daarvan op de omgeving

De zorg voor de mensen met MS is daarom complex en vraagt om een multidisciplinaire samenwerking. Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen rondom de behandeling en diagnostiek, die elkaar snel opvolgen. De huidige behandelmogelijkheden vergen ook de nodige aandacht in de vorm van mogelijke bijwerkingen. Hierdoor is aandacht voor monitoring van effect en bijwerkingen zeer belangrijk. Kennis en kunde van de behandelde arts zijn hierbij van groot belang.

Gezien het feit dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, behandeling en monitoring steeds ingewikkelder wordt, en er steeds meer mogelijk is in de sfeer van begeleiding is MS een belangrijke subspecialisatie geworden. 

MS zorg in het Martini Ziekenhuis maakt onderdeel uit van het MS centrum Noord Nederland (MSCNN). In het Martini Ziekenhuis is dr. Meilof de neuroloog met MS als specifiek aandachtsgebied, maar ook andere neurologen zien mensen met MS en er is een nauwe samenwerking binnen het MSCNN. De afdeling beschikt verder over twee MS-verpleegkundigen. In het Martini Ziekenhuis hebben we veel ervaring met geavanceerde MS behandelingen zoals natalizumab, S1P-receptor modulatoren en ocrelizumab. 

Hoe ga ik leren?

De AIOS ziet nieuwe patiënten met een verdenking op MS die zijn verwezen door de huisarts of door collega neurologen voor een second opinion, of die worden doorverwezen voor advies met betrekking tot behandeling (intern of vanuit de regio).  Iedere nieuwe patiënt wordt direct nadien besproken met de supervisor. Ook ziet de AIOS patiënten die worden verdacht van een relapse (schub) en controle patiënten. Dit kunnen zowel patiënten zijn die eerder door de AIOS als nieuwe patiënt werden gezien, maar ook patiënten die reeds onder behandeling zijn bij de supervisor. Er zullen vaste momenten worden ingeroosterd, waarin controlepatiënten kort kunnen worden voor- en/of nabesproken. Naarmate de stage vordert kunnen de aantallen patiënten op de spreekuren worden uitgebreid. 

Eenmaal per 6 weken op maandag is er tussen de middag een MS-overleg  waarbij complexe casus, alle nieuwe diagnosen MS en alle adviezen voor medicatie switch  worden besproken, waarbij diagnostische criteria en/of overwegingen ten aanzien van behandeling (stoppen, switchen) aan de orde komen. Iedere 6-8 weken is er op donderdag een regionaal MS overleg waarin complexe casus worden besproken met neurologen van andere ziekenhuizen. Er is een wekelijks MDO met de neuroloog en MS-verpleegkundigen.

De omvang van de keuzestage MS is dusdanig dat deze parttime gevolgd wordt, waarbij uitgegaan wordt van 1-2 dagen aanwezigheid per week. De indeling van het weekschema kan enigszins flexibel worden opgesteld, afhankelijk van de wensen van de AIOS en de mogelijkheden van de afdeling. Voor AIOS die fulltime werken kan de keuzestage gecombineerd worden met een MS stage in een ander  ziekenhuis (UMCG of MCL) of andere keuzestage.

MDO’s:

Er is een neuroradiologie bespreking op vrijdag (wekelijks). Op maandag tussen de middag het lokale MS MDO en op donderdagmiddag het regionale MS MDO. Bij de MS besprekingen worden alle nieuwe patiënten en alle patiënten waarbij complexe beslissingen genomen moeten worden besproken (vier ogen principe). De doelstelling is dat de AIOS hierin actief participeert.

De AIOS zal kennis maken met andere disciplines binnen het MS team, zo wordt de AIOS aangemoedigd een dagdeel met de MS verpleegkundige, de revalidatie arts en de neuropsycholoog mee te lopen. Het is te overwegen om met revalidatie-arts Simmelink van Beatrixoord te overleggen of een MDO van het MS team daar kan worden bijgewoond om beter inzicht te krijgen in de indicaties voor en mogelijkheden voor poliklinische revalidatie behandeling 

Het verdient aanbeveling om de basiscursus MS georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor neurologie (NVN) te hebben gevolgd voorafgaande aan de stage. De AIOS heeft kennis van de inhoud van de Nederlandse richtlijn voor MS en kan deze waar nodig raadplegen. Daarnaast is er gedurende de stage  uitgebreid aandacht voor onderwijs waarbij de AIOS uiteraard het regulier aangeboden onderwijs kan volgen.  De AIOS is hoofdzakelijk werkzaam op de polikliniek, met de bijbehorende voorbereidende en administratieve taken. Voor administratie en zelfstudie zal tijd worden ingeroosterd.

Verder participeert de AIOS actief in MS-specifieke MDO’s en groeit deze ook in de rol van voorzitter. Iedere nieuwe patiënt wordt direct nadien besproken met de supervisor.  Er zullen daarnaast vaste momenten worden ingeroosterd, waarin controle patiënten kort kunnen worden voor- en/of nabesproken.

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling